我係咪諗多咗~ 還是有人也有這感覺?

作者: ahhung68 發表于 2012-2-20 23:56:22
5896 23
早前在網上得到花友的AV修葉分享, 最近啲苗開始慢慢大, 便將母葉切除, 但當切去母葉時, 內心總有一種很心痛很難過的感覺, 這母葉生完BB, 為我完成了偉大的使命後, 但現在要捨它而去, 觸摸著又硬又薄的母葉, 感覺很可憐! 不忍心光脫脫地把它放進馬桶或垃圾桶, 便先用紙巾包著, 才放在垃圾桶

有冇朋友曾經試過呢種感覺吖?

2012-02-20 23.44.44.jpg
jeffreyngcm 發表於 2012-2-21 00:07:45 |顯示全部樓層
葬花詞

花謝花飛花滿天,紅消香斷有誰憐? 遊絲軟繫飄春榭,落絮輕沾撲繡簾。
閨中女兒惜春暮,愁絮滿懷無釋處, 手把花鋤出繡閣,忍踏落花來復去。
柳絲榆莢自芳菲,不管桃飄與李飛。 桃李明年能再發,明年閨中知有誰?
三月香巢已壘成,梁間燕子太無情! 明年花發雖可啄,卻不道人去樑空巢也傾!

一年三百六十日,風刀霜劍嚴相逼。 明媚鮮妍能幾時,一朝飄泊難尋覓。
花開易見落難尋,階前悶殺葬花人。 獨倚花鋤淚暗灑,灑上空枝見血痕。
杜鵑無語正黃昏,荷鋤歸去掩重門。 青燈照壁人初睡,冷雨敲窗被未溫。
怪奴底事倍傷神,半為憐春半惱春, 憐春忽至惱忽去,至又無言去不聞。

昨宵庭外悲歌發,知是花魂與鳥魂? 花魂鳥魂總難留,鳥自無言花自羞。
願奴脅下生雙翼,隨花飛到天盡頭。 天盡頭何處有香丘?未若錦囊收艷骨,
一抔淨土掩風流。質本潔來還潔去, 強於污淖陷渠溝。

爾今死去儂收葬,未卜儂身何日喪? 儂今葬花人笑癡, 他年葬儂知是誰?
試看春殘花漸落,便是紅顏老死時。 一朝春盡紅顏老, 花落人亡兩不知。

古有黛玉葬花、今有雄君葬葉

令人不勝唏噓,叫人大為感傷

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-2-21 00:16:57 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-2-21 00:07
葬花詞

花謝花飛花滿天,紅消香斷有誰憐? 遊絲軟繫飄春榭,落絮輕沾撲繡簾。

半夜三更, 何以貓生有如此雅興~~淫~~詩作對?
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-2-21 00:19:27 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-2-21 00:16
半夜三更, 何以貓生有如此雅興~~淫~~詩作對?

吾係講笑,我真係成日都有呢種感覺架
回復

chingyi724 發表於 2012-2-21 00:23:04 |顯示全部樓層
我試過以下情況,
花友送左1塊葉比我,生左苗仔咁啦,
之後有1日1覺唔覺意整斷左塊呀媽,嚇到個心離左幾離,差D昏過去了
所以你絕對唔係諗多左

XDDDDD, 真係咁犀利~~  發表於 2012-2-21 00:26
回復

ahhung68 發表於 2012-2-21 00:23:07 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-2-21 00:19

吟詩作對? 還是葬草葬菜的感覺?

係葬草葬菜呀:(  發表於 2012-2-21 00:25
回復

ahhung68 發表於 2012-2-21 00:28:27 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-2-21 00:19

以前我都租過田種菜, 都冇呢種感覺, 但而家一塊葉反而會有咁大反應, 我都覺得自己係咪"痴"咗
回復

比得大帝 發表於 2012-2-21 09:10:38 |顯示全部樓層
起初種AV, 會有這個感覺, 種咗幾年開始捨得

之前版主和兩位個大大到我家, 幾個人一來到, 就開始幫我每盆摘葉, 我呆呆望著他們摘, 摘了一會, 他們看著我說: Peter 唔捨得呀.

早排幫336摘去老葉, 因為將啲葉分享, 所以冇唔捨得吖~ 但今次係將塊葉扔掉, 感覺好可憐>.<  發表於 2012-2-21 09:24
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-21 09:16:48 |顯示全部樓層
起初我都有呢個感覺, 後來想通左, 新陳代謝, 正常不過的事. 母葉能無性繁殖, 完成傳宗接代的大業, 總算走得安樂~

真的要好好養成呢種態度, 不過我諗將來會慢慢習慣^^  發表於 2012-2-21 09:27
回復

Karine 發表於 2012-2-21 09:16:51 來自手機 |顯示全部樓層
我好老土,想同你講句:"唔使唔捨得,老葉始終會枯,要趁住有這感覺,好好孝順父母。"

><唔好打我><唔係攪事><

讚!正想咁講!  發表於 2012-2-21 10:32
讚~  發表於 2012-2-21 09:47
讚 x 10000000 樹欲靜而風不息、子欲養而親不在  發表於 2012-2-21 09:40
係呀~ 上有高堂的, 真係要好好珍惜啊~  發表於 2012-2-21 09:17
回復

Karine 發表於 2012-2-21 09:31:48 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-2-21 09:10
起初種AV, 會有這個感覺, 種咗幾年開始捨得

之前版主和兩位個大大到我家, 幾個人一來到, 就開始幫我每盆摘 ...

Peter大大
你比大大摘過咁多葉,不如你都去紫版開教學貼摘下我地既葉啦~
睇完你既終極換泥貼,我專登去日本城買棵核突紫羅蘭返屋企斬左五野,而家5棵其中兩棵長花lum啦。

ahhung68  唔使de 啦, 或者post去紫版分享吖~~ 如果我係老闆, 我啲員工幫公司綠化, 我會加佢人工添^^  發表於 半小時前  
趁老闆未返 de 左, 留返送比同事棵花綠化你個帖

比得大帝  我都會貪心咖, 專買好多側芽嘅AV.  發表於 半小時前 he hee...
比你識穿左 d C9 心理 TIM ~

好吖, 買盆cheap cheap 嘅返嚟學, 第二時玩高級嘢可以放心嘛.  發表於 2012-2-21 10:46
貼相出唻睇睇吖~~  發表於 2012-2-21 09:49
回復

cklife 發表於 2012-2-21 09:37:50 |顯示全部樓層
如果我有依種感覺既話,我會搵個花盆將塊葉葬左佢(堆肥)

我諗我個心會舒服D....

其實好多時疏葉我都會有咁既感覺,尤其果D可以無性繁殖既植物,所以盡量種食得既...食左感覺會好D....掉左落垃圾筒個感覺會差D...
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-2-21 09:39:27 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-2-21 09:16
我好老土,想同你講句:"唔使唔捨得,老葉始終會枯,要趁住有這感覺,好好孝順父母。"

><唔好打我>< ...

你留意過你的父母嗎?

如果你在一個平凡的家庭長大,如果你的父母還健在,不管你有沒有和他們同住——

如果有一天,你發現媽媽的廚房不再像以前那麼乾淨;

如果有一天,你發現家中的碗筷好像沒洗乾淨;

如果有一天,你發現母親的鍋子不再雪亮;

如果有一天,你發現父親的花草樹木已漸荒廢;

如果有一天,你發現家中的地板衣櫃經常沾滿灰塵;

如果有一天,你發現母親煮的菜太鹹太難吃;

如果有一天,你發現父母經常忘記關瓦斯;

如果有一天,你發現老父老母的一些習慣不再是習慣時,就像他們不再想要天天洗澡時;

如果有一天,你發現父母不再愛吃青脆的蔬果;

如果有一天,你發現父母愛吃煮得爛爛的菜;

如果有一天,你發現父母喜歡吃稀飯;

如果有一天,你發現他們過馬路行動反應都慢了;

如果有一天,你發現在吃飯時間他們老是咳個不停,千萬別誤以為他們感冒或著涼,(那是吞嚥神經老化的現象) ;

如果有一天,你發覺他們不再愛出門……

如果有這麼一天,我要告訴你,你要警覺父母真的已經老了,器官已經退化到需要別人照料了。

如果你不能照料,請你替他們找人照料,並請你請你千萬千萬要常常探望,不要讓他們覺得被遺棄了。

每個人都會老,父母比我們先老,我們要用角色互換的心情去照料他,才會有耐心、才不會有怨言,當父母不能照顧自己的時候,為人子女要警覺,他們可能會大小便失禁、可能會很多事都做不好,如果房間有異味,可能他們自己也聞不到,請不要嫌他臟或嫌他臭,為人子女的只能幫他清理,並請維持他們的“自尊心”。

當他們不再愛洗澡時,請抽空定期幫他們洗身體,因為縱使他們自己洗也可能洗不干淨。當我們在享受食物的時候,請替他們準備一份大小適當、容易咀嚼的一小碗,因為他們不愛吃可能是牙齒咬不動了。

從我們出生開始,餵奶換尿布、生病的不眠不休照料、教我們生活基本能力、供給讀書、吃喝玩樂和補習,關心和行動永遠都不停歇。如果有一天,他們真的動不了了,角色互換不也是應該的嗎?

為人子女者要切記,看父母就是看自己的未來,孝順要及時。

樹欲靜而風不止、子欲養而親不在

你留意過自己的父母嗎?

唔知幾時開始,喜歡了你....所寫的  發表於 2012-2-21 15:14
好感性, 應該獨立發個主題, 讓多點人分享  發表於 2012-2-21 10:49
心里加分俾你,估唔到你都咁至情至性!  發表於 2012-2-21 10:34

評分

查看全部評分

回復

Karine 發表於 2012-2-21 09:43:28 |顯示全部樓層
答返正題先~
其實我都好唔捨得架,所以有回攞左母葉兩個bb,又繼續浸住塊母葉
回復

ahhung68 發表於 2012-2-21 09:44:18 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-2-21 09:16

><唔好打我>< ...

講開孝順父母, 我又有一點點分享, 早排過年時, 同阿媽去飲茶, 行經一間位於橫街窄巷的時裝店, 見到display咗一件好啱C9著的薄外套, 阿媽望多兩眼, 咪叫佢入去睇吓, 佢又扭扭擰擰唔肯入, 行咗一段路之後, 佢又突然間講話件衫邊有佢咁大size啦, 見到佢好似好鍾意, 咪做番一次孝順仔, 捉佢入去送件衫俾佢囉! 入到去問都唔問價錢便叫佢去試衫, 試衫時見到佢超鍾意, 之後我一摸上手, 即覺得有點大鑊, 我都唔敢問售貨員幾多錢, 直接叫佢計數, 見到個價錢, 嚇了一跳, 我一年都買唔到咁多錢衫   內心當然係相當肉尺啦, 同朋友講起這事, 他便跟我說 : "你仲有人俾你去孝順咪好囉, 你睇吓我?" 佢一講呢句, 我完全覺得呢啲錢使得好值得

jeffreyngcm  我都係講嗰句,你仲有人俾你去孝順咪好囉!好好珍惜呀!  發表於 2 分鐘前

我都覺係吖

唉...真係要捉我媽黎考順下...但排左期好耐,佢仲未得閒蘇我...吹下佢先...  發表於 2012-2-21 11:45
樹欲靜而風不息喔。。。。。。。  發表於 2012-2-21 11:06
我都係講嗰句,你仲有人俾你去孝順咪好囉!好好珍惜呀!x2  發表於 2012-2-21 10:36
我都係講嗰句,你仲有人俾你去孝順咪好囉!好好珍惜呀!  發表於 2012-2-21 09:49
回復

ahhung68 發表於 2012-2-21 09:52:04 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-21 09:37
如果我有依種感覺既話,我會搵個花盆將塊葉葬左佢(堆肥)

我諗我個心會舒服D....

我有個同事好怪, 佢唔可以種食得的東西, 曾經試過佢見到人摘蕃茄, 佢覺得好慘, 即刻喊!!

你個堆肥建議都唔錯喎

唔係怪,係佢心裏有不快, 鬱結,這只是借啲易嘅表現,情緒病嘅一種.  發表於 2012-2-21 21:24
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-21 09:55:36 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-2-21 09:44
講開孝順父母, 我又有一點點分享, 早排過年時, 同阿媽去飲茶, 行經一間位於橫街窄巷的時裝店, 見到displa ...

係呀~ 肉痛係一時啫, 你媽媽實開心到一日諗住呢件事, 因為有子女不計較地愛錫她, 真係甜到不得之了了~

你朋友都講得好啱, 啊~ 有得愛惜他們時無做到, 到想錫都無得錫時,  會後悔架~ ....

哎呀... 都係唔講喇... 心有d 痛~
回復

Karine 發表於 2012-2-21 09:58:02 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-2-21 09:44
講開孝順父母, 我又有一點點分享, 早排過年時, 同阿媽去飲茶, 行經一間位於橫街窄巷的時裝店, 見到displa ...

同意架。我都好懷念同媽媽去旅行佢既笑容,買野比佢食時佢個為食樣~鬧我嗰時個激氣聲線。
當一切只能用回憶唻回味,你會體會原來錢係無左可以再蓄,同原來用錢可以買到温馨,super 抵

希望我唔會太遲!  發表於 2012-2-21 10:06
回復

ahhung68 發表於 2012-2-21 10:02:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-21 09:55
係呀~ 肉痛係一時啫, 你媽媽實開心到一日諗住呢件事, 因為有子女不計較地愛錫她, 真係甜到不得之了了~

...

以前好多時真係覺得乜嘢都係必然, 冇預計到會失去的一刻! 而家間唔中買定早餐俾佢第二朝游水前食, 佢雖然冇出聲, 但我諗佢都開心啩 ^^

開心架,有仔女關注其實會一直偷笑架.....咪話仔女啦...我老公間唔中買野比我食,我都冧到震啦...何況係仔女喎..  發表於 2012-2-21 11:48
回復

DORA 發表於 2012-2-21 10:38:33 |顯示全部樓層
如果母葉仲咁健康我就會用佢黎再種。
回復

12下一頁