出售棉線吸水花盆(三色可選)(完)

作者: fnv234 發表于 2011-12-22 19:38:05
5359 42
fnv234 發表於 2011-12-25 00:51:12 |顯示全部樓層
有2位花友仲未回覆
如果聽日11點都未覆嘅話就取消訂單,真係唔好意思
暫時分配如下,可能會再有變動
如果有問題可以留言/pm我
nicopoon:未覆
pekkleking:綠x6
小野貓:綠x4, 橙x1, 黃x1
yeahyeah:綠x2, 橙x2
土豆貓:未覆
meowmeow2011:綠x9
squarehead:黃x2, 橙x3, 綠x10

tsoiyiu1009, N-Blythe, cheonghenry:
已經冇晒貨,所以比唔到你地啦,唔好意思

Thanks for your reply ^^  發表於 2011-12-26 22:11
回復

nicopoon 發表於 2011-12-25 02:12:23 |顯示全部樓層
顏色冇所謂,我都想要10--15個,請call我,謝謝
回復

nicopoon 發表於 2011-12-25 09:19:40 |顯示全部樓層
對不起,因為是新手,所以一直在等樓主電話,唔識用其他方法聯絡,如果重有貨任可顏色都ok,想要15個,如不夠貨10個都可以,唔該哂!!!!!我手機90224919............
回復

草青 發表於 2011-12-26 10:10:30 |顯示全部樓層

仲有冇,我想買3個,顏色隨緣。thanks
回復

fnv234 發表於 2011-12-26 19:14:31 |顯示全部樓層
請各位買家睇下分配名單有冇問題:
nicopoon:綠x10
小野貓:綠x4, 橙x1, 黃x1
土豆貓:取消
meowmeow2011:綠x9
squarehead:黃x2, 橙x3
如果需要改動嘅可以留言/pm我,thx
回復

nicopoon 發表於 2011-12-26 19:47:46 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-12-26 19:14
請各位買家睇下分配名單有冇問題:
nicopoon:綠x10

我冇問題,請安排交收,唔該哂......
回復

yeahyeah 發表於 2011-12-26 19:53:33 |顯示全部樓層
OK, 無問題, 請PM帳號, TKS
回復

joycewsm 發表於 2011-12-27 00:44:10 |顯示全部樓層
請問仲有冇貨呀?
我想要3個
仲有咩色呢?
回復

fnv234 發表於 2011-12-27 00:55:36 |顯示全部樓層
已經賣晒啦
回復

pekkleking 發表於 2011-12-29 09:37:20 |顯示全部樓層
ok, 如何交收~~~
回復

小野貓 發表於 2011-12-29 10:19:01 |顯示全部樓層
對啊..正想問如何交收...還是你想訂一個日期出來大家一起來..若來不到的另訂日期呢?

因為仲同緊一位花友傾緊,所以未開始交收住  發表於 2011-12-29 13:00
回復

squarehead 發表於 2011-12-30 17:37:01 |顯示全部樓層
fnv234版主所講缺貨一事如果係全屬事實,因其個人失誤而令我買唔到原先應得數量,
咁我只可以講句無奈接受.
請fnv234版主安排交收.
回復

fnv234 發表於 2011-12-30 18:49:16 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2011-12-30 17:37
fnv234版主所講缺貨一事如果係全屬事實,因其個人失誤而令我買唔到原先應得數量,
咁我只可以講句無奈接 ...

我想取消呢單交易
回復

win 發表於 2011-12-30 19:52:43 |顯示全部樓層
出售前應該check清楚真實數量就唔會攪成咁!

今次的確有疏忽  發表於 2011-12-30 20:19
回復

nicopoon 發表於 2012-1-2 14:45:01 |顯示全部樓層
請問是否未能交收住?????

而家可以開始 稍後pm各位約時間  發表於 2012-1-2 21:56
回復

squarehead 發表於 2012-1-3 02:58:02 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-12-30 18:49
我想取消呢單交易

本人強烈反對fnv234版主無理取消是次交易,並要求版主作出合理解釋!!!
回復

fnv234 發表於 2012-1-3 18:45:10 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2012-1-3 02:58
本人強烈反對fnv234版主無理取消是次交易,並要求版主作出合理解釋!!! ...

因為這次交易不能滿足閣下的要求
亦不想勉強進行交易
所以決定取消
回復

squarehead 發表於 2012-1-4 11:49:48 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-1-3 18:45
亦不想勉強進行交易
所以決定取消

事情發展至此,請容我借這地方說幾句心底話,
由於要外出工作,請稍等.........亦請版主先行與其他花友交收.
回復

yeahyeah 發表於 2012-1-7 23:32:23 |顯示全部樓層
今日交收左, 唔該BILLY

唔駛客氣^^  發表於 2012-1-7 23:51
回復

squarehead 發表於 2012-1-23 00:07:20 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-1-3 18:45
亦不想勉強進行交易
所以決定取消

買不到花盆無損我開心種花的心情,就讓我平和的多講幾句。

翻睇左呢個帖幾次,都搵唔到自己有任何地方犯左規。
可能係因為一句說話,一句指出事實上已經發生左係有人犯了錯誤既說話,
一句唔鍾意聽既說話,fnv234版主就從與眾花友既交易中選擇性取消左與我既交易。

若然不知底蘊,祇看呢句「因為這次交易不能滿足閣下的要求  亦不想勉強進行交易  所以決定取消」的話,
很容易被誤導以為細佬係一個橫蠻無理既刁客,
當由頭到尾睇晒整個帖的話,明眼人都知此手法乃思想幼嫩既人以飾非掩過、混淆視聽、推卸責任意圖矇混過關既技倆。

難道跟園藝館版主買幾個花盆也要簽買賣合約才可受到保障???就是為了一句不高興聽到的說話,
在完全睇唔到有任何理據支持下,fnv234版主竟然取消了一宗經買賣雙方同意,
到最後買方仍然堅持要完成的交易,版主的威武由此可見。
《孟子‧公孫丑上》:「以力服人者,非心服也,力不贍也;以德服人者,中心悅而誠服也,如七十子之服孔子也。」
細佬雖然得小學程度,見識淺,思維領域又異常狹窄,都明白古人說話既含義。

「因為這次交易不能滿足閣下的要求  亦不想勉強進行交易  所以決定取消」,由於fnv234版主的過失搞到唔夠貨畀因而不能滿足細佬要求的話,
交易繼續與否選擇權在我而非閣下,既然對分配花盆的數量已經接受,我唯一要求就是要買賣雙方履行責任進行交收,
到最後更強烈反對閣下將交易取消,請問fnv234版主,除了交收,閣下還有甚麼可以滿足細佬呢???

我說無奈,是因為我認為園藝館管理階層必定循規蹈矩,以禮待人,以身作則,是可信任的,
歎以理解一位在出售版有豐富銷售經驗的版主出售物品,公然可以在沒有貨物的情形下憑幾張照片就登廣告賣貨,
所出售的物品顏色與數量是寫得如何的明確;
我說無奈,是因為發生問題後,fnv234身為版主沒有詳細交代供應商缺貨原因;
我說無奈,是因為fnv234身為版主沒有盡一切努力如另覓貨源使交易能夠完成;
我說無奈,是因為fnv234身為版主沒有誠懇地向受事件影響的花友道歉;
我說無奈,是因為fnv234身為版主沒有作出承諾,保證以後不會讓同類事件發生,
出售帖上唯一能保障自己的條款隻字不提,就連排第一位花友的柯打也可以忽略的話,
fnv234版主辦事是何等的甩漏,可見一斑。
做得好係你當版主嘅本位,做得唔好就要反省兼道歉,有過不改繼續犯錯應要問責,
連一個普通賣家既基本操守都欠奉,自己理虧仲要強行取消交易,要教教細佬如何能心悅誠服勒!
作為園藝館管理階層竟然連一句指出犯了過失的說話也容不下的話,遑論會持公平、公正、不偏、不倚的態度管理版務!!!

由於細佬熱愛香港園藝館,支持香港園藝館,祇要有空便會跑進這大花園到處遊玩,
對園藝館也有要求,覺得有需要時會建議館主加設一些新的園地,好讓花友們多作交流研討;
當必須時會要求館主作出果斷措施,杜絕別有用心的人做出傷害園藝館花友的事,
那麼,我想在這裡請問尊敬的園藝館館主MINMIN閣下,
您會以「因為本園藝館不能滿足閣下的要求,亦不想勉強進行瀏覽,所以決定取消閣下的帳號。」回應嗎?

版主唔賣花盆畀我我斗零也沒有損失,為了五個花盆,fnv234在網際間曝露了自己是一個怎麼樣的版主,值得嗎?

就是次爭議事件,本人已向園藝館管理處作出投訴。

大言不慚, 你當你係邊個. 新年流流真係不知所謂  發表於 2012-1-24 19:06
回復