植料點選擇好呢!!!

作者: carlsbergman 發表于 2012-2-24 12:40:14
1904 9
新手初種食蟲,一直對用什麼植料好有疑惑,見大家D食蟲好似用咩植料都得咁,所以我一直以來有幾盆都係用混合植料的!!
但最近知道死水苔一段時間會酸化腐敗,要更換的!咁究景咩蟲用泥,咩蟲用水苔好呢!!
orik 發表於 2012-2-24 12:47:32 |顯示全部樓層
直接去食蟲專門店問會方便好多,順便可以叉吓電(<-癮君子術語XD)
我見人地多數用水苔種夾同狸藻(容易挖佢地出黎…),毛嘅話,建議用泥會好d,因為容易固定根部。
我o岩o岩開始接觸,混合植料唔係太熟…
回復

Monk's 發表於 2012-2-24 13:50:30 |顯示全部樓層

死水苔及未處理過的泥碳土都是偏酸的,都是會腐敗,我覺得先要知道酸化腐敗對植物有甚麼影響呢?可不可問問說給你知的那人?

普遍的食蟲植物都需要/容忍偏酸而貧脊的介質,由其是毛氈苔。而很多捕蟲蓳及少部份豬籠草卻喜歡鹼性介質。

至於迷利毛氈苔在休眠期要少水甚至斷水,用水苔及泥碳土保水效能高但透氣效能低的介質時便很難打理。

每種植物的需要均有不同,每種植料也有其利敝,因此如何混合植料配合植物將是你的功課

我用水苔及泥碳土時都會加蘭石,砂同赤玉土,咁透氣效能方面會唔會好D呢!!  發表於 2012-2-24 13:59
等我問吓果個人先!!  發表於 2012-2-24 13:54
回復

Monk's 發表於 2012-2-24 14:12:42 |顯示全部樓層

Re : carlsbergman  我用水苔及泥碳土時都會加蘭石,砂同赤玉土,咁透氣效能方面會唔會好D呢!!

當然會好D,但我不會用水苔溝其他物料,因為賣相奇差

補充一點,腐敗了的水苔會變成爛泥狀,除了不疏氣外亦會流失,介時便需要更換或補充了.
回復

carlsbergman 發表於 2012-2-24 14:32:47 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2012-2-24 14:12
Re : carlsbergman  我用水苔及泥碳土時都會加蘭石,砂同赤玉土,咁透氣效能方面會唔會好D呢!!

當然會好 ...

咁又係!純水苔會靚仔D,如果新鮮水苔仲靚呢!!
回復

dtyhbv 發表於 2012-2-24 14:34:40 |顯示全部樓層
你用乜植料都好過了一段時間都係會腐敗要更換的~
回復

carlsbergman 發表於 2012-2-24 14:55:36 |顯示全部樓層
通常用幾耐要換呢!如果棵植物有好多根咪好難換囉!
回復

orik 發表於 2012-2-24 16:05:37 |顯示全部樓層
多根唔難換,弱根(包括埋健康但好幼嘅根..)、爛根先恐怖
特別係d毛根…整斷左嘅話真係想喊XD
通常d包裝話一兩年就換…信唔信就貴客自理喇…
(ps:水苔壽命應該比泥短,可能1年左右已經要換)
回復

bilbil 發表於 2012-2-25 00:01:33 |顯示全部樓層

i mix lava rock, perlites & tree ferns as my medium~ it is 'airy' and well-drained. =)
sometimes I'll add a little soil for moiturizing.
I'll also like to lay some live sphagnum moss on it to beautify the plants~
using sphagnum moss is good, but I really hate that it turns green~
回復

bilbil 發表於 2012-2-25 00:04:16 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-2-24 16:05
多根唔難換,弱根(包括埋健康但好幼嘅根..)、爛根先恐怖
特別係d毛根…整斷左嘅話真係想喊XD
通常d包裝話一 ...

整斷左嘅話真係想喊
agreeeeeeeeeeee~~
回復