自家.... 菜

作者: 小白 發表于 2012-1-13 00:34:35
25157 534
小白 發表於 2012-11-29 00:36:56 |顯示全部樓層
Mexican Sour Gherkin  墨西哥酸甜小黃瓜

11 月 24 日 ~ 囝囝囡囡各自各精彩

DSC_0095 [800x600].jpg

DSC_0091 [800x600].jpg

DSC_0092 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-11-29 00:44:21 |顯示全部樓層

11 月25 日

收了這些:

呢款茄子冇咩茄子味, 蒸來吃都幾滑

IMG_0274 [800x600].jpg

蒸完最初落檻欖油 + 美極, 唔係咁好吃, 之後落麻油, 超正, 都幾滑

IMG_0278 [800x600].jpg

80 日菜芯, 菜片比街市買的厚, 有菜味, 但唔係咁甜

IMG_0275 [800x600].jpg

IMG_0276 [800x600].jpg

Springonions  茄子睇落好好味,阿女番咗嚟度假,佢好鍾意食茄子,等我偷吓師先
你又好忙啦

empire  冇$買蒜蓉 - 自己種蒜頭整law   
種蒜頭 ~~"

tomtomtom  茄子切得幾好喎
有樣嘢叫陶瓷刀

2020  落油蒜容蒸,食前落少少豉油,好鬼好食架!
冇$買蒜蓉

茄子睇落好好味,阿女番咗嚟度假,佢好鍾意食茄子,等我偷吓師先  發表於 2012-12-17 21:09
冇$買蒜蓉 - 自己種蒜頭整law :P  發表於 2012-11-29 11:14
茄子切得幾好喎  發表於 2012-11-29 06:25
落油蒜容蒸,食前落少少豉油,好鬼好食架!  發表於 2012-11-29 00:56

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2012-11-29 00:52:16 |顯示全部樓層
Red Burgundy Okra  紅色秋葵

11 月 27 日 ~ 前幾天摸吓佢都幾硬, 以為過造唔吃得, 過幾日又淋淋哋, 於是收咗佢炒嚟食, 同之前的質地一樣

IMG_0281 [800x600].jpg
回復

2020 發表於 2012-11-29 10:37:44 |顯示全部樓層
小白 發表於 2012-11-28 19:26
2020  個鼻好長架{(-_-)}
2020  死la,上面隻茄子.....我見到有隻女鬼呀(−_−;)
你唔好咁靈異啦, 攪到我好驚...  驚...  驚...

你睇到未呀

呢隻...又幾似我wor

小白  你唔好再嚇我喇....  發表於 昨天 21:38
====
洗嘜驚啫,一啖食鬼左佢落肚咪得囉!
人....得人驚D~

吾聲吾聲嚇我一驚,食得吾食得都種得咁好,利害:)  發表於 2012-12-1 13:07
都種左好多野食,仲好靚添.  發表於 2012-11-30 18:29
隻紅色又真係幾得意  發表於 2012-11-29 21:38
你唔好再嚇我喇....  發表於 2012-11-29 21:38
哈哈,只紅椒好得意啊 :D  發表於 2012-11-29 12:41

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2012-12-16 00:37:50 |顯示全部樓層
esmonhk  吾聲吾聲嚇我一驚,食得吾食得都種得咁好,利害  
tt28  都種左好多野食,仲好靚添.

兩位高人..... 多謝指教
回復

小白 發表於 2012-12-17 01:36:30 |顯示全部樓層
mikilovefan  呢種士多啤梨係自己留種子嗎?我試左3次都發唔到芽可以教我有咩辦法嗎 thanks

1. 用全新泥 (培養土或花泥), 泥置於花盆中, 淋透水, 平均放上種子, 每天噴水. (放於陰涼處)
2. 用全新泥 (培養土或花泥), 有蓋盒仔, 加水至泥土濕潤, 平均放上種子, 再灑上新泥, 用再小心弄濕泥土, 蓋上蓋, 放埋一邊, 耐心等候. 待有芽出, 移苗便可.
3. 有蓋盒仔, 弄濕紙巾, 平均放上種子於紙巾上, 蓋上蓋, 放埋一邊, 耐心等候. 待有芽出, 移苗便可.

希望幫到你
回復

小白 發表於 2012-12-20 18:57:48 |顯示全部樓層
紅菜頭

12 月 2 日 ~ 生長緩慢

DSC_0113 [800x600].jpg

回復

小白 發表於 2012-12-20 18:59:50 |顯示全部樓層
紅皮蘿蔔

12 月 2 日 ~ 移噃正后, 生長良好

DSC_0112 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:01:22 |顯示全部樓層

Mexican Sour Gherkin 墨西哥酸甜小黃瓜

12 月 2 日 ~ 囡囡 1 個人出嚟玩

DSC_0111 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:06:53 |顯示全部樓層

Hungarian Black Chili Pepper

12 月 2 日 ~ 轉紅色了, 仲爆埋

DSC_0119 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:09:48 |顯示全部樓層
茄子 ~ 雜 2

12 月 2 日 ~ 大咗少少

DSC_0118 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:14:39 |顯示全部樓層

日本娃娃菜

12 月 2 日

DSC_0117 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:18:29 |顯示全部樓層
豆苗

12 月 2 日 ~ 繼續打風ing

DSC_0116 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:21:36 |顯示全部樓層

80 日 菜芯

12 月 2 日 ~ 夠鐘收啦

DSC_0114 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:26:21 |顯示全部樓層
甜椒 1 號

12 月 2 日 ~  難了....

DSC_0120 [800x600].jpg

都好厚肉, 仲幾好味

IMG_0285 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:33:25 |顯示全部樓層
12 月 2 日 ~ 比虫侵襲收了以下:

菜芯 ~ 巧老

IMG_0287 [800x600].jpg

上海青 ~ 都係巧老

IMG_0290 [800x600].jpg

洛神花 ~ 有芽虫 + 粉蚧, 大小通殺

IMG_0288 [800x600].jpg

IMG_0289 [800x600].jpg

澳洲黃皮薯仔 ~ 唔小心拔了上來

IMG_0294 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:35:30 |顯示全部樓層
無花果

12 月 2 日 ~ 無啦啦, 又多咗一粒

DSC_0124 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:41:29 |顯示全部樓層

12 月 6 日

試下用紙巾發, 效果唔錯 (12 月 1 日開始)

兩款是同一牌子蕃茄, 質素參差

IMG_0304 [800x600].jpg

IMG_0305 [800x600].jpg

IMG_0307 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:45:07 |顯示全部樓層
12 月7 日

友人的兩款生菜

DSC_0174 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-20 19:46:30 |顯示全部樓層
日本娃娃菜

12 月 7 日

DSC_0172 [800x600].jpg
回復