快活天台

作者: qmposony 發表于 2011-12-4 19:44:32
2861 18

新手亂種一通,又要請教各位

隣居之前送了個印尼芒俾我哋,清甜又多汁,我就留返粒核,沉水一排,見出芽後就種咗落個8"細盆,家陣磈葉有有指咁長,我想問換盆移去龍缸種得唔得呢?洗唔洗等佢大D壯D先移盆呢?

另外又種咗D荷蘭豆,放咗係龍缸由得佢生,我老豆話密得濟,要除咁D得返三四棵先得,唔知係咪真呢?有D捨得呀.....

唔該晒!

silicon 發表於 2011-12-4 20:52:08 |顯示全部樓層
通常不會一次過由細盆移去大盆,需分階段地增加盆size

荷蘭豆是攀藤植物,需要有空間供攀爬,
在細小空間裡種太多,令相互枝條會交叠,
做成通風不良容易引起白粉病,
而且相互間會阻礙對方接受陽光
回復

qmposony 發表於 2011-12-4 23:50:30 |顯示全部樓層
thank you silicon, 咁我唯有拔咁D荷蘭豆走。
回復

C.C 發表於 2011-12-5 01:49:02 |顯示全部樓層
聽聞(聽聞咋吓), 唔好一次過俾太大既盆俾d植物, 話太大好空, 令佢地無安全感, 會唔大咁話wor
回復

qmposony 發表於 2011-12-5 12:05:49 |顯示全部樓層
諗住一次過去大盆,唔洗成日換來換去,驚傷到佢D根啫,聽咗倆位意見,咁到係慢慢嚟換喇,thank you.
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-5 14:08:05 |顯示全部樓層
qmposony 發表於 2011-12-5 12:05
諗住一次過去大盆,唔洗成日換來換去,驚傷到佢D根啫,聽咗倆位意見,咁到係慢慢嚟換喇,thank you. ...

qmposony

你好~

我諗芒果直接種落大龍缸係冇問題嘅~同種地原理一樣之嘛~
回復

qmposony 發表於 2012-1-29 00:59:10 |顯示全部樓層
update下先,荷蘭豆終於出世喇,第一次有收成!暫時得幾條,重有D花開緊,其實D花都樂靚~~

你一定好鐘意食豆喇...咁多盆~~哈哈  發表於 2012-1-29 13:29

評分

查看全部評分

回復

qmposony 發表於 2012-1-29 01:39:36 |顯示全部樓層
另外有羅馬生菜求教,種咗兩盆,一盆得,一盆就有D葉枯,唔知咩事?一日淋一次水,新有機泥來的。thx.

底葉枯咗...

回復

qmposony 發表於 2012-5-10 13:43:54 |顯示全部樓層
上次第一次種菜,食過翻尋味,今次種菜芯同芥菜。上季種無咩打理都OK,今季種就好多蟲,我無落網,日日要同蟲蟲摶鬥。種咗四十幾日就收咗嚟食,不過有D老。

https://lh4.googleusercontent.co ... 9AQSbgqI/s400/4.jpg
回復

qmposony 發表於 2012-5-10 13:45:01 |顯示全部樓層
上次第一次種菜,食過翻尋味,今次種菜芯同芥菜。上季種無咩打理都OK,今季種就好多蟲,我無落網,日日要同蟲蟲摶鬥。種咗四十幾日就收咗嚟食,不過有D老。

https://lh4.googleusercontent.co ... 9AQSbgqI/s400/4.jpg
回復

qmposony 發表於 2012-5-10 13:45:37 |顯示全部樓層

回復

qmposony 發表於 2012-5-11 02:30:34 |顯示全部樓層

春季種了菜芯,芥菜,無落網,日日和蟲蟲玩捉依人。四十幾日收了來食,有D老。唔知點解種得無出面街市賣嗰D咁粗壯,不過阿媽話係咁個喎,出面D菜落藥谷肥來賣,都唔知係咪真,定係我種不得其法呢?

嘩!有咁多紅/白木箱!!  發表於 2012-5-14 19:20

評分

查看全部評分

回復

qmposony 發表於 2012-5-14 18:56:12 |顯示全部樓層
種第三輪菜喇,今次種咗火箭菜同沙律生菜,唔知點解落咗種子兩日就標芽出嚟喇。

火箭菜

沙律生菜

重有虎皮茄,8/4下種, 之前無睇種植表就種,原來家陣唔係時候種。

重有盤苦瓜,有2棵,家生開緊花仔,未見花女,唔知由佢係個欄到直攀得唔得呢?定係要搭個頂棚俾佢打横攀先得?請達人指敎。

回復

tomtomtom 發表於 2012-5-14 21:35:55 |顯示全部樓層
我今年第一次種苦瓜,大家研究吓。
人地教我要比佢生D橫枝先好,所以要搭個棚仔比佢。又因為要就番自己身高摘瓜,所以唔可以比佢生太高,見相中你個欄似乎高咗D。

tomtomtom, 多謝指教,咁我都係整返個棚俾佢先。  發表於 2012-5-14 23:37
回復

BanbieChan 發表於 2012-5-14 21:40:51 |顯示全部樓層
qmposony 發表於 2012-5-11 02:30
春季種了菜芯,芥菜,無落網,日日和蟲蟲玩捉依人。四十幾日收了來食,有D老。唔知點解種得無出面街市賣嗰D ...

恭喜啊~好多收成啊~~~~
回復

qmposony 發表於 2012-6-2 19:33:54 |顯示全部樓層
又update下先.....

種咗幾盆辣椒,暫時得兩隻生到手掌咁長,遲啲多幾隻先一次過釀魚肉

節瓜剛有仔仔,之前有白粉病,噴咗苦練油,好返好多,希望瓜仔大到啦

虎紋茄繼續成長,開始有花開,我無摘芯,側芽之類,唔知係咪咁所以睇落好疏落 .....

Big! Pepper so big! Cool.  發表於 2012-6-21 23:41
回復

菲愛花 發表於 2012-6-3 01:40:39 |顯示全部樓層
虎紋茄係耐熱品種嗎?否則割咗佢,「不時不種」點種都吾會靚留返秋播吧!
回復

KATY 發表於 2012-6-21 16:58:13 |顯示全部樓層
你d節瓜收成未呀?
睇番我果d都係咁上下時間, 已經收左四個喇
回復

qmposony 發表於 2013-8-3 13:20:55 |顯示全部樓層

種咗三個月嘅大頂苦瓜,終於有得食,好開心!!

嘩~好大好肥美呀~犀利  發表於 2013-8-3 15:08
個樣好肥美咁喎...叻叻  發表於 2013-8-3 13:47
身材好正喎!  發表於 2013-8-3 13:37
回復