Springonions....湯種提子麫包...不用麫包機

作者: Springonions 發表于 2012-2-21 20:17:15
4516 4

最次報紙報導,街外的麫包鹽,糖份都好高。為了食得健康一點,自己動手整。好鬆軟,又唔駛麫包機。

湯種做法:

高筋粉50克分二,三次倒進 5份的水(250毫升)中,完全混合,確定沒有粉粒。倒進一小鍋,用中慢火煮。一邊煮,一邊拌勻。慢慢會見到麵粉水越來越濃稠。直至煮成一麵糊,就是湯種。

材料:
高筋粉 350 克
糖 55 克
鹽 5 克
全蛋液 56 克
奶粉 7克
牛奶 125毫升
湯種 120 克
快速乾酵母5至6克
牛油(奶油,置室溫放軟)30克 (待麵糰成團後,才加入)
提子乾(可隨意增減)90克
蘭姆酒(Rum)2至3湯匙 (可用温水代替)

做法:
1. 早一晚,把提子乾和蘭姆酒拌勻。如用温水,不用隔晚做。待提子乾軟化後,瀝乾。

2. 把所有材料(除牛油外)依次倒進大碗(先放濕的材料,然後才放乾的材料):牛奶,蛋,湯種,鹽,糖,奶粉,高筋粉。最後在麵粉中央撥開一小洞,把酵母放進去。酵母不可以接觸到鹽和糖,以免脫水死亡。

3. 用手拌勻後,搓成有彈性和筋膜的麵團。然後,加入軟化的牛油和提子,搓至完全光滑和有彈性。(要有心理準備,好messy! 麵團好黏手。但堅持搓下去,就會成功)。

4. 用保鮮紙蓋好,作第一次發酵,至麵團發大兩倍,約 40分鐘。最理想的發酵溫度是 28C (我在鑊中將一些水加熱,唔係滾,只係加熱,放入裝著麵團的大碗,蓋上鑊蓋)。

5. 取出,放在清潔的工作台上,灑點高筋粉。用手按壓麵團,擠出空氣。切割成六等份,滾圓。用保鮮紙蓋著,靜置 15分鐘。

6. 用木棍把每個小麵團從中央向外滾成橢圓形,由上向下小心地慢慢捲好。再用木棍捲平,由上向下捲多一次,收口朝下。放在焗盆中,再放入鑊中,作第二次發酵。(如鑊中的水己冷,要再返熱。)麵團要再發大至原來的兩倍大小。表面塗上蛋液,放進預熱至180C的焗爐中,焗 35至40分鐘左右 (視焗爐的功能而定),即成。

註:發酵所需的時間,視乎氣温而定。我是在冬天做,所以時間要多一點。總之,要麵團發至所要的size,做出嚟的麵包才會鬆軟。

此食譜是參考了http://www.christinesrecipes.com/的食譜。

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2012-2-22 11:52:50 |顯示全部樓層
對唔住,第2點:...牛奶,蛋,湯種,鹽,糖,奶粉,高筋粉。最後在麵粉中央撥開一小洞,把酵母放進去。酵母不可以接觸到鹽和糖,以免脫水死亡。

唔合理嘅地方先放濕料,後放乾料,咁又點可以在面粉中開小洞放酵母?
回復

cklife 發表於 2012-2-22 12:12:04 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-22 11:52
對唔住,第2點:...牛奶,蛋,湯種,鹽,糖,奶粉,高筋粉。最後在麵粉中央撥開一小洞,把酵母放進去。酵母 ...

係呀....

我自己做法會將麵粉、奶粉、鹽、糖混合備用。乾酵母用奶溶左,再將蛋加入,之後將乾粉同濕料略為混合成散散既濕麵粉時,加入湯種,就開始搓面粉。
得麵糰開始有成形有少少彈性時就加入油...再搓到起筋。
之後再加入提子。

你整得好正呀....
回復

Springonions 發表於 2012-2-22 12:54:17 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-22 11:52
對唔住,第2點:...牛奶,蛋,湯種,鹽,糖,奶粉,高筋粉。最後在麵粉中央撥開一小洞,把酵母放進去。酵母 ...

個洞唔係開到底, 只係在麵粉表面, 所以洞下面都仲係麵粉. 鹽和糖最好就放旁邊, 總之唔好碰到酵母. 不過我下次都會試下ck的方法.
回復

八王爺 發表於 2012-2-22 12:59:25 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-2-22 05:54
個洞唔係開到底, 只係在麵粉表面, 所以洞下面都仲係麵粉. 鹽和糖最好就放旁邊, 總之唔好碰到酵母. 不過我 ...

因為若我做西點時要用酵母,必定用水或其它液態材料混合先。
所以唔覺得用乾酵母入面粉喺好方法。因為乾酵母喺無作用架!

酵母唔只兩種,仲有急凍酵母,成塊牛油咁樣...同埋自己養既天然酵母,又心思思想養酵母添..  發表於 2012-2-22 15:32
其實酵母好似係咪分2種active dry yeast就要加暖水開 instant yeast就唔駛.  發表於 2012-2-22 14:56
王爺英明呀,尤其如果酵母已開封,更要用暖水或暖牛奶醒發起泡,確認活躍,否則直接放已死酵母會浪費成個粉團,即使未開封酵母亦有可能唔夠活躍晒心機  發表於 2012-2-22 13:31
我想法同王爺一樣,我會先將乾酵母活化,如果係冬天,我會用暖水開酵母  發表於 2012-2-22 13:13
各有各方法, 殊途同歸呀嘛:)  發表於 2012-2-22 13:03
回復