皇冠蕨上板方向求教

作者: qmposony 發表于 2021-7-6 01:24:20
2637 5
想請教各位大大 ,我係咪上板倒轉咗?重未識分芽點上下方向。另外1及2是否都係所謂"手"嘅葉,定係有分別,因見型態有D唔同。thx.
11223300 發表於 2021-7-6 15:38:34 |顯示全部樓層
照睇沒有倒轉, 由苗初頭新出D手未成形係咁的(2),
之後出的會慢慢似樣, 越來越長(1)
回復

qmposony 發表於 2021-7-6 23:42:07 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-7-6 15:38
照睇沒有倒轉, 由苗初頭新出D手未成形係咁的(2),
之後出的會慢慢似樣, 越來越長(1) ...

謝謝回覆
之所以咁問係因為見1號手好似向上生咁。。。
回復

11223300 發表於 2021-7-7 17:34:50 |顯示全部樓層
qmposony 發表於 2021-7-6 23:42
謝謝回覆
之所以咁問係因為見1號手好似向上生咁。。。

你睇埋營養葉, 下方是圓的, 所以照睇沒錯了,
你得一隻皇冠咁少?
回復

qmposony 發表於 2021-7-12 01:01:31 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-7-7 17:34
你睇埋營養葉, 下方是圓的, 所以照睇沒錯了,
你得一隻皇冠咁少?

唔敢養咁多,一來苗都貴,二來之前死咗隻女皇蕨,無咩信心。
屋企另外有一隻我唔知咩品種,藝店平買返來嘅苗開始種,店員話佢附咗係蘭花度拆出來賣,佢都唔知係咩種。
回復

11223300 發表於 2021-7-12 23:16:43 |顯示全部樓層
特別品種苗係貴少少, 見有平價特別品種苗的話, 再試下啦
我諗多數係二叉普鹿多, 暫時樣都似, 通常花埸都係種二叉
回復