貓咪洗澡,擦牙問題

作者: rookie 發表于 2012-1-30 15:54:22
5942 35
corina 發表於 2012-1-31 17:18:40 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2012-1-31 14:14
乾糧佢以前只食”皇家”,新一包唔知係唔係轉佐配方,唔so,想同佢轉糧唔肯食,我已經敗左俾佢,依家要 ...

皇家好多油同味精,貓貓食咗一個月好似吹波咁,而家比佢地當小食.
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-1-31 20:12:03 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-1-31 11:35
木賊,等我同貓貓都試下先,謝謝!

http://blog.yahoo.com/_MRGEZBSMITLQK3DCAEMH7DIUZY/articles/97718

這是我blog友仔推介給我的, 不過, 要記得帶上手套先, 怕隻貓會反抗咬到你隻手~
回復

金盞花 發表於 2012-1-31 23:40:22 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-1-31 11:32
貓貓是否佢前主人照顧不當而盲咗?好彩有你咋,盲眼貓貓好難好人要咖!
由一第一養寵物,就要預咗無論疾病或貧 ...

係呀! 每養多一隻都要計住往後要預筆錢俾佢哋, 真係自己d小病都係自己搞掂, 而佢哋有小小唔妥就立即"的"去見醫生,  真係一接手就係一世責任, 唔可以隨便放棄.

回復

corina 發表於 2012-1-31 23:55:41 |顯示全部樓層
金盞花  我跟你一樣等大時大節至開罐頭俾佢哋食, 最主要原因係唔係佢食太多濕糧. 至於價錢問題, 我宜家選用人食用罐頭, 份量多又品質有信心.

請問可否介紹是什麼人食用罐頭?我想比貓貓試下,佢地而家食嫌咗現在的罐頭,諗緊轉咩好.謝謝!
回復

金盞花 發表於 2012-2-1 00:14:06 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-1-31 23:55
金盞花  我跟你一樣等大時大節至開罐頭俾佢哋食, 最主要原因係唔係佢食太多濕糧. 至於價錢問題, 我宜家選用 ...

最近响"百拉"超市買佢自家牌"超值牌"185克/泰國造
剛剛過新年, 我選擇油浸吞拿魚,  食時隔走多餘油份用熱水浸熱~食得, 佢哋食到 lam lam 脷

~補充~  唔知你有冇發覺貓食罐頭d吞拿"水水哋" 好似冇咩"肉"食, 但人食嗰d真係實實在在見到好多"肉"食, 所以感覺抵d.  再講, 我覺得寵物食品總係貴過人, 但品質冇保證. 有個例子係好耐之前買隻貓食芝士條, 因我隻貓只食半條就收口, 我見剩番半條响處, 等我好奇心下試食~哼 原來同人食味道冇分別, 分別在於價錢係貴過人, 自此想餵芝士我就俾人食嗰d就可以啦

礦泉水浸果d有鹽, 你留意返個ingrediants list既sodium好高%, 貓本身少飲水, 容易有結石問題, 唔係太recommend~  發表於 2012-2-1 11:50
礦泉水會唔會有太多礦物質呢?礦泉水鉀離子太高會讓貓的腎臟發炎,較容易結石 最好再用清水浸泡才食  發表於 2012-2-1 10:22
礦泉水浸的<--我隻狗都係食佢做早餐~  發表於 2012-2-1 09:44
我見過有隻吞拿魚是用礦泉水浸的。也許可以買來試試。油浸我怕多油。我有一隻貓好衰,挑食得很。  發表於 2012-2-1 09:34
回復

corina 發表於 2012-2-1 00:19:30 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-2-1 00:14
剛剛過新年, 我選擇油浸吞拿魚,  食時隔走多餘油份用熱 ...

請問鹹唔鹹?
有冇"歡迎"超市牌?我隻狗狗食佢地DOG FOOD,可以一起訂~

我估有得買, 你去睇吓~ 起碼人食嗰d有監管, 好好多.  發表於 2012-2-1 00:29
回復

corina 發表於 2012-2-1 00:33:47 |顯示全部樓層
金盞花  我估有得買, 你去睇吓~ 起碼人食嗰d有監管, 好好多.

謝謝金盞花~

唔駛客氣~  發表於 2012-2-1 00:37
回復

rookie 發表於 2012-2-1 09:45:38 |顯示全部樓層
Corina : 皇家好多油同味精,貓貓食咗一個月好似吹波咁,而家比佢地當小食.

係呀,而且皇家有用動物造測試,所以唔想佢食

最好轉食天然糧+homemade food~ 不過貓糧我唔熟, 建議你花少少時間上網search下~ :)  發表於 2012-2-1 11:58
回復

rookie 發表於 2012-2-1 09:53:06 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-1-31 20:12
http://blog.yahoo.com/_MRGEZBSMITLQK3DCAEMH7DIUZY/articles/97718

這是我blog友仔推介給我的, 不過,  ...

謝謝你的推薦,不過木賊係用來清潔牙石,如果拿來平日日常的刷牙,會擦走法瑯質,要小心的用呀
回復

rookie 發表於 2012-2-1 10:39:54 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2012-1-31 15:07
1) 沖涼液我會買黎試下,謝謝推介
2) 貓貓肯食乾糧呀,不過唔飲水,試過星期六,日俾全乾糧佢食,只飲左2啖,後 ...

"活水器"係插濕電,已經收起無再用,針筒餵水我都試過,不過佢好唔like所以無再force feed
多謝你呀’丹丹’-呢句我係同我隻貓貓講嫁

呵~貓貓名叫丹丹 ~知道~  發表於 2012-2-1 11:02
回復

rookie 發表於 2012-2-1 12:13:15 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-2-1 00:14
剛剛過新年, 我選擇油浸吞拿魚,  食時隔走多餘油份用熱 ...

有關貓食吞拿魚問題,我記得我睇過蘇菁菁的著作,大致如下,大家可以參考下 :

“吞拿魚鮮味極強,貓咪容易食上癮,引至偏食,建議只在特別情況下(如生病,沒胃口,生日)小量給予
吞拿魚屬大型魚類,容易積聚重金屬,加上大部分罐頭採用吞拿魚的紅肉部分,水銀含量比吞拿魚的白肉部分更高
經常給貓咪食人類的油浸吞拿魚,因罐罐有菜油+吞拿魚本身含大量多元不飽和脂肪酸,體內的維他命e會被搶奪,當身體嚴重缺乏維他命e時, 皮下脂肪便會容易發炎(即黃脂病),引發神經末端變得異常敏感,即使輕輕碰觸,貓咪都會感到十分疼痛

在購買罐罐時,宜選擇水浸吞拿魚,食用前用清水沖洗,以去除多餘鹽分”

我為咗唔想經常俾佢哋食, 真係等大時大節至俾佢哋食, 開心吓~ 至於選用水浸吞拿魚, 以後我會小心處理, 多謝你提醒.  發表於 2012-2-1 23:47
我都有睇過這書, 圖書館有得借~  發表於 2012-2-1 13:27
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-2-1 12:27:02 |顯示全部樓層
領養+照顧周到,good job~
回復

corina 發表於 2012-2-1 12:41:27 |顯示全部樓層
礦泉水浸好d定油浸好d????
回復

rookie 發表於 2012-2-1 13:01:15 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-2-1 12:41
礦泉水浸好d定油浸好d????

應該係'水浸'不是礦泉水, 因礦泉水鉀離子太高會讓貓的腎臟發炎,較容易結石,買唔到水浸吞拿魚,可以買水浸三文魚,沙丁魚,食用前用清水沖洗,以去除多餘鹽分,or買冰鮮三文魚,吞拿魚homemade
回復

iciiicream 發表於 2012-2-1 13:21:17 |顯示全部樓層
同寵物沖涼要用不醃眼配方, 咁佢就會無咁辛苦, 牌子就無考究, 可以去寵物店睇睇
我屋企兩隻貓係食濕糧溝乾糧, 因為佢地係男仔好易有尿石, 而且貓係好易有腎病既動物, 一定要多飲水
獸醫都講, 因為貓係唔識咀嚼食物的, 乾糧其實無助潔齒, 如果殘留d 乾糧係牙度, 係會引致蛀牙同牙菌膜
但乾糧又係不可或缺既主食, 因為大部份乾糧有添加對寵物健康既原素, 例如小紅莓, 牛黃酸等等, 所以乾糧既選擇都好重要, 飲食健康自然病痛都少
貓貓擦牙真係好重要, 因為牙直接影響貓貓胃口, 所以我d 貓貓細細個開始擦牙, 用緊Petzlixx, 效果唔錯, d 牙白左好多~~
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-2-1 13:23:32 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-1-31 23:40
係呀! 每養多一隻都要計住往後要預筆錢俾佢哋, 真係自己d小病都係自己搞掂, 而佢哋有小小唔妥就立即"的" ...

應同~
回復