Convallaria majalis - Lily of the Valley - 鈴蘭

作者: joke_k_d 發表于 2008-3-29 04:43:12
15277 67
joke_k_d 發表於 2008-7-1 01:33:17 |顯示全部樓層
我六月中外遊返家後有少部份鈴蘭在結籽,
假若種籽成熟(9、10月)而我仍未搬家的話,
我會採收一點
回復

joke_k_d 發表於 2008-7-1 01:40:21 |顯示全部樓層
原帖由 OEY 於 2008-6-21 16:57 發表
請問如果要將鈴蘭做成書簽而又要保持鈴蘭原本既鮮度,要點樣做呢??
請問有冇人知吖??

做書簽(壓扁??)?又要保持鈴蘭原本既鮮度?即係點呀?
我只知用一般倒吊於陰乾暗處成乾花嘅方法,
鈴蘭仍留有一點香味,
不過純白色彩同小鐘花形不再~
回復

bingbing 發表於 2008-9-28 01:44:11 |顯示全部樓層

第一次留言

OMG!!!!你那遍鈴蘭花圃真係好靚,忍不住sing in做member讚下!!
我好喜歡鈴蘭花,希望可以種種看!
回復

KUNO 發表於 2008-9-28 02:46:22 |顯示全部樓層
原帖由 bingbing 於 28/9/2008 01:44 發表
OMG!!!!你那遍鈴蘭花圃真係好靚,忍不住sing in做member讚下!!
我好喜歡鈴蘭花,希望可以種種看!

bingbing:
歡迎您到來香港園藝館!
回復

rosekarming 發表於 2008-9-29 00:27:30 |顯示全部樓層
好壯觀呀
回復

Allimama 發表於 2008-9-29 15:05:31 |顯示全部樓層
hi 您好,我都对鈐蘭一見鐘情,不能自扙,剛在這裏看見如此的鈐蘭花海,我心跳加速起來,我是認真的,所以馬上登記注冊在這裏做 Member, 跟您們學野。  我在日本見不少, 好幾年前花虛也有,我有買,但失敗,但如再有我會不斷 try!!
回復

Allimama 發表於 2008-10-2 10:50:34 |顯示全部樓層
請問在花虛那一間有得買呀?
回復

everydayfan 發表於 2008-10-6 18:57:56 |顯示全部樓層
會唔會好似其它球根咁有得賣既呢?
回復

fnv234 發表於 2008-10-6 20:11:40 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-10-6 18:57 發表
會唔會好似其它球根咁有得賣既呢?

春天有一盆盆賣,不過好貴,又種唔到
回復

purple88hk 發表於 2008-10-6 20:28:57 |顯示全部樓層
期待花海
回復

rickycat930 發表於 2008-10-9 23:17:24 |顯示全部樓層
我於2月尾係繽x買了鈴蘭的芽根, 選了些壯的下盆, 種了3盆, 很快種出了葉, 但最後都種不出花, 葉子於八月開始楛萎, 上個月葉全楛了, 挖開表泥後發現泥下出了幾枝新芽, 約半寸長, 還未夠肥壯, 施了些肥後再覆回表泥, 想請問大概幾月才會再發芽?及怎樣才可令佢出花?
回復

KUNO 發表於 2008-10-10 00:22:28 |顯示全部樓層
原帖由 rickycat930 於 9/10/2008 23:17 發表
我於2月尾係繽x買了鈴蘭的芽根, 選了些壯的下盆, 種了3盆, 很快種出了葉, 但最後都種不出花, 葉子於八月開始楛萎, 上個月葉全楛了, 挖開表泥後發現泥下出了幾枝新芽, 約半寸長, 還未夠肥壯, 施了些肥後再覆回表泥,  ...

當它的葉片枯萎時就正是它開始進入休眠期, 這時候需要張整株根莖小心挖出再連同一些介質包好進行冷藏兩個月, 而進行過冷藏主要是令它春化及分化花芽.
另外若要培植鈴蘭的話最好選擇一大包包裝的肥大根莖, 而一盆盆現成的盆花因它的根莖太小太弱.
回復

rickycat930 發表於 2008-10-10 10:10:42 |顯示全部樓層

回復 52# KUNO 的帖子

謝謝您
想問一下起出來後用什麼介質包裹會比較好?
我記得根莖買回來時包裝內是有些近似泥炭土的介質, 但我選了壯的下盆種後, 剩下的忘了處理, 兩星期後便發霉要丟掉
其實我已把其中兩盆全換了新泥及加了肥, 盆不是大盆, 可否成盆放入雪櫃呢?會否發霉?
回復

KUNO 發表於 2008-10-10 13:02:37 |顯示全部樓層
原帖由 rickycat930 於 10/10/2008 10:10 發表
謝謝您
想問一下起出來後用什麼介質包裹會比較好?
我記得根莖買回來時包裝內是有些近似泥炭土的介質, 但我選了壯的下盆種後, 剩下的忘了處理, 兩星期後便發霉要丟掉
其實我已把其中兩盆全換了新泥及加了肥, 盆 ...

若果能夠整盆進行冷藏的話就最好, 不過進行冷藏之前要進行消毒處理及介質不要太濕.
回復

rickycat930 發表於 2008-10-11 22:48:34 |顯示全部樓層

回復 54# KUNO 的帖子

唔好意思, 其實我未試過替盆栽消毒
今日過了花墟買了一支蘭花消毒及殺菌劑(x寶話其他花也可用), 也買了百菌清, 請問是否可成盆連泥放入開好水的消毒劑中內浸泡消毒?大概要放多久呢?然後放乾一點才包報紙入雪櫃?謝謝
回復

KUNO 發表於 2008-10-12 01:16:18 |顯示全部樓層
原帖由 rickycat930 於 11/10/2008 22:48 發表
唔好意思, 其實我未試過替盆栽消毒
今日過了花墟買了一支蘭花消毒及殺菌劑(x寶話其他花也可用), 也買了百菌清, 請問是否可成盆連泥放入開好水的消毒劑中內浸泡消毒?大概要放多久呢?然後放乾一點才包報紙入雪櫃?謝謝 ...

不要用這種所謂的殺菌劑, 因為沒有什麼用.
使用百菌清開水後整盆灌澆幾次, 之後放在陽光下曬一兩天等介質半乾後整盆包好冷藏兩個月.
回復

maybabe 發表於 2008-10-12 11:48:32 |顯示全部樓層
你好kuno
我都好似rickycat930咁既情況
但我有個問題呀
如果係香港放係戶外咁係咪都要雪呀
咁香港既天氣係咪都可以開花架
我知花店個d係温室花所以可以開到花但唔知有無人可以自己種到開花呢
重有係我翻土是見d舊根都霉架啦咁洗唔洗換土去左d根去呀

回復

rickycat930 發表於 2008-10-12 12:29:27 |顯示全部樓層

回復 56# KUNO 的帖子

謝謝您 Kuno
睇完百菌清說明書都唔係太明開水比例
如用作消毒, 半克開4升水是否適當?
回復

KUNO 發表於 2008-10-12 15:39:30 |顯示全部樓層
原帖由 maybabe 於 12/10/2008 11:48 發表
你好kuno
我都好似rickycat930咁既情況
但我有個問題呀
如果係香港放係戶外咁係咪都要雪呀
咁香港既天氣係咪都可以開花架
我知花店個d係温室花所以可以開到花但唔知有無人可以自己種到開花呢
重有係我翻土是見d舊根 ...

以香港的氣候來說, 若不作冷藏分化花芽的話, 開花的幾會比較低.
看您的情況, 先把健康的根莖清潔乾淨後再換上新土.
回復

KUNO 發表於 2008-10-12 15:42:57 |顯示全部樓層
原帖由 rickycat930 於 12/10/2008 12:29 發表
謝謝您 Kuno
睇完百菌清說明書都唔係太明開水比例
如用作消毒, 半克開4升水是否適當?

4克加4公升水.
回復