天台種野... ...借花敬佛...鄰居的超越節瓜重現

作者: 曇花一現 發表于 2008-3-28 12:26:57
126320 1279
Alfphy 發表於 2008-9-1 02:02:21 |顯示全部樓層
好大個瓜啊!而且色澤唔錯,沒有蟲害!恭喜!
回復

曇花一現 發表於 2008-9-1 15:08:37 |顯示全部樓層
嘩 ... 你投像個南瓜bb ... ... 變左 ... 果個圓形大南瓜 ... 好勁
回復

比比 發表於 2008-9-1 16:26:41 |顯示全部樓層
我而家公司天台種左 2盆黃檸檬, 4盆木瓜, 5盆辣椒, 2盆黃皮, 2盆唔記得係咩水果的植物(我懷疑是車厘子), 貪得意, 我都種下南瓜先, 因為我好鍾意南瓜架, 你d 南瓜植物種得好靚, 加油!  期待你的收成.
回復

曇花一現 發表於 2008-9-1 16:42:41 |顯示全部樓層
原帖由 比比 於 2008-9-1 16:26 發表
我而家公司天台種左 2盆黃檸檬, 4盆木瓜, 5盆辣椒, 2盆黃皮, 2盆唔記得係咩水果的植物(我懷疑是車厘子), 貪得意, 我都種下南瓜先, 因為我好鍾意南瓜架, 你d 南瓜植物種得好靚, 加油!  期待你的收成. ...

你公司都幾好, 可以種下植物減壓
抵贊 !!
回復

曇花一現 發表於 2008-9-1 16:44:37 |顯示全部樓層
maymay靚分享既白海棠開花啦
好靚呀 ... ))) ))

回復

maymay靚 發表於 2008-9-1 23:36:19 |顯示全部樓層
曇花 - 好勁, 種乜都咁叻
我家同時期既海棠都未有花....
回復

新仔 發表於 2008-9-2 09:07:30 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-9-1 15:08 發表
嘩 ... 你投像個南瓜bb ... ... 變左 ... 果個圓形大南瓜 ... 好勁

曇花, 斑比, 阿飛, 比比, 大家好......
多謝大家欣賞我D瓜瓜呀,   我覺得植物真係好神奇呀,
曇花話我個南瓜bb ... ... 變左 ... 果個圓形大南瓜, 我都覺得好誇誇誇誇誇誇誇誇誇張呀, E+ 個南瓜同排球差不多大啦
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-2 09:09:32 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-9-2 09:07 發表

曇花, 斑比, 阿飛, 比比, 大家好......
多謝大家欣賞我D瓜瓜呀,   我覺得植物真係好神奇呀,
曇花話我個南瓜bb ... ... 變左 ... 果個圓形大南瓜, 我都覺得好誇誇誇誇誇誇誇誇誇張呀, E+ 個南瓜同排球差不多大 ...

新仔 咁快D收咗佢嚟食啦
回復

新仔 發表於 2008-9-2 09:11:57 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-9-1 16:44 發表
maymay靚分享既白海棠開花啦
好靚呀 ... ))) ))

曇花, 你棵白海棠開D花真係好靚呀........ 要種幾耐先至開花 0架 ?
回復

新仔 發表於 2008-9-2 09:15:05 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-2 09:09 發表

新仔 咁快D收咗佢嚟食啦

斑比 : 今日已收咗D嚟食啦, 等睇相啦, 即SEND
回復

花園仔 發表於 2008-9-2 09:26:02 |顯示全部樓層
嘩! 新仔D瓜瓜好靚呀!
回復

新仔 發表於 2008-9-2 10:02:49 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-9-2 09:26 發表
嘩! 新仔D瓜瓜好靚呀!

好開心呀...... 有花園仔老師欣賞
回復

maymay靚 發表於 2008-9-2 10:04:11 |顯示全部樓層
唔好比 新仔 個名誤導, 佢一d都唔係 新仔, 種得 d 瓜瓜 咁正,
我又眼紅啦...
回復

新仔 發表於 2008-9-2 10:06:31 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-9-2 09:15 發表

斑比 : 今日已收咗D嚟食啦, 等睇相啦, 即SEND

今日 0既收成

回復

maymay靚 發表於 2008-9-2 10:07:52 |顯示全部樓層
真係 嘩..嘩... 聲!!!
回復

新仔 發表於 2008-9-2 10:08:33 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-2 10:04 發表
唔好比 新仔 個名誤導, 佢一d都唔係 新仔, 種得 d 瓜瓜 咁正,
我又眼紅啦...

靚靚........你種D野仲正啦
回復

maymay靚 發表於 2008-9-2 10:11:18 |顯示全部樓層
咪笑我啦...  我個 d 醜死人
回復

曇花一現 發表於 2008-9-2 17:13:07 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-9-2 10:06 發表
今日 0既收成

我都係只識得敢既反應 .........嘩...嘩...好勁
新仔...唔見個排球 ??
回復

曇花一現 發表於 2008-9-2 17:21:56 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-1 23:36 發表
曇花 - 好勁, 種乜都咁叻
我家同時期既海棠都未有花....

你種既菜夠勁啦 ... 眼紅中

曇花, 你棵白海棠開D花真係好靚呀........ 要種幾耐先至開花 0架 ?

種左幾個月...係maymay靚送既禮物 ~ ~ ~
回復

曇花一現 發表於 2008-9-2 19:16:47 |顯示全部樓層

近日部份植物開枝散葉, 要攪下分享, 當中有好多係小苗, 當面交收較適合
剛好...在9月12日(星期五)下午... 我會參與一個由慈善機構舉辦
為大澳流浪貓狗絕育計劃既街頭籌款活動... 地點係旺角
希望到時可以利用活動交收之餘, 又可搵大家支持下, 幫下d流浪既小動物
睇下有乜分享先啦 ...
士多啤梨苗

驅蚊草苗

好似係指天椒

鋸齒葉薰衣草, 已出根 (可食用)

仲有好多菜或其他植物既種子... 未有時間執住
唔知大家有無興趣做慈善又可得到上述小苗呢 ??
回復