你覺得香港人政治冷感嗎?

作者: gunbuster363 發表于 2011-11-28 09:58:41
2700 18
在我看來, 只有少數人會關心香港的政治
尤其是香港的不公平現象, 都冇人關心
民建聯用佢地大量的票, 去反對一切有利香港民生的議題
曾蔭權做埋d垃圾政積, 都可以笑笑口串民主黨, 因為佢手上夠票玩野啦
區選有人以不正當手法扞擾選舉

睇下fb, 來來去去都係3,4個人出post同share呢d政府議題
但大部份人根本連睇都費事,comment都冇句

jellyfishy 發表於 2011-11-28 10:02:00 |顯示全部樓層
???? 唔明個chart 想點~  個調查係點樣情況下做出來架? ... 主觀認為fb的東西不能作準~

梗係作架啦, d咁明顯的野根本唔需要調查, 你睇下d新聞頭版就知  發表於 2011-11-28 10:05
回復

比得大帝 發表於 2011-11-28 10:11:07 |顯示全部樓層
好悲哀

香港人唔單止對政治冷感, 對所有燒埋身嘅嘢都冷理

你問香港人, 個個都話要民主, 但那些打擊民主的行為, 絕少人會主動, 唔好煩佢, 你地攪掂埋俾佢就最好.

好似超市霸權, 個個香港人都唔唔可以接受, 不過最好你地攪掂兩間超市, 為佢爭取到價廉物美嘅貨物, 要佢行動就唔好煩佢, 佢都係一邊鬧超市, 一邊每日去超市.

其實講落香港人係好自私嘅.

回復

gunbuster363 發表於 2011-11-28 10:17:29 |顯示全部樓層
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111128&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15840999

蘋果日報 - 20111128 - 屋苑最高 16層 有人報住 19樓黃埔出現空氣中的選民
回復

lok_1980 發表於 2011-11-28 10:59:18 |顯示全部樓層
呢次種票都好過份......
唔知會唔會有人入獄呢?
會唔會有好多地區要重選?
回復

比得大帝 發表於 2011-11-28 11:02:27 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-11-28 10:17
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111128&sec_id=4104&subsec_id=1186 ...

你估今次區議員駛唔駛重選吖嗱.

如果如早前新聞宣稱, 涉及種票場屬某中央人員所有, 可以懷疑中央參與種植, 香港民主可以話盪然無存.

肯定又做成國際醜聞, 香港今次聲望下降, 多得民建聯唔少.

曾蔭權重成日話香港係民主福地!!
回復

比得大帝 發表於 2011-11-28 11:03:41 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-11-28 10:59
呢次種票都好過份......
唔知會唔會有人入獄呢?
會唔會有好多地區要重選?

今次政府冇合理交待, 肯定有人上街
回復

031504 發表於 2011-11-28 11:13:09 |顯示全部樓層
因為現在很多香港人都選擇放棄,多一事不如少一事,,,,
然後又一班唔知發生咩事唔理係咪錯的人走去投埋D垃圾議員-.-
回復

lok_1980 發表於 2011-11-28 11:36:40 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-11-28 11:13
因為現在很多香港人都選擇放棄,多一事不如少一事,,,,
然後又一班唔知發生咩事唔理係咪錯的人走去投埋D垃 ...

老實講,而家香港的政黨,真係無一個可以代表的的睇法......
我諗大家都係希望有民主的,只係為左爭取民主可以放棄的東西唔一樣o者,呢樣野亦令有咁多唔同政黨出現的其中一個原因。
一般來說,大部份的人都係會將經濟同生活安穩放在爭取民主之上。我呢度的意思係如果只可選一種,一係要民主但生活唔安穩,一係生活安穩但無民主。
當然現實唔係咁,但可以說明大部份人都有條底線,而且民主都唔係政治的全部,仲有法治、民生等重要事項。
外傭居港權都係一個重要問題,點先叫法治?法治係咪又係絕對?
相同地,點先叫民主?民主係咪又係絕對?民生係咪又係絕對?
對我來說,爭取民主的底線係唔可以影響社會秩序、社會公平、道德操守同埋大家至少可以維持生活。
回復

比得大帝 發表於 2011-11-28 11:56:28 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-11-28 11:36
老實講,而家香港的政黨,真係無一個可以代表的的睇法......
我諗大家都係希望有民主的,只係為左爭取民 ...

有部份人以為爭取民主就要放棄某些東西, 是完全錯誤的觀念, 這觀念的存在是當權者為了圍護一己利益, 玩弄市民的手法.

民主只可以話會為市民爭取更多合法合理的權益

以菲傭爭取居港為例, 其實並不是民主不民主之爭, 事實上所有民調都證實[以民為主]的意向是反對的.

有此事之出現是一班自認[有識之仕], 借此衝擊政府, 達到政治目的, 如果要將此事和民主掛釣, 應該係話佢出賣咗民主.

嗯嗯, 同意  發表於 2011-11-28 15:02
回復

lok_1980 發表於 2011-11-28 12:11:53 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-28 11:56
有部份人以為爭取民主就要放棄某些東西, 是完全錯誤的觀念, 這觀念的存在是當權者為了圍護一己利益, 玩弄 ...

"爭取民主就要放棄某些東西, 是完全錯誤的觀念"這個想法我同意,因為民主係應該無條件得到的。
雖然悲哀,但而家香港的現實似乎唔係咁,爭取民主變成一件要付代價的事,例如無得返大陸。

菲傭爭取居港唔係民主問題,係法治問題。係當民意同法律相違背時的問題。
回復

gunbuster363 發表於 2011-11-28 15:01:55 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-11-28 12:11
"爭取民主就要放棄某些東西, 是完全錯誤的觀念"這個想法我同意,因為民主係應該無條件得到的。
雖然悲哀 ...

一般市民可以有咩代價?
叫你投票姐嘛~事實係你除左選一個合你心水的立法會議員之外, 就冇咩選擇
只不過事實係d人連投票都廢事
間接助長左保皇黨的氣焰

你投票比民主派, 唔會令你番唔到大陸wor
回復

lok_1980 發表於 2011-11-28 15:04:12 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-11-28 15:01
一般市民可以有咩代價?
叫你投票姐嘛~事實係你除左選一個合你心水的立法會議員之外, 就冇咩選擇
只不過事 ...

咁選民又真係無乜代價的。
回復

jay嵐 發表於 2011-11-28 18:03:20 |顯示全部樓層

香港的政治 悶到爆~
特首一定係唐英年做嫁啦~    假競選!
回復

比得大帝 發表於 2011-11-28 21:57:32 |顯示全部樓層
今次的疑似種票事件, 矛頭直指民建聯, 如果證實到種票造假, 分分鐘要坐監.  民建聯大哥們依家係好驚定係好老定呢?

今次只有民主派人仕提出調查, 點解民建聯又唔提出呢?  民建聯都唔係所有區贏哂咖, 點解咁笨唔响輸咗嘅區去調查一下呢?  搵番少少民主派種票嘅證據, 到時被人查到在其他區種票, 不是可以有價講咩?

我估各黨唔多唔少都有種票, 叫自已友, 朋友, 親戚轉區支持, 不過有冇證據咁話啫.
回復

lok_1980 發表於 2011-11-28 23:15:26 |顯示全部樓層

政治嘛,總係黑暗的了。只係有無人發現。
不過我真係期望今次被正視。
回復

poon6000 發表於 2011-11-29 06:55:38 |顯示全部樓層
生果報...香港最親中的報~

乜生菓報唔係反共嘅咩?  發表於 2011-11-29 10:37
回復

poon6000 發表於 2011-12-2 20:29:07 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-11-29 06:55
生果報...香港最親中的報~

大帝~你記得張惠妹嗎?佢去過一次臺灣總統大選表演之後幾年無運行~第二次大選臺灣請好多香港偽人過去,無個去,因為佢地知到唔止自己有事,自己公司都會有事,自己公司其他偽人都會有事,佢地會記得八九年六四血腥鎮壓,會記得劉曉波的十一年「文字獄」,丁子霖的限制人身自由,會記得中共對異議份子的手法,所以唔敢去,生果報飲廣告奶大,中共要生果報無運行只要係廣告方面下手就得~例如邊個係生果報落廣告,邊個係中國就無運行~但結果生果報長做長有,重做到去臺灣攪九哥,佢比錢社民連好地地唔攪民建聯,去攪民主黨........之後造成民主黨分化,民建聯就坐大,民主就倒退~中共就大喜~生果報係紅色的~
回復

比得大帝 發表於 2011-12-4 23:32:15 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-12-2 20:29
大帝~你記得張惠妹嗎?佢去過一次臺灣總統大選表演之後幾年無運行~第二次大選臺灣請好多香港偽人過去,無個 ...

但係黎生俾二千幾萬去支持大陸的地下教會, 如果親中冇理由咁做咖

而且生菓報可能係唯一在大陸網上, 手機上 睇唔到的報紙.
回復