我想問問蕃薯的咸味是???

作者: gsnoob 發表于 2011-12-9 01:22:46
3688 9

我由9月到11月種左個普通黃皮蕃薯
早上收割... 外表正常無乜特別...15cm
...但味道咸咸地的...
是我土中的鈉過多??? 還是什麼因素??? 還是蕃薯本身的味是帶點咸????
我普通泥+1/3 自製已熟堆肥種....
每天澆淡水魚缸的水......
請各位大大指點迷津........
owlcyr 發表於 2011-12-9 14:08:27 |顯示全部樓層
你指係黃肉番薯?
咸,真係唔知點解wo,點煮法?係咪個個位都咸?
一定唔會係鈉過多,過多都已經會變sodic soil,種唔到o野的

回復

llaus 發表於 2011-12-9 14:22:01 |顯示全部樓層
只知如煲湯大咸就加d薯仔落去煲湯去吸d咸味
回復

Cora 發表於 2011-12-9 17:11:56 |顯示全部樓層
有無相睇?
回復

gsnoob 發表於 2011-12-9 19:43:24 |顯示全部樓層

食埋無相....
我用水烚的... 出來成品唔夠甜....唔似街買果D.... 我完全無追肥...
但葉就生得靚靚...
每天4~5 小時太陽直照... 3個月到收成
是不夠光合作用??? 還是要加鉀增加甜度???
回復

cowcowpop 發表於 2011-12-10 19:28:12 |顯示全部樓層
咁都得!‥‥‥‥
回復

孖吉 發表於 2011-12-10 22:17:16 |顯示全部樓層
鹹唔一定係 鹽 咖啵,肥料 氯化鉀 都係鹹咖!!!

不過點解你啲蕃薯會鹹就真係唔知喇~
回復

杳杳然 發表於 2011-12-10 22:27:32 |顯示全部樓層

阿媽話番薯(黃心)係有少少鹹味,不過番薯既甜味比鹹味重.
所以食唔出鹹.
如果煲糖水,糖水既甜會遮住番薯本身既甜味,所以有可能食到鹹味.
阿媽話既,我唔知係唔係

孖吉:哦~ 原來係咁,下次留意吓係唔係鹹o既先~ ^^  
廿四孝阿媽話明天會煲比我食,明天我試左再向大家報告
-----------------------------------------------------------------------------------------

哦~ 原來係咁,下次留意吓係唔係鹹o既先~ ^^  發表於 2011-12-10 22:29
回復

gsnoob 發表於 2011-12-10 23:38:51 |顯示全部樓層
杳杳然 發表於 2011-12-10 22:27
阿媽話番薯(黃心)係有少少鹹味,不過番薯既甜味比鹹味重.
所以食唔出鹹.
如果煲糖水,糖水既甜會遮住番薯本身 ...

因為我個蕃薯唔夠甜... 所以食到咸味....   我完全明白了... thx you
等我仲誤會以為係D泥問題添.....
咁我只種紫心了... 但紫心慢又細條... 但甜度高...
黃心體形大又生長快... 但咸咸地....
回復

杳杳然 發表於 2011-12-12 18:58:37 |顯示全部樓層

(街市)黃心番薯糖水

==========

食左2碗糖水~
剛煲好時食了一碗
比較大塊的番薯有d鹹鹹地 XD

晚上再食一碗
今次全部都沒有鹹味
回復