請教種rosemary

作者: 小諸 發表于 2012-2-20 10:36:24
1747 5
我買左D種子返黎發﹐但係發左幾次都係唔多得。可能2-30粒得一粒發﹐仲要生得好差﹐跟住死埋。有冇花友試過由種子開始種又成功﹐可唔可以分享下D經驗?

我將種子浸過夜﹐唔浸就咁落泥都試過﹐暫時效果都唔係咁好。發種子個時﹐究竟D泥要濕定唔濕……

唔該晒!
奶爸 發表於 2012-2-20 22:03:33 |顯示全部樓層
發種子濕濕地,其實發芽率唔高,上次落左差唔多廿粒,最後發得4粒左右。仲有佢地既發芽時間亦都唔平均,我第一粒同最尾個粒差左成大半個月。但我覺得越曬得多太陽會越易發芽。當發芽既時候,泥乾先淋水,呢啲天氣大約2-3日淋一次都得,如果盆底無洞既,一星期一次都可以,淋既候淋透。如果啲泥長期都係濕既咁棵野就必死無疑(我失敗過)。

由落種到發芽可以等成個月嫁,所以唔好咁早就認定唔發芽。

簡單啲講句,你越對佢好佢就越扭計。
回復

小諸 發表於 2012-2-21 10:58:52 |顯示全部樓層
奶爸 發表於 2012-2-20 22:03
發種子濕濕地,其實發芽率唔高,上次落左差唔多廿粒,最後發得4粒左右。仲有佢地既發芽時間亦都唔平均,我 ...

多謝回覆。我落左半包種子﹐發過兩三粒only。但係我諗泥太濕﹐最後都軟晒死左。今次再發﹐又唔見有起色﹐忍唔住問下各位。
回復

lola 發表於 2012-2-22 04:47:38 |顯示全部樓層
上網話, 可以試下室溫浸水一星期再在雪櫃浸四星期, 會見到外面有層果膠的, 再落泥.
我都未試過
回復

小諸 發表於 2012-2-22 12:33:48 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-2-22 04:47
上網話, 可以試下室溫浸水一星期再在雪櫃浸四星期, 會見到外面有層果膠的, 再落泥.
我都未試過  ...

其實浸左一陣已經有層果膠……我浸左一晚就落泥﹐或者下次試下咁浸法睇下點……
回復

ht333147 發表於 2012-2-22 12:53:56 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2012-2-22 12:33
其實浸左一陣已經有層果膠……我浸左一晚就落泥﹐或者下次試下咁浸法睇下點…… ...

花墟有很多苗賣, 不用發芽, 更便宜
回復