我個豬豬叫乜名??

作者: Mtkiki_melody 發表于 2008-3-29 17:05:45
2809 16
我想知我呢盆豬籠係乜品種,仲有應該點打理??
幾耐淋一次水,受唔受水???

如果幫佢換盆應該用乜泥???
用觀葉用泥可以嗎??
我睇過D post就話用水苔. . . .所以唔知道!!!

我買o左佢一個禮拜,依家豬籠個蓋開始枯. . . .
連D BB籠仔都係咁. . . . . 點解???
一個籠可以生長幾耐先枯萎??
希望有高人幫o下我啦~~~

dryfish 發表於 2008-4-1 18:26:44 |顯示全部樓層
佢叫N.Ventrata
用乜泥???(水苔啦)
用觀葉用泥可以嗎??(唔好用)
受唔受水???(OK啦,不過唔好咁WET)
一個籠可以生長幾耐先枯萎??(呢種可以好耐,最小幾個月)
點解豬籠個蓋開始枯?(可能係剛剛到你屋企,有D唔慣)
呢種豬籠草勁EASY種,好好種啦.
回復

Mtkiki_melody 發表於 2008-4-5 18:24:48 |顯示全部樓層
THX~~
不過都仲有d問題,咁應該要點打理佢枯緊o既籠,等佢謝晒剪o左佢??
之後會唔會又再係同一塊葉生返一個新籠o架??

仲有,佢要唔要多晒太陽??
個籠洗唔洗加水入去??
我見到佢入面有蟲蟲,但就乾乾地,冇乜液體係入面. . . . .
回復

dryfish 發表於 2008-4-5 23:51:35 |顯示全部樓層
原帖由 Mtkiki_melody 於 2008-4-5 18:24 發表
THX~~
不過都仲有d問題,咁應該要點打理佢枯緊o既籠,等佢謝晒剪o左佢??
之後會唔會又再係同一塊葉生返一個新籠o架??

仲有,佢要唔要多晒太陽??
個籠洗唔洗加水入去??
我見到佢入面有蟲蟲,但就乾乾地,冇乜液體係入 ...

枯緊o既籠,可剪可唔剪
之後會唔會又再係同一塊葉生返一個新籠o架??,NO
佢要唔要多晒太陽?? 可以晒下,不過唔好咁晒啦.
個籠洗唔洗加水入去??唔洗
回復

george 發表於 2008-4-6 01:46:43 |顯示全部樓層
我都學到野,謝謝 dryfish !!
回復

Mtkiki_melody 發表於 2008-4-7 20:23:13 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

唔該晒~~
我放佢係露台邊邊,由朝早太陽一出至到下晏12點都會係咁晒住~~
咁樣係咪唔好??
夏天咁晒法唔知會唔會死呢??

定係放佢入返D,冇太陽直晒,feel到有光就OK??

另外佢又受唔受得熱呀??
夏天我露台應該好熱,38度都有,佢頂唔頂得住呀???
到o個時轉佢入toilet又得唔得 / 比較好??

另外,我見到有花舖將枯o左一半o既籠剪o左淨係枯o既位置(即係留返下面籠底連住葉o既地方,唔要上面籠蓋)
咁樣係好定唔好??
回復

dryfish 發表於 2008-4-8 00:52:16 |顯示全部樓層
原帖由 Mtkiki_melody 於 2008-4-7 20:23 發表
唔該晒~~
我放佢係露台邊邊,由朝早太陽一出至到下晏12點都會係咁晒住~~
咁樣係咪唔好??

夏天我露台應該好熱,38度都 ...

1.我放佢係露台邊邊,由朝早太陽一出至到下晏12點都會係咁晒住~~
咁樣係咪唔好??
唔多知呀,我都未try過(不過可以一try,如果佢唔ok先放佢入屋啦.)
2.定係放佢入返D,冇太陽直晒,feel到有光就OK??
都ok
3.另外佢又受唔受得熱呀??
ok受得熱的.38度我就未try過,唔多知.
其實佢好粗生下架,唔會咁易死,唔洗咁worry

回復

venom 發表於 2008-4-8 04:00:19 |顯示全部樓層
原帖由 Mtkiki_melody 於 2008-4-7 20:23 發表
唔該晒~~
咁樣係咪唔好??

夏天我露台應該好熱,38度都 ...

E棵花市豬好晒得 朝早陽光黎種一流啦
如果到夏天仲晒下午陽光先會出事
如果想快d有籠 晒多d啦 同唔好落肥 咁就好快生籠
回復

patrickn 發表於 2008-4-8 15:12:13 |顯示全部樓層
我剛剛都買了這種豬. 回來才留意到頂芽被剪了, 點樣可以刺激佢生側芽呢?
謝謝.
回復

Mtkiki_melody 發表於 2008-4-9 17:05:30 |顯示全部樓層
真係唔該晒咁多位呀~~~
佢依家都好似開始識認o左個環境,生o左個新叉出o黎,有兩塊新葉~~
不過籠就又枯o左幾個
亦有個新籠開o左蓋

仲有一個問題賜教,洗唔洗成日同佢噴水???
我每日返工前放工後返到屋企都會幫佢噴水.......俾個濕濕o地o既環境佢~~
另外就3/4日先幫佢淋水一次~~
因為睇過D post有人咁做~~
呢個做法o岩唔o岩??

我依家亦諗住幫佢換個盆~~
因為買返o黎o個時個盆都好細~~
有乜注意o地方~~
回復

Mtkiki_melody 發表於 2008-4-9 17:08:45 |顯示全部樓層
原帖由 venom 於 2008-4-8 04:00 發表

如果想快d有籠 晒多d啦 同唔好落肥 咁就好快生籠

唔該晒~~~
不過點解唔好落肥??好多都話落肥先會生籠喎~~~
回復

maymay靚 發表於 2008-4-12 00:31:23 |顯示全部樓層
lee 隻 豬籠我種左 3年, 好粗生, 勁 like水+sun, 我反而唔鐘意佢大, 大大下佢會有 d 細豬 生出黎, 咁我就抽佢出黎, 剪左d大豬, 留番d細豬, 咁細棵既豬又生籠仔, 好 cute, 剛過去的星期日先 掉晒 d 大豬... 影左先post比你睇.
回復

carmen 發表於 2008-4-14 00:18:47 |顯示全部樓層
舊年我都買過一棵, 不過係夏天, 可能就係晒得滯..
好似一, 二個星期就釘左...
回復

maymay靚 發表於 2008-4-16 00:12:07 |顯示全部樓層
已修剪過的豬豬.....

PICT0125 X.JPG PICT0130 X.JPG
回復

Mtkiki_melody 發表於 2008-4-16 09:16:37 |顯示全部樓層
嘩~~你D豬豬都好大個呀~~靚靚~~
希望佢遲D會生好多好大個o既豬豬喇~~

不過我幫佢換o左一個新盆,我覺得你都換o下好D~~

多謝你o既分享~~
回復

chrisng 發表於 2008-4-16 11:14:02 |顯示全部樓層
我都有這種豬籠, last year 買from原住民from the forest, and i hang it outside of my house ( i live in malaysia no 4 season here so everyday is sunny/rain day), the 豬籠 still grow very nice....
回復

maymay靚 發表於 2008-4-18 23:33:00 |顯示全部樓層
原帖由 Mtkiki_melody 於 2008-4-16 09:16 發表
嘩~~你D豬豬都好大個呀~~靚靚~~
希望佢遲D會生好多好大個o既豬豬喇~~

不過我幫佢換o左一個新盆,我覺得你都換o下好D~~

多謝你o既分享~~

我唔鐘意佢咁大ga.. 細細盆好 cute, (如圖) 已掉左d 大棵, 仲有.....修剪時有一段被我弄斷左,於是我隨手插落一盆泥處, 哈....今日發現佢大左&有葉仔生出來, 豬豬生命好頑強呀
回復