返回列表 發新帖

Springonions....你地啲蕃茄有無裂果?

作者: Springonions 發表于 2012-2-1 20:36:01
3826 30
Springonions 發表於 2012-2-4 23:53:42 |顯示全部樓層

Springonions....黑色車厘茄...種植方法再講多次

我堅信言論自由,有人在我的帖發表意見(無論有理定無理),我都好開心,因為這表示我的帖有人睇。但如果這些意見可能引起誤導,我就有需要澄清。

Mummy 問點解“有落肥又有太陽, 棵茄緊係細D啦”?首先,這話不是我說的。看#13就清楚。

我的種蕃茄方法,的確很特別,這是因為種植環境。我棵蕃茄每日只有1小時陽光,所以不算強壯。落重追肥,只會虛不受補,所以落咗基肥之後,就不用特別追肥。陽光不多,表示水分不容易流失,所以淋太多水,只會汼爛根。保持泥面乾爽,更可以預防好多菌病。

我已經在帖中強調,種植方法是取決於種植環境。

初來園藝館,我用了2個月的時間,追了花園仔老師的帖,得益良多。但我並不是照單全收,花園仔老師的種植環璄,和我的根本就是“南北極”,他的花園大,泥又深,而我只可以種盆,所以我只是把他所教的,融會貫通,靈活用在自己身上。

如果我可以像別人這麼幸運,有全日照,我絕不會學她去用遮光網,更不會去制水。我會抱著感恩的心情,快樂地種植,除了自己可以感受正能量外,也可以把正能量傳給家人。

cklife  雖然同一種植物,但係唔同環境土壤,我都會改變一下方法。見你一小時太陽都有茄出,我無直射既假天台又開始試種羅馬番茄喇....
===============================================================================

謝謝你的給分. 我也有種羅馬蕃茄, 不過還很小, 暫時還没有好多花蕾. 大家一起努力啊.

雖然同一種植物,但係唔同環境土壤,我都會改變一下方法。見你一小時太陽都有茄出,我無直射既假天台又開始試種羅馬番茄喇....  發表於 2012-2-6 09:02

評分

查看全部評分

回復

mummy 發表於 2012-2-6 08:34:54 |顯示全部樓層
如有冒犯,請多多包涵。

我唔喺質疑,我只喺想知多啲。我初初學人種嘢,又喺種緊蕃茄仔,仲有士多啤梨,唔識種,唔識用肥,已努力搵資料,但可用時間唔多,睇唔切,依家啲蕃茄仔已有花蕾仔,我連應該摘芯定剪側芽都未搞淸楚,所以想問下種植方法。sorry.

如有冒犯,請多多包涵。無論針對任何植物,發問時請提供一下植種環境、土壤等等資料,人家給予意見會較容易,而且最好有埋相。  發表於 2012-2-6 09:05
回復

Springonions 發表於 2012-2-6 09:23:01 |顯示全部樓層
mummy 發表於 2012-2-6 08:34
如有冒犯,請多多包涵。

我唔喺質疑,我只喺想知多啲。我初初學人種嘢,又喺種緊蕃茄仔,仲有士多啤梨,唔 ...

請不要誤會, 我不是說你. 我說的是有人, 把我的種植方法 (因為無陽光, 所以不需淋太多水, 施太多肥), 扭曲成為 "多肥多陽光, 棵茄就會細". 更有些人要刻意要去遮光和制水. 至於是那一些人, 你看post#13就清楚.

你也是被那些人誤導的.

我也是新手, 但蕃茄很粗生, 只要適當的肥和水, 就一定成功. 加油啊, 期望看到你的收成.
回復

mummy 發表於 2012-2-6 19:00:13 |顯示全部樓層
Thz to cklife.  但我連自己用嘅喺咩土壤(喺永安買嘅綠晶培養土)同點upload相都未識,仲有,我都未睇得明呢度點post嘢,所以唔喺好明大家留言嘅來龍去脈。我再睇多啲先。

慢慢來,我都係初學,好多野都唔識,呢度學到好多野,個個都好nice o架.  發表於 2012-2-7 01:03
回復

Springonions 發表於 2012-3-5 13:46:59 |顯示全部樓層
happyjoyjoy  好犀利呀!你種左幾耐呀!
=========================
10月30日定植, 11月15日初花, 12月1日第一次收成.
回復

Springonions 發表於 2012-3-4 15:50:19 |顯示全部樓層

Springonions....你地嘅蕃茄有無裂果?

落咗成3星期的霧雨,太濕了,有些黑色車厘茄有裂果的情形。唯有早啲收,擺到佢熟啦。但無影嚮味道,仲好似甜啲。

不經不覺,由2月開始,日日都有幾粒收成,計下都收咗好多囉。呢棵嘢真係勁,我估計現在仲有成百粒係樹上。好嘢就一定要留種

好犀利呀!你種左幾耐呀!  發表於 2012-3-4 23:03
回復

llaus 發表於 2012-3-4 16:07:42 |顯示全部樓層

多雨水就會有裂紋呀

攞個楊桃燈籠扮茄,扣10分!  發表於 2012-3-5 13:06
真係似楊桃多啲:)  發表於 2012-3-5 12:31
即係咪會爆開呢!我之前都試過!  發表於 2012-3-4 23:04
呢個係洋桃 ^^  發表於 2012-3-4 17:30
回復

金盞花 發表於 2012-3-5 12:28:39 |顯示全部樓層
大家快d留意吓d蕃茄, 近排暖咗又多水, 忽略咗d蕃茄, 熟得好快~~~快d去收啦
回復

蕃薯mo 發表於 2012-3-14 00:23:01 |顯示全部樓層
sping,你d洛神花點呀!我就大件事,發咗7粒.

20你塊田咁咪好多野要種囉!!!!!!!!!! XDDD  發表於 2012-3-14 09:21
wakakakaka.......... 留棵俾我種落田囉,ahahahah..........  發表於 2012-3-14 00:58
回復

蕃薯mo 發表於 2012-3-14 13:27:41 |顯示全部樓層
蕃薯mo 發表於 2012-3-14 00:23

2020,
如果你能收留洛神花就好喇,比三棵你好唔好呀,要多d都得o架!幾時洛田呀!

2020,當然得喇,因為而家仲係得兩片葉,我都想種到有6.7片葉至比你.咁你開田再通知我啦.

我有異莊(^^)/~~~,要4月先得,你養住先,可以嗎?  發表於 2012-3-14 13:54
回復

Springonions 發表於 2012-3-14 13:49:51 |顯示全部樓層
蕃薯mo 發表於 2012-3-14 00:23

仲係發得一粒 出咗真葉

mo, 收到

咁繼續努力,再唔發又掉一把手種子落泥,唔好慳呀!!!!  發表於 2012-3-14 14:26
回復