有趣笑話

作者: Karine 發表于 2012-2-15 08:50:14
3993 29

實在好眼瞓~

不如講下笑話提下神,你地有無笑話可以分享下~

唻啦,唔該呀~講個唻聽下~唔係今日唔知點過
ht333147 發表於 2012-2-15 11:01:50 |顯示全部樓層
回復

Karine 發表於 2012-2-15 17:57:47 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-2-15 11:01
http://lifestyle.etnet.com.hk/column/index.php

自行發掘啦

每日金句  
  時間最不偏私,給任何人都是二十四小時;時間也最偏私,給任何人都不是二十四小時。 ——赫胥黎

從你提供既 website 我發掘到以上金句

令我想起 : 有個朋友, 佢話佢佢上司每日癲三次, 每次癲足 8 小時 ~ 所以佢都好想對住佢每日呆二次, 每次必須呆夠 12 小時, 而我話我真係好眼瞓, 想瞓足 24小時.

眼瞓到而家
回復

ht333147 發表於 2012-2-15 18:42:49 |顯示全部樓層
還有很多好睇的, 又有韓寒, 岑逸飛, 鬼故, 愛情故事.....
回復

Karine 發表於 2012-2-15 20:30:24 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-2-15 18:42
還有很多好睇的, 又有韓寒, 岑逸飛, 鬼故, 愛情故事.....

綜合網噃~好。趁放左去發掘下先

講個攪笑經驗先,今日坐小巴。
乘客:"司機,請問總站响邊呀?"
司機:"總站咪總站囉。"
乘客:"司機,我想問總站响邊呀?"
司機:"都話總站咪總站咯。"
乘客:"我想知總站响邊呀?我想知响邊度落車呀。"
司機:"哦,咁你係咪想响總站落車呀。總站咪响XX囉。"

我~當堂精神哂,仲要忍笑添。

司機應該答:落車緊係喺車門落啦  發表於 2012-2-15 21:07
回復

比得大帝 發表於 2012-2-15 21:14:14 |顯示全部樓層
不如講個真實笑話你聽啦
朋友個仔比較活躍,為免佢在餐廳搞搞震,朋友同個仔講:哩間高級餐廳嚟咖,坐定定,唔係會俾人話咖
朋友個仔坐了一會,問佢老豆: 爸爸,點解高級餐廳張枱布穿咗嘅。
回復

Karine 發表於 2012-2-15 23:23:17 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-2-15 21:14
不如講個真實笑話你聽啦
朋友個仔比較活躍,為免佢在餐廳搞搞震,朋友同個仔講:哩間高級餐廳嚟咖,坐定定 ...

哈哈~

咁我又講個男仔既真實笑話,但講明先,當時人覺得非常唔敢笑。

話說有日呀媽同呀仔(三歲左右)搭屋村村巴,一車差唔多十幾人,駕車坐夠人自必然開車啦,行行下,天真的小男孩問佢媽媽:

"媽咪呀,點解坐隔離個男人塊面有粒"墨"(痣)既?"聲線清晰响亮,全車聽得見,除左專心駕車既司機。

媽咪自必然細細聲,細到蚊枝咁細聲同個仔講:"你唔好理人啦,前世未見過人生左粒墨咩?"

"唔係呢,媽咪,隔離個男人粒墨真係好大粒呀!"

媽咪用眼眇左隔離一眼,洽巧個男人都眇過唻,眼神雷電交加一回,媽咪避都避唔切,即刻又細細聲同個仔講:"你唔好理人啦,人地生左粒大墨關你咩事呢吓呀仔,順便用兇狠既眼神恐嚇佢個仔,示意佢唔好再問。

佢個仔得三歲之嘛,邊get到d咁高級既眼神表達,然後仲好似發現新大陸咁同佢呀媽大大聲咁講:"媽咪,我真係未見過有人粒墨會生頭髮架,又短又攣架,你睇下啦。我無呃你架。"

佢呀媽已經鑑介到想跳車咯。

個小朋友得三歲,講說話算叻,但就唔夠醒目囉, 多年前呀? E+啲好醒架,媽咪示意收聲, 就即收, 因要考學校,訓練有數  發表於 2012-2-16 13:31
個小朋友得三歲,講說話算叻,但就唔夠醒目囉, 多年前呀? ㄍ+木啲好醒架,媽咪示意收聲, 就即收.  發表於 2012-2-16 13:28
回復

Karine 發表於 2012-2-16 13:42:52 |顯示全部樓層

講起呢個小朋友童言無忌  ~

有次, 呀媽又帶住個仔坐港鐡 , 排排坐, 食粉果, 然後 ~ 小朋友開始悶啦, 就周圍望, 望到 d 好野, 即刻同佢媽咪分享 :

" 媽咪呀 ~ 你睇下, 對面個女仔靚過你好多呀! 我想過去同佢坐呀 , 得唔得 ?"

媽咪 "...........................................
再 "................................................

邊個話做媽咪要靚 ?? ha ha
回復

acmc 發表於 2012-2-16 13:46:22 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-2-15 20:30
綜合網噃~好。趁放左去發掘下先

講個攪笑經驗先,今日坐小巴。

XX意指粗口? 咁有咩好笑? 我就只係怕會打架.

我有一次去發叔度,撘小巴,
我:唔該你到邊度就叫我落車
司機: 總站囉 (好勞氣)
我:咁唔該你到總站叫聲我,我唔熟路
司機:你咪總站落囉(好勞氣) 
我:你条循環線,我點知邊個站係總站呀
司機:得啦...

遇到我咁有禮貌都咁,佢真係自己攞嚟瘀
回復

Karine 發表於 2012-2-16 13:54:20 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-2-16 13:46
XX意指粗口? 咁有咩好笑? 我就只係怕會打架.

我有一次去發叔度,撘小巴,

一但我地坐上左小巴, 我地既生命財產就已經同小巴司機個太盤一樣身不由己, 所以唔好刺激佢地既情緒
回復

acmc 發表於 2012-2-16 13:54:38 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-2-16 13:42
講起呢個小朋友童言無忌  ~

有次, 呀媽又帶住個仔坐港鐡 , 排排坐, 食粉果, 然後 ~ 小朋友開始悶啦, 就 ...

咁就出奇,女我就唔知,同啲家長傾,啲仔十個有九個半都會覺得自己個媽咪係全世界最靚果嗰,句句都係話媽咪最靚,無第二個答案架,嚟個緊係想無啖好食!

係呀係呀,lum到妳爆!  發表於 2013-5-27 22:59
ha ha ~ 而家 D 細路天不怕地不怕  發表於 2012-2-16 13:56
回復

acmc 發表於 2012-2-16 14:28:39 |顯示全部樓層
家吓啲小朋友一返學, 就好鐘意話, 鐘意邊個邊個, 邊個邊個今日話好鐘意佢呢啲嘢.

媽 : 同學A幾好呀?
仔 : 太矮
媽 : 同學B都唔錯呀?
仔 : 佢帶眼鏡
媽 : 吓?
仔 : 係呀!我好嚴格

媽同仔都靜咗一陣

仔 : 其實我想同妳結婚,不過爸爸已經取咗妳
媽 : 咁我幫唔到你
仔 : 咁你幾時同爸爸離婚?
媽 : 到時第一時間通知你, 你到時諗住跟邊個?
仔 : 妳
媽 : 點解? 爸爸有份工,媽媽離婚即刻失業
仔 : 因為妳醒目過爸爸,所以唔洗怕

ahha ha ha ha ... 呢個好笑同超級醒 ~ 連後路都幫自己鋪埋 ~勁 !!  發表於 2012-2-16 15:01

評分

查看全部評分

回復

acmc 發表於 2012-2-16 15:30:20 |顯示全部樓層

回到未拆利是, 媽好嬲時

媽 : 我唔要你, 你走
仔 : 俾一次機會, 我以後唔敢
媽 : 無得傾, 你走, 你唔走我拋你出門口
仔 : 咁可唔可以攞埋啲利是呀?
媽:好,你去攞啦
(仔入咗自己間房用個袋,袋咗啲利是,但其實有一半係媽個手袋,佢竟然....)
仔:仲有兩封angrybird呢?
媽 : 係我手袋度, 俾返你
  (仔望住個手袋問)
仔: 仲有無其它 ?
媽:無啦啦啦....
媽 : 你咁細個攞住咁多利是會被人搶
仔 : 咁你俾張信用咭我, 等我入返自己個a/c
媽:你都做乞兒囉,仲要啲利是仲咩?
仔:咁我唔可以得0蚊, 我都要食嘢
媽: 咁你執埋啲衫走
(仔不停在執故事書)
媽:你都要瞓街囉,學都唔洗返,仲要啲書嚟仲咩?
仔:咁我係街度, 都要睇吓書架...

仔係唔係好冷靜同有文化呢?

ahahaha........好....仔囉XDDDD  發表於 2013-5-27 23:00
回復

Karine 發表於 2012-2-16 15:42:32 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-2-16 15:30
回到未拆利是, 媽好嬲時

媽 : 我唔要你, 你走

點解你尋日唔出現, 尋日睇呢 d 笑話咪好過飲 10 杯咖啡囉  ~

我覺得呢個仔只不過係唸住行開幾日, 好似去 camp 咁, 要 d 零用錢使下, 同故事書打法下時間咁..

就好似男人要有 d 私人時間獨處攞靈感一樣

你開嚟個topic, 我諗住正呀, 等睇啦, 點知無乜聲氣喎  發表於 2012-2-16 16:33
回復

acmc 發表於 2012-2-16 15:51:34 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-2-16 15:42
點解你尋日唔出現, 尋日睇呢 d 笑話咪好過飲 10 杯咖啡囉  ~

我覺得呢個仔只不過係唸住行開幾日, 好似 ...

你錯喇!

仔用緊拖延戰術, 因為佢爸爸差唔多時候返到屋企喇

咪係囉, 開左 topic 都無人肯講笑話, 好在 peter 彩下我, 我先可以講下我嗰個咋, 而家又有你講下, 開心哂 XDXDXD  發表於 2012-2-16 16:44
因乜解救佢咁精靈架 @@  發表於 2012-2-16 16:32
回復

八王爺 發表於 2012-2-16 15:59:41 |顯示全部樓層
媽:你激得我好嬲,我唔要你咯!
仔:哦....
媽:我都話唔要你咯,仲坐喺度?
仔:哦...(起身開門,之後又坐底)
媽:你開咗門做乜坐低?
仔:你唔要我,我咪開門等你走咯!
媽:....

笑左 XDXDXD  發表於 2012-2-16 16:32
回復

比得大帝 發表於 2012-2-16 16:00:53 |顯示全部樓層
有乜嘢好笑過唐英話個地庫係裝修工人掘嚟放雜物咖嘅?

各位村屋居民, 好睇吓自己間屋有冇多咗個地庫嘞.
回復

Karine 發表於 2012-2-16 16:42:02 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-2-16 16:00

各位村屋居民, 好睇吓自己間屋有冇多咗個地庫嘞. ...

Peter 呀 ~

正心、修身、齊家、治國、平天下

家事、國事、天下事, 事事關心嘛

所以要講下家庭趣事, 唔愛家, 點愛國呀,  ha ha

回復

八王爺 發表於 2012-2-16 16:49:01 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-2-16 09:42
Peter 呀 ~

正心、修身、齊家、治國、平天下

冇人講開頭,冧唔起。
見到ACMC講母子之間,又冧起。
回復

Karine 發表於 2012-2-16 17:00:49 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-2-16 16:00

各位村屋居民, 好睇吓自己間屋有冇多咗個地庫嘞. ...

話時話, 究竟港人治港 50年, 你話好定唔好呢 ?

坦白講, 見到董生, 曾生, 唐先或梁生, 我寧願佢簽多50年比英國

好矛盾
回復

12下一頁