貓咪洗澡,擦牙問題

作者: rookie 發表于 2012-1-30 15:54:22
5936 35
1) 貓貓已經返o左o黎2個月,想天氣暖o的同佢洗白白,有無邊隻牌子可以推介呀?因為1年只會同佢沖3-4次,唔想買太大樽...好似見過有貓友自制肥皂同貓貓沖涼,唔知有無人可以賣一舊俾我呢?

2)貓貓係食全濕糧,要同佢擦牙,有無人用過Petzlife or Maxi Guard, 好唔好呀? 有無其他推薦, 謝謝
my cat.jpg

評分

查看全部評分

corina 發表於 2012-1-30 16:51:31 |顯示全部樓層
夏天才幫貓貓沖涼,凍親好麻煩~
Petzlife 我家貓貓用過,唔鐘意,不過都o.k.,如果貓貓還小要訓練佢習慣刷牙,食全濕糧更要每日刷,我只是用濕了水的棉花棒咋.
你家寶貝好鬼馬!

盲左就唔要佢?! 佢個ex主人都幾人渣!!  發表於 2012-1-31 11:13
謝謝你的提醒,我都係等有25度以上先同佢沖 Petzlife 有原味同三文魚味,你係用邊種? 多謝你對貓貓的贊賞,其實佢有一隻眼係盲嫁,所以佢個舊主人唔要佢  發表於 2012-1-30 20:49
回復

corina 發表於 2012-1-30 16:56:24 |顯示全部樓層
洗毛水用JEROB喇,貴過我用既洗頭水,不過真唔錯~
http://www.pattyhouse.com/Products/Jerob.htm
http://www.petdoghk.com/petshop/index.php/cPath/28_230

謝謝你的資料,等我去睇睇先  發表於 2012-1-30 20:52
回復

vivi 發表於 2012-1-30 21:33:08 |顯示全部樓層
我都冇用貓地刷過牙添
間中俾D潔牙零食佢地, 不過我D貓食乾糧, 過時過節到食罐罐

我平日係煮俾佢食,兩日煮一次,罐頭係佢無胃口先食,1小罐分兩日食,依家食緊wellness,($9.7-1罐)  發表於 2012-1-31 13:15
我跟你一樣等大時大節至開罐頭俾佢哋食, 最主要原因係唔係佢食太多濕糧. 至於價錢問題, 我宜家選用人食用罐頭, 份量多又品質有信心.  發表於 2012-1-31 11:32
貓貓因為唔係好肯飲水,所以要俾濕糧加水佢食,潔牙零食聞下即走,食乾糧十粒有8粒係吞,唔咬,依家平均一個星期要買$120-150新鮮食物&罐罐,我都想佢食乾糧   發表於 2012-1-30 22:19
回復

vivi 發表於 2012-1-30 22:48:40 |顯示全部樓層
嘩, 佢唔肯咬貓糧, 好重皮呀,><
係咪D牙唔係幾好呀, 有冇問過醫生呀?

睇過醫生話無問題,係佢食嘢習慣,其實好多貓都係吞食多過咬  發表於 2012-1-31 13:08
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-1-31 00:11:50 |顯示全部樓層

我隻貓之前就係牙問題, 勁口臭, 同去左睇獸醫, 爛牙3隻, 醫生俾個隻藍色牙膏給我, 我無用,

後來買左P字頭牙膏三文魚味, 幫佢刷過幾次, 之後我懶加又好怕佢咬我, 所以無再刷~

我朋友介紹中藥5元一兩的木賊, 可以去除牙石, 同美白, 我自己都有用過. 真係work~

我而家無買濕糧俾佢啦~因為好貴, 質地好d, 都要7個幾一罐, 有時買左係唔食, 好晒又好重皮,

只係間唔中買d雞肉急涷個隻, 灼熟俾佢食, 一大舊剪碎, 分成小包裝, 到食過陣浸熱水一陣, 就可以食~
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-1-31 00:17:11 |顯示全部樓層
我隻貓係領養回來, 同佢沖過一次涼, 印象深刻, 大脾多左條血痕,

之後我再無同佢沖涼, 改左用乾洗粉~

因為佢依家成日去玩水,所以我想試下同佢沖      發表於 2012-1-31 13:27
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-1-31 00:23:11 |顯示全部樓層
ROOKIE : 佢主人咁衰GA~佢個舊主人唔要佢~

替喵喵多謝你有愛心收養佢~
回復

corina 發表於 2012-1-31 11:27:12 |顯示全部樓層
Petzlife我買三文魚味,不過用剩大半支~

我個支只用過幾次~  發表於 2012-1-31 20:08
回復

corina 發表於 2012-1-31 11:32:13 |顯示全部樓層

貓貓是否佢前主人照顧不當而盲咗?好彩有你咋,盲眼貓貓好難好人要咖!
由一開始養寵物,就要預咗無論疾病或貧窮,都要不離不棄.
回復

corina 發表於 2012-1-31 11:34:56 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-1-30 21:33
我都冇用貓地刷過牙添
間中俾D潔牙零食佢地, 不過我D貓食乾糧, 過時過節到食罐罐 ...

我以前隻貓貓都只食乾糧咋,唔識同佢刷牙仔,牙周病要脫曬所有牙.

佢係幾多歲發病?  發表於 2012-1-31 13:55
回復

corina 發表於 2012-1-31 11:35:46 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-1-31 00:11
我隻貓之前就係牙問題, 勁口臭, 同去左睇獸醫, 爛牙3隻, 醫生俾個隻藍色牙膏給我, 我無用,

後來買左P字 ...

木賊,等我同貓貓都試下先,謝謝!
回復

corina 發表於 2012-1-31 11:39:47 |顯示全部樓層
rookie  貓貓因為唔係好肯飲水,所以要俾濕糧加水佢食,潔牙零食聞下即走,食乾糧十粒有8粒係吞,唔咬,依家平均一個星期要買$120-150新鮮食物&罐罐,我都想佢食乾糧

我三隻貓貓,主食係濕糧,長放乾糧,一個月要過千元,媽咪要我自己比,但冇辦法,貓貓鐘意食,唯有自己慳d洗.......
回復

金盞花 發表於 2012-1-31 12:01:38 |顯示全部樓層
沖涼液我係用~吉吉島$12~, 價錢平只係$12-唔太大支, 我仲要每次沖涼開稀嚟沖(易於推出泡泡), 一支都有排用架.

早前趁仲係$10-, 立即入多2支
20120131298 (Large).jpg

你話貓貓愛吃濕糧, 會唔會係佢太細個, 比較大粒d糧較難咬呢?  但長遠嚟講都係食乾糧對牙齒較好.

其實肯愛錫貓狗嘅人真係唔會太計較貓狗個外表  貓貓變咗單眼係先天發生定係後天整親呢?  真好有你呢個好心人肯照顧佢, 貓貓真有福氣

回復

杳杳然 發表於 2012-1-31 12:51:28 |顯示全部樓層

我隻太后一開始都係食濕糧,然後就濕糧加乾糧.濕糧慢慢減少比例.
到現在都是食濕糧加乾糧,不過乾糧多;濕糧少

另外乾糧都要睇佢like唔like...
試過買隻乾糧佢唔鐘意,唯有撈多d濕糧.不過都唔係好賞面....
e家食個隻,佢肯食,有時唔比濕糧都得.可以慳番d  

至於沖涼液佢用neutrogena(人用)因為是阿媽同佢沖涼.所以我地冇得話事.
好彩係呢隻是敏感皮膚用既沖涼液,所以太后用左都冇咩問題.
太后沖完涼同我阿媽阿爸一樣香味<---我懷疑呢個先係我阿媽個目的

擦牙我未試過...所以比唔到意見..

謝謝你分享你的經驗  發表於 2012-1-31 15:42
回復

rookie 發表於 2012-1-31 13:52:42 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-1-31 11:27
Petzlife我買三文魚味,不過用剩大半支~

死啦,咁多人只係用過幾次就唔用,依家呢支要$160-180,唔用真係好浪費
回復

rookie 發表於 2012-1-31 14:14:37 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-1-31 11:39
rookie  貓貓因為唔係好肯飲水,所以要俾濕糧加水佢食,潔牙零食聞下即走,食乾糧十粒有8粒係吞,唔咬,依家平均 ...

乾糧佢以前只食”皇家”,新一包唔知係唔係轉佐配方,唔so,想同佢轉糧唔肯食,我已經敗左俾佢,依家要慳o的,佢o的食用重好過我,所以多左上淘寶買人&貓用品

上淘寶買怕唔怕d品質唔得呀?  發表於 2012-1-31 14:20
回復

rookie 發表於 2012-1-31 15:07:46 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-1-31 12:01
沖涼液我係用~吉吉島$12~, 價錢平只係$12-唔太大支, 我仲要每次沖涼開稀嚟沖(易於推出泡泡), 一支都有排用 ...

1) 沖涼液我會買黎試下,謝謝推介
2) 貓貓肯食乾糧呀,不過唔飲水,試過星期六,日俾全乾糧佢食,只飲左2啖,後來加左個’活水器’,玩到成地水,去完沙盆用黎洗手,然后跳上我張床….所以先俾濕糧呀
3) 貓貓個ex-主人因為太多貓疏於照顧盲咗,而且係vet度滯留左一段日子…
依家養咗貓貓個人開心好多, 多謝你呀’丹丹’

(2)"活水器"係咪插濕電? 我就係怕搞到又水又電危險唔敢用. 我試過買針筒(拔走支針)嚟餵水 (3) 搞盲咗真陰公~ 點解你叫我"丹丹"嘅?  發表於 2012-1-31 23:51
回復

rookie 發表於 2012-1-31 15:39:14 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2012-1-31 14:14
乾糧佢以前只食”皇家”,新一包唔知係唔係轉佐配方,唔so,想同佢轉糧唔肯食,我已經敗左俾佢,依家要 ...

食品,醫藥,貓砂唔會買,買過仿’da bird’貓棒, 香港要$55, 淘寶$25, 洗澡按摩 除毛擦, 香港要$100+, 淘寶$55, 還有砂盆,貓窩等等.不過買大件貨要’集運’至化算
回復

corina 發表於 2012-1-31 17:17:02 |顯示全部樓層
rookie  佢係幾多歲發病?  

唔知呀,貓貓喺樓下執,只係養咗八年就過身喇.

o的街貓好慘,有1日無1日,o尋日我見到的人餵蘿白羔,law米雞俾佢地食.........  發表於 2012-2-1 12:32
回復

12下一頁