返回列表 發新帖

桑寄生茶------係唔係要煲咁耐?

作者: acmc 發表于 2011-12-15 20:58:38
22203 30
cklife 發表於 2011-12-16 19:13:59 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-12-16 17:09
要請教你呀, 對於面部容易出暗粒嘅人,  桑寄生蓮子紅棘蛋糖水, 算唔算燥呢?
還有聽過小朋友唔好食補品,  ...

紅棗去核應該OK...真係怕紅棗會燥既...咪唔落囉....

聽過小朋友唔好食補品<------------聽時有無問清楚?

聽邊個講?醫生?八姑?七婆?隔黎亞蝦仔個朋友個亞媽既唔知邊個?

點解唔好食?咩原因?邊一類補品?咩算係佢地講既補品?

聽講飲鮮奶都好補架喎...冬天食羊肉都補架喎...清補涼都補喎...咁有咩細路仔可以食呢?

唔好以鵝傳鵝...傳傳下變左隻雞先得架...

以我估計...話細路仔會唔大,係因為激素既關係囉....有某類補品(食物)係含有激素既...細路仔食左容易引致性早熟..
個體形仲係練路仔,性器管己早熟...咪唔再長大長高囉...

唔洗食補品架...食多D雞就得架喇...大陸好多細路都係食雞食到不夠十歲,個器官就好似大人咁...新聞紙有登架..

(唔好信晒我...我都係度傳緊隻鵝...)
回復

JenniferC 發表於 2011-12-17 09:13:03 |顯示全部樓層
我昨晚放工去有中醫的藥房搵,個中醫可能見我一副傷風樣,同我講傷風感冒唔飲得桑寄生茶…

依點我又唔知喎....無留意到呀...又去搵下料先...  發表於 2011-12-17 13:24
回復

八王爺 發表於 2011-12-17 09:41:59 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-12-16 10:09
要請教你呀, 對於面部容易出暗粒嘅人,  桑寄生蓮子紅棘蛋糖水, 算唔算燥呢?
還有聽過小朋友唔好食補品,  ...

''引用"要請教你呀, 對於面部容易出暗粒嘅人,  桑寄生蓮子紅棘蛋糖水, 算唔算燥呢?
還有聽過小朋友唔好食補品, 話會唔高的, 咁桑寄生都好似係屬於補的, 小朋友又應唔應該飲呢? "引用"

大家唔好亂講,桑寄生屬於「涼茶」並非補品!用括號括住,指植物泡煮的茶,不是寒涼之物。

以下講吓一般補品是什么。

人蔘
雪蛤膏

冬蟲夏草
鹿茸
田七
當歸
什么什么鞭
羊肉/果子狸...之類的野味

小朋友未發育,吃了所謂補的東西,傳統有兩個擔心的問題:
1. 早熟, 這個cklife已講了。
2. 有病醫唔好。當小朋友小時已間中/年年吃這些補/葯用的食材,將來有病,要用哩啲先醫得好,但因為從小已吃,失去醫治功效。尤其是人蔘(不包括花旗蔘)。

以上也是我嫲嫲/婆婆講。自己決定俾唔俾小朋友食。

不是補品的:
燕窩, 花膠, 海參, 魚翅, 鮑魚 .......

蜂皇漿...  發表於 2011-12-17 13:25
仲有雪蛤膏....(含激素)  發表於 2011-12-17 13:25
回復

八王爺 發表於 2011-12-17 09:47:21 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-12-16 10:00
今日去咗華x堂, 無賣喎! 後來俾我係一間中藥房買到一盒, 就係你哋用開果隻啦, 今晚要再試吓. ...

桑寄生,性平和,不寒不燥。孕婦飲都無壞!

反而紅棗很燥!
回復

金盞花 發表於 2011-12-17 11:57:38 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-12-17 09:41
''引用"要請教你呀, 對於面部容易出暗粒嘅人,  桑寄生蓮子紅棘蛋糖水, 算唔算燥呢?
還有聽過小朋友唔好 ...

我估d人將價錢嚟介定係唔係補品, 會覺得價錢貴少少就話係補藥.  記得有個朋友以前同我講佢家人常常煲補湯, 咁我好奇一問係咩呢?  點知佢話花旗參   花旗參價錢有平有貴, 屬涼, 清熱.  相反高麗參/日本參(人參)屬溫補藥.  書講夏天花旗參; 冬天人參.
回復

msfion 發表於 2011-12-17 12:27:18 |顯示全部樓層
桑寄生我會放少少黑荳落去煲返粒幾鐘.味道都ok
回復

cklife 發表於 2011-12-17 13:40:29 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-12-17 11:57
我估d人將價錢嚟介定係唔係補品, 會覺得價錢貴少少就話係補藥.  記得有個朋友以前同我講佢家人常常煲補湯 ...

咩係補,我覺得每個人定義唔同囉...

有D人用價錢...貴既就係補..
有D人聽到話對身體有咩好處...就當係補..
有D人覺得要長時間先煲好既..就係補
有D人覺得要燉既先算係補..

觀念問題....

我自己既諗法係...花旗參和高麗參,吉林參之類既野...係視乎個人身體黎食。
雖然,天氣都有影響,但最大分別人個人既體質...
對症下藥,只要對症可以無視季節(當然係特別例子)

我以前身體好虛....去睇一個老中醫,佢話佢唔會幫我補....因為我食乜補都無用...我係脾胃問題...
我日日去睇,佢幫我調理左兩個月,都只係調理我既吸收能力,同我經常患既傷風感冒..
終於兩個月之後,佢同我講可以開始補喇...

但佢唔係開補藥比我食,而係叫我自己燉湯,仲唔洗要幫襯佢...

果時佢教我係夏天,鹿茸高麗參燉雞汁。。。。。好多老人家聽到都嚇一跳。。。

因為太燥補,老人家冬天先會燉黎食。。。後生細女仲係夏天食添。。。

但我食左真係好好訓(當時我有神經衰弱,晚上好易醒,醒左好難訓得番著),身體仲好左好多。。。之後就少左傷風感冒。。。

我諗 係當時既身體狀況適合喇。。。個醫生仲同我講,高麗參係病人進補用。。。一般 人唔洗食到咁勁。。。

用吉林參都得架喇。。。

我老公勁燥底。。。一年四季都係花旗參,冬天我燉開我自已食既參,就會比一兩啖佢飲。。。平衡番d咁囉。。

我姑仔呢。。。就教佢花旗參加高麗參兩溝咁燉。。。夏天多d花旗參,冬天多d高麗參。。(佢旅行買左太多高麗參,所以教佢用高麗參囉)

係食療書睇 到既做法。。。本書叫佢做補氣孖寶。。。介紹比幾個朋友都話好。。。姑仔飲左一輪,面色紅潤左好多。。。

原來都要按個人體質, 真係睇書都係資料有限, 好要靠你個中醫經驗呢!  發表於 2011-12-19 12:36
回復

acmc 發表於 2011-12-17 21:57:49 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-12-17 09:41
還有聽過小朋友唔好 ...

我都知桑寄生(性平, 補肝腎,強筋骨),+了紅棗蓮子煲嘅桑寄生紅棗蓮子茶,會否都會燥或中和到呢. 我琴晚飲咗,只係落咗2粒紅棗,今朝喉嚨吞口水都痛.

你所提到嘅補品,雪蛤膏,冬蟲夏草,中醫師都有叫整俾小朋友食架.仲要話親平買好啲 ,好快又起價. 燕窩有激素前排電視都有做過,我有些朋友笑說自己係食燕窩大的,所以成班兄弟姊妹最高果個都唔過5呎3.我就最近幾年才無吃, 其實都吃咗廿年都有, 係因為皮膚問題而吃的.

我有個親戚,兩公婆都只有五尺高,佢哋果邊的親戚子女都係較矮的,佢哋有個經驗分享,因為怕個仔唔夠高,試了有段時間經常俾田七個仔食,話好有用喎,我就唔會試喇.

叫d細路做多d運動好過乜喇。。要快高長大,就做多d運動。。。(踢足球除外。。。)  發表於 2011-12-17 23:51
回復

acmc 發表於 2011-12-17 22:08:12 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-12-17 12:27
桑寄生我會放少少黑荳落去煲返粒幾鐘.味道都ok

我自從有麵包機之後, 有時整包都會加埋啲黑豆粉, 好少煲囉.
回復

cklife 發表於 2011-12-19 15:05:50 |顯示全部樓層
回覆︰金盞花  原來都要按個人體質, 真係睇書都係資料有限, 好要靠你個中醫經驗呢!  發表於 2 小時前

久病嘛...我底子差嘛....自己又中意睇食療書...睇中醫時反正都比左診費...
索得幾多料得幾多料啦.....賺埋學費嘛...

我老公以前睇一個出名既老中醫,佢感冒..夏天中醫開藥...一樣有加當歸...
我老公飲左...又一樣好喎...

邊個話男人唔食得當歸呢.....

當然人地一劑藥有配伍......老公自己煲黎食既話...會流鼻血...

好一個久病成醫~  發表於 2011-12-19 15:37
回復

oneonewe 發表於 2012-2-29 19:04:43 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-12-16 15:15
我係到中藥鋪買一盒$12-   閒時當茶咁煲嚟飲, 邊駛煲咁耐, 好似ck咁講煲到有香味20-30分鐘就足 ...

我o係大陸買
人仔40/500g
(俾人搵o左笨啦 )
香港我買一盒都係$10

人仔40-~貴成咁!!! 咁你要買多d$10-盒至補番你個心痛價.  發表於 2012-3-1 12:15
好平..裕華要賣20蚊一盒  發表於 2012-2-29 20:15
回復