人仔幾時到80?

作者: ht333147 發表于 2012-1-3 18:21:36
2369 24
現時做緊 8107,
春節前會唔會到 80?
avery 發表於 2012-1-3 18:39:52 |顯示全部樓層
支付宝 79 左好耐
回復

ht333147 發表於 2012-1-3 19:00:09 |顯示全部樓層

我未用過支付寶,
唔知道.
與銀行牌價有分別嗎?
回復

avery 發表於 2012-1-3 19:03:34 |顯示全部樓層
支付寶兌低 2 蚊上下, 人地 81 佢 79
回復

avery 發表於 2012-1-3 19:05:13 |顯示全部樓層

100 蝕 2 蚊, 1000 蝕 20 蚊, 我用左佢到而家應該 蝕左 200 蚊 ... 頂 ....

咁少,我咪要頂多好多下><  發表於 2012-1-4 10:25
回復

ht333147 發表於 2012-1-3 19:27:02 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-3 19:05
100 蝕 2 蚊, 1000 蝕 20 蚊, 我用左佢到而家應該 蝕左 200 蚊 ... 頂 ....

又無需介懷那兩蚊, 用得支付寶, 應該都會省到D, 至少心理如此
回復

八王爺 發表於 2012-1-4 10:21:03 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-1-3 12:27
又無需介懷那兩蚊, 用得支付寶, 應該都會省到D, 至少心理如此

支付寶我由1:1 用到依家,所以都覺得少少唔抵。
但喺在國內買嘢又真喺平過本地,選擇又多。

例如:

1. 爬蟲用的電墊,本地買一張最平要$180元。
  淘寶只要$18元。足足賺咗9張。就算加埋運費,又俾多2蚊,真喺唔覺。

2. 做甜品用的蛋糕模,矽膠的本地賣50-100蚊。
  大陸買8-20蚊,又賺咗。整冰皮用的餅模更平。

3. 燈飾如小夜燈,溶岩燈 之類,香港貴到飛起。
  淘一吓又平好多,幾十蚊有交易。

4. 陶器,木雕之類,都喺國內平香港好多咯!
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-1-4 10:27:36 |顯示全部樓層
用credit 卡比已經去到78.6幾啦,仲要比手續費
回復

avery 發表於 2012-1-4 10:30:02 |顯示全部樓層
我都係信唔過大陸D security, 所以仲係次次去 7 仔 circle K

我用dbs的,每次要電話提示不同密碼 comfirm,所以好安全丁除非比人截左個"咩垂廚"啦~ 不過而家爭咁多,都唔可以咁懶囉~  發表於 2012-1-4 10:42
回復

avery 發表於 2012-1-4 11:00:23 |顯示全部樓層
咩垂廚~~ 頂你~~

咪係囉 :) ,王爺, give me 5~  發表於 2012-1-4 17:24
我地啲英文喺咁上下。 ^_^  發表於 2012-1-4 11:26
回復

avery 發表於 2012-1-4 11:29:25 |顯示全部樓層
玩野呀王爺~~ ^^
回復

擔泥 發表於 2012-1-4 11:42:20 |顯示全部樓層
會又點呢?
回復

江江 發表於 2012-1-4 11:59:08 |顯示全部樓層
2011升咗 5%..
今年預測再升3%左右
傳聞到70才定下來喎
回復

ht333147 發表於 2012-1-4 12:09:33 |顯示全部樓層
江江 發表於 2012-1-4 11:59
2011升咗 5%..
今年預測再升3%左右
傳聞到70才定下來喎

08年重係 90, 算今天還有81, 3年時間升 10%
個人認為如果 80 心裡關口破了, 更多人爭換人仔,
國際又看得緊, 北面不可能太明目張膽的管,
人仔到 70 時, 大鱷如何掠水?
回復

江江 發表於 2012-1-4 12:50:46 |顯示全部樓層
佢上上落落..
2011年11月份(約81.7)最震倉..連跌十幾日, 每日差不多跌停板....
跟住就話日本入市買中國啲乜乜.............咁就升到家吓80.5

回復

江江 發表於 2012-1-4 13:58:47 |顯示全部樓層
香港電台 – 1小時5分

人民幣兌美元匯價再創新高,中間價報6.3001,離岸價更在6.296水平。

恒生銀行執行董事馮孝忠表示,近期人民幣匯價屢創新高,但幅度並不大,是由中間價推高,以去年底為例,匯價曾多次高開後,跌至停板收市。

他認為,人民幣於今年內地開市後,再創新高,主要是季節性的美金買盤較少,供求關係影響人民幣升值,但幅度不太大。

馮孝忠又指出,由於歐洲正步入衰退,而當地佔中國出口比重高達2成以上,相信內地的貿易盈餘會較以往縮窄,令人民幣升值步伐不及去年;同時,參考人民幣遠期合約價格,馮孝忠預期,今年人民幣升值幅度只有2-3%。

回復

比得大帝 發表於 2012-1-4 17:25:33 |顯示全部樓層
初上大陸, 100元港幣換160人民幣, 而家100元換80.

20年港幣跌咗一半.

果時工人100人民幣一個月(=HKD62), 二月一日起最底工資1,500(=HKD1,875), 人民幣升咗14倍, 港幣計升咗29倍.
回復

ht333147 發表於 2012-1-4 18:12:42 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-1-4 17:25
初上大陸, 100元港幣換160人民幣, 而家100元換80.

20年港幣跌咗一半.

自 83年起開始上大陸工作, 當時外商華僑要用外匯券, 大概100港元料24-25外匯券. 人民幣黑市多約 10 蚊.
幾時取消就唔記得, 印象中最高只對過 120人仔, 大概是92-93年上下.
但係83年時工人可以賺到300-400元/月, 現在是2000-2500, 包食住,
當時我的活動范圍只廣東省.
回復

比得大帝 發表於 2012-1-4 21:05:39 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-1-4 18:12
自 83年起開始上大陸工作, 當時外商華僑要用外匯券, 大概100港元料24-25外匯券. 人民幣黑市多約 10 蚊.
...

80年代尾外匯券應該約45-50, 人民幣黑市約160.  83年幾多我就唔知嘞
回復

八王爺 發表於 2012-1-4 22:16:46 |顯示全部樓層
大家唔好俾表象影响喇!
港币都好強架,只不过同美元掛勾,自貶身價。
如果甩勾,一定強过人仔。
回復

12下一頁