請問迷岩花自交成功嗎?

作者: carlsbergman 發表于 2013-8-6 12:17:05
1450 7

這棵迷岩今年已經開過幾次花了!
所以剛剛開的那一對花,我替她們試作花粉自交,而家這朶花謝左3~4日度啦,唔知佢授粉成功與否呢?
請各位師兄師姐幫幫眼呢!結成左果莢又幾時可以採下來呢,之後又點做呢!
Thanks!!
tindayun828 發表於 2013-8-6 16:49:19 |顯示全部樓層
迷岩可以單株互相授粉的--稱 '自交' 授粉,授粉後子房變大,祗要其花莖不倒下,經過一個月
左右,子房成熟,顏色由綠色轉為深棕色,並裂開就可以採取。

Thanks~單株?即係我不需要剪另一朶花來弄到授粉?即係如果花開完後花莖不倒下,等於授粉成功?待花瓣落下後,經過一個月左右,子房才成熟?  發表於 2013-8-6 16:57
回復

tindayun828 發表於 2013-8-6 17:14:35 |顯示全部樓層
"Thanks~單株?即係我不需要剪另一朶花來弄到授粉?即係如果花開完後花莖不倒下,等於授粉成功?待花瓣落下後,經過一個月左右,子房才成熟?"

單株两朵花可以互相授粉,異株授粉當然可以啦。
授粉成功/採收種子 : 1) 子房漲大,2) 花莖不倒。

Thanks~明白了~~  發表於 2013-8-6 17:21
回復

江江 發表於 2013-8-8 21:49:45 |顯示全部樓層
這個是很好的配種参考

http://www1.pu.edu.tw/~cfchen/

很有用的網頁呢,THANKS~~  發表於 2013-8-9 11:50
回復

carlsbergman 發表於 2013-8-16 17:36:56 |顯示全部樓層
已經過左一星期左右,子房轉了深啡色,但花莖底有些變啡色,似是授粉失敗嗎?

回復

carlsbergman 發表於 2013-8-19 11:30:18 |顯示全部樓層
carlsbergman 發表於 2013-8-16 17:36
已經過左一星期左右,子房轉了深啡色,但花莖底有些變啡色,似是授粉失敗嗎?

...

oh~話口未完,今日回到公司,棵花莖已經謝了!
於是我剪下來,剪開子房,發現都有幾十粒種子,但不知到時候未,唔知種唔種倒呢
回復

藕是花生是藕 發表於 2013-8-20 17:25:46 |顯示全部樓層
播种就是嘛  发芽就是授粉成功

我都會試下既 ^ ^  發表於 2013-8-20 18:41
回復

carlsbergman 發表於 2013-8-22 18:29:28 |顯示全部樓層
我又再次嘗試兩朶花自交,睇下今次成果點先
回復