豬豬狂發芽....應該點照顧佢先會結籠?

作者: Mtkiki_melody 發表于 2010-4-17 16:48:55
1839 3

各位好.....我盆豬唔知點解係D枯o左葉o既位置發芽....
之前都冇試過.....係咪正常o架?!!add3icon

另外,因為經過完冬天之後....本身所有籠都已經枯晒.....
依家一個籠都冇.....所以我都將佢D葉剪晒等佢再生..
我應該點樣照顧D咁嫩o既芽仔呢???

仲有....佢每個芽係咪都可以成為一棵新o既豬??
如是,我又應該點樣將佢分棵呢??

avery 發表於 2010-4-17 19:54:15 |顯示全部樓層
That is perfectly Normal ~

Leave it there ~
回復

Mtkiki_melody 發表於 2010-4-19 02:22:23 |顯示全部樓層
唔該晒...但係佢每個新芽都出幾塊葉,咁棵野咪會有好"夕夕"個叉囉?
到時我應該點分開佢哋呀??謝謝!
回復

小豬仔 發表於 2010-4-19 09:17:59 |顯示全部樓層
「....我盆豬唔知點解係D枯o左葉o既位置發芽....係咪正常o架?!!」答:正常架!

「....所以我都將佢D葉剪晒等佢再生....」答:葉如沒有枯,不用剪架!

「....佢每個芽係咪都可以成為一棵新o既豬??....」答:新芽只代表有分支,是否可成為一棵新既豬就要看日後種植了....

「....我又應該點樣將佢分棵呢??....」答:這些不像石斛的高芽,所以建議不要想分株啊!
回復