有什麼用具..點樣可以收到窗台外的果果呢????

作者: gsnoob 發表于 2011-12-10 17:46:25
1470 7

本人窗有一個很有陽光的花槽...  用洗衣粉桶桶種了些椒椒和蕃茄....
但他們很愛跑出花槽外和陽光玩遊戲....
問題來了...
他們都跑到老遠.... 我伸手出去想摸摸牠們的屁股(採果)......但太遠採不到....
請問有什麼工具/方法...可以遠程收割果果嗎????  (本人安全至上... 唔想做空中飛人....) 也不想弄斷/拆掉其枝枝

花園街的店店的得賣嗎??

有無遠程花果收採器 .... 呢一類法寶???
即遠程較剪加袋袋...
cowcowpop 發表於 2011-12-10 19:24:22 |顯示全部樓層
咁、點好呢‥‥‥‥
回復

cczaza 發表於 2011-12-10 19:50:45 |顯示全部樓層
真係爬到好遠,撩唔到返黎呀?
回復

小野貓 發表於 2011-12-10 20:56:19 |顯示全部樓層
我好有興趣睇下個花槽~有無相...睇倒相大家可能會提供倒方法~
回復

gsnoob 發表於 2011-12-10 23:29:09 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-12-10 20:56
我好有興趣睇下個花槽~有無相...睇倒相大家可能會提供倒方法~

舊式公屋大大個花槽果D ....  無乜好睇...
回復

孖吉 發表於 2011-12-10 23:53:15 |顯示全部樓層
花槽啫,用個捉蝴蠂的網 (或者類似的),拉佢埋嚟再剪咪得囉 (較剪要綁好,以免傷人),蕃茄 和 椒 的枝條都有彈性,唔會有大問題咖~
回復

gsnoob 發表於 2011-12-10 23:59:09 |顯示全部樓層

等我幻想有D 好瀟灑可以單手對準一cut 攪掂既用具添...
唯有撲蝶好了... thx u ...
回復

monstergary 發表於 2011-12-11 13:52:27 來自手機 |顯示全部樓層
有,剪樹枝既剪。不過可能你嫌大把啦!
回復