自家.... 菜

作者: 小白 發表于 2012-1-13 00:34:35
25160 534
小白 發表於 2012-12-23 00:42:48 |顯示全部樓層
金銀花

12 月 21 日 ~ 出芽仔

DSC_0370 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-23 00:45:35 |顯示全部樓層

12 月 21 日 ~ 種出菇來

DSC_0363 [800x600].jpg

毛姑姑  發表於 2012-12-25 01:38
回復

小白 發表於 2012-12-23 00:51:18 |顯示全部樓層
fnv234  似霍香薊

嘩... 死火... 有好多

好似係草菇嚟喎﹐唔知好唔好味呢?  發表於 2012-12-23 07:09
回復

小白 發表於 2012-12-23 11:55:26 |顯示全部樓層
週日農夫  好似係草菇嚟喎﹐唔知好唔好味呢?

吓....  唔敢吃, 係個種薯仔的麻包袋走出來的
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-23 13:53:19 |顯示全部樓層
哈哈,好劲啊!
回復

小白 發表於 2012-12-24 21:15:43 |顯示全部樓層

Mexican Sour Gherkin 墨西哥酸甜小黃瓜

12 月 23 日

IMG_0328 [800x600].jpg

Springonions  好食嗎?
生吃... 有酸味, 皮厚

好食嗎?  發表於 2012-12-27 13:14
回復

小白 發表於 2012-12-24 21:20:57 |顯示全部樓層
茄子 Eggplant 'Striped Toga'

12 月 23 日 ~ 好冇再試食呢  

IMG_0327 [800x600].jpg

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2012-12-24 21:25:15 |顯示全部樓層
Eggplant 茄子

12 月 23 日 ~ 結到果  

DSC_0389 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-24 21:26:57 |顯示全部樓層
士多啤梨

12 月 23 日

DSC_0394 [800x600].jpg

靚女  發表於 2012-12-25 01:39
回復

小白 發表於 2012-12-24 21:30:09 |顯示全部樓層
薯仔

12 月 23 日

DSC_0395 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-24 21:31:40 |顯示全部樓層
洛神花

12 月 23 日 ~ 好細朵

DSC_0390 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2012-12-24 21:34:16 |顯示全部樓層

12 月 23 日 ~ 呢棵係咪... 波菜呀

DSC_0391 [800x600].jpg

esmonhk  我估油麥菜,幾時開估
沒有落油麥菜種子, 99% 係生菜

fnv234  生菜
唔小心的意外 bb

我估油麥菜,幾時開估  發表於 2012-12-25 01:41
生菜  發表於 2012-12-24 22:15
回復

小白 發表於 2013-1-22 01:07:15 |顯示全部樓層

12 月 26 日 ~ 再收小青瓜

IMG_0334 [800x600].jpg

IMG_0341 [800x600].jpg

2020  鼻屎咁細粒.......~_~ll.....無肉食!  
係呀, 不過好好生養, 不用醃, 有酸味, 幾好嫁

msfion  迷你美人瓜
個名幾好喎

tomtomtom  一口青瓜?
係一口要幾隻

鼻屎咁細粒.......~_~ll.....無肉食!  發表於 2013-1-24 17:07
迷你美人瓜  發表於 2013-1-24 10:18
一口青瓜?  發表於 2013-1-22 06:45
回復

小白 發表於 2013-1-22 01:21:34 |顯示全部樓層

12 月 26 日 ~ 好人送的 Watermelon Radish

味道似青蘿蔔

nokia 143 [1600x1200].jpg

IMG_0340 [800x600].jpg

tomtomtom  我都種緊,預咗某花友一個,又留一個比你?
你落田身水身汗, 留比自己啦

我都種緊,預咗某花友一個,又留一個比你?  發表於 2013-1-22 06:44
回復

小白 發表於 2013-1-22 01:28:38 |顯示全部樓層

豆苗

1 月 1 日

DSC_0404 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2013-1-23 01:37:48 |顯示全部樓層

1 月1 日

紅菜頭
DSC_0406 [800x600].jpg

紅皮蘿蔔
DSC_0407 [800x600].jpg

薯仔
DSC_0405 [800x600].jpg

茄子 1 號
DSC_0400 [800x600].jpg

茄子 2 號 ~ 轉色啦
DSC_0402 [800x600].jpg

Big Zac Tomato
DSC_0408 [800x600].jpg

東京娃娃菜
DSC_0410 [800x600].jpg

士多啤梨
DSC_0411 [800x600].jpg

生菜
DSC_0409 [800x600].jpg

Hungarian Black Chili Pepper
DSC_0401 [800x600].jpg

伊朗無花果
DSC_0421 [800x600].jpg

洛神花 ~ 扮桃花
DSC_0403 [800x600].jpg

未知係咩
DSC_0417 [800x600].jpg

mikecho  那裹來的伊朗無花果,葉片像實生苗
係由無花果乾果取種子種起, 呢棵已種了 1 年半

tt28  茄子好可愛,觀賞?可食用?
遲 d 你就知

Springonions  好想睇到薯仔收成. 我有兩棵, 其中一棵已被北風吹c. 另一棵死唔去, 出緊新葉.
我有幾棵, 最早的已黃, 好快收得

tomtomtom  茄子2號... 會唔會係一粒番茄?
遲 d 話你知

那裹來的伊朗無花果,葉片像實生苗  發表於 2013-1-23 20:17
茄子好可愛,觀賞?可食用?  發表於 2013-1-23 14:48
好想睇到薯仔收成. 我有兩棵, 其中一棵已被北風吹c. 另一棵死唔去, 出緊新葉.  發表於 2013-1-23 13:49
茄子2號... 會唔會係一粒番茄?  發表於 2013-1-23 06:38
回復

小白 發表於 2013-1-24 01:09:17 |顯示全部樓層

1 月 6 日 ~ 田

12 月 1 日開始種田... 原來比起係天台種係另一回事

Green Grape Tomato 蕃茄
IMG_0370 [800x600].jpg

四九菜芯
IMG_0372 [800x600].jpg

八十日菜芯
IMG_0363 [800x600].jpg

矮腳白葉仔
IMG_0365 [800x600].jpg

早水蘿蔔
IMG_0357 [800x600].jpg

Rat-Tailed Radish 鼠尾蘿蔔
IMG_0355 [800x600].jpg

Carrot Royal Chantenay 3 胡蘿蔔
IMG_0353 [800x600].jpg

紅菜頭
IMG_0367 [800x600].jpg

紫茉莉
IMG_0371 [800x600].jpg

苦麥菜 ~ 田友話係苦麥菜
IMG_0373 [800x600].jpg

hugopoodle  好叻呀, 轉戰種田, 加油~幾大呀?
小小的田, 但大過社區園圃好多...

tomtomtom  終於有相睇
你的相呢

Springonions  菜心有花了, 收未?
呢個未, 49 已吃

週日農夫  好多種類,加油,祝大豐收
多謝, 你都係呀

好叻呀, 轉戰種田, 加油~有幾大呀?  發表於 2013-1-24 23:19
終於有相睇  發表於 2013-1-24 10:49
菜心有花了, 收未?  發表於 2013-1-24 09:37
好多種類,加油,祝大豐收  發表於 2013-1-24 07:25
回復

Springonions 發表於 2013-1-24 09:36:52 |顯示全部樓層
你的薯仔種咗幾耐才黃?

原來頭尾共 3 個月, 有些種在不同盆未黃.  發表於 2013-1-26 00:07
呢棵冇 mark 時間, 但多過 2 個月  發表於 2013-1-25 00:31
回復

小白 發表於 2013-1-26 00:05:28 |顯示全部樓層

1 月 8 日 ~ 天台

Mexican Sour Gherkin 墨西哥酸甜小黃瓜 ~ 真係好好生養嫁
DSC_0451 [800x600].jpg
DSC_0452 [800x600].jpg

Big Zac Tomato
DSC_0432 [800x600].jpg

茄子~ 成功結果
DSC_0433 [800x600].jpg

茄子 Eggplant 'Striped Toga' ~ 吃得苦中苦, 方為雀上雀
DSC_0436 [800x600].jpg
DSC_0437 [800x600].jpg

茄子 2 號~ 得咗, 由開花到轉哂色, 成 3 個月
DSC_0438 [800x600].jpg

甜椒 2 號 ~ 紅哂啦, 又等下睇下會否轉黃
DSC_0434 [800x600].jpg

金銀花 ~ 大得好快
DSC_0435 [800x600].jpg

無花果
DSC_0441 [800x600].jpg

Silverbeet ~ 被芽虫侵襲
DSC_0440 [800x600].jpg

東京娃娃菜
DSC_0431 [800x600].jpg

豆苗 ~ 要轉行吃豆啦
DSC_0447 [800x600].jpg

紅皮蘿蔔
DSC_0449 [800x600].jpg
呢棵紅皮蘿蔔, 葉型有些不同
DSC_0450 [800x600].jpg

美國焗薯 + 街市超甜薯仔
DSC_0427 [800x600].jpg
DSC_0430 [800x600].jpg

kkhope  茄子 2 號紅得好似蕃茄啊 ~
係呀, 又係好睇唔好食

茄子 2 號紅得好似蕃茄啊 :D ~  發表於 2013-1-26 00:18
回復

小白 發表於 2013-1-26 00:16:28 |顯示全部樓層
1 月10 日

無豆苗吃, 就收了荷蘭豆, 1吋就好嫩, 而熟透的荷蘭豆, 就超老, 像吃庶, 但粒豆就好甜
IMG_0383 [800x600].jpg

終極再吃茄子 ~ 茄子2 號都係超苦, 熟透的茄子1 號, 都係苦的

IMG_0404 [800x600].jpg
回復