劫後餘生

作者: jo_jo 發表于 2011-11-20 17:28:58
64547 1461

早排因為唔小心冇消毒棵有蟲嘅蘭花,攪到 C 咗 over 200 盆迷岩,最慘係因為養猫,太毒嘅農藥唔用得,試哂所有 DIY 嘅乜水物水,隻蟲都殺唔 C ,攪咗我幾個月,真係想唔再種,好彩有花友送殺蟲藥比先殺得 C 佢地,但嗰隻不知明嘅蟲已經入哂球,我只可以將啲生還者剪頂芽再插,全部球掉哂 ~ 最大嗰個球仲要成 3 吋大
好彩啲好花友送番啲花比我,又幫我訂花,而家啲品種仲要多過之前!多謝各位靚仔靚女

劫後餘生開嘅第一朵花 S. Freckles

S. Freckles-a.jpg
S. Freckles-b.jpg
S. Freckles-c.jpg

評分

查看全部評分

p@g 發表於 2011-11-20 19:36:32 |顯示全部樓層
你隻貓貓同朵花都好可愛

隻貓貓係唔係3,4個月大咋?
回復

Tony 發表於 2011-11-20 19:48:36 |顯示全部樓層
花花好靚~貓貓好可愛:p

hehe.....我嘅貓貓當然可爱啦!  發表於 2011-11-21 18:04
回復

quen 發表於 2011-11-20 22:25:44 |顯示全部樓層
朵花和花盆都好靚
回復

jo_jo 發表於 2011-11-20 22:58:50 來自手機 |顯示全部樓層
p@g 發表於 2011-11-20 19:36
你隻貓貓同朵花都好可愛

隻貓貓係唔係3,4個月大咋?

我有7隻貓,呢隻係其中一隻,2歲半大
回復

adakong 發表於 2011-11-21 10:18:32 |顯示全部樓層
可唔可以分享下那該C害虫的衰樣, 迷岩的病狀, 同埋用咩方法對付佢!
是否只有棄球, 先救到?
有沒有預防方法?
回復

suzisan 發表於 2011-11-21 13:33:11 |顯示全部樓層
jojo加油!
回復

keung 發表於 2011-11-21 13:49:04 |顯示全部樓層
花花同貓一樣咁可愛
回復

Dreamer 發表於 2011-11-21 15:11:02 |顯示全部樓層
聞者傷心, 聽者流淚 pig (50).gif
心傷、心疼、心悸,卻心未泯~~
稍以時日,你的花兒欣然盛放,必定更勝從前……………
加油呀!
回復

jo_jo 發表於 2011-11-21 15:47:06 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-11-21 10:18
可唔可以分享下那該C害虫的衰樣, 迷岩的病狀, 同埋用咩方法對付佢!
是否只有棄球, 先救到?
有沒有預防方法 ...

係一啲好似粒塵咁極細小嘅白色蟲,唔小心留意睇根本睇唔到!啲迷岩葉會枯黃,但仍然會繼續開花!浸水就會 C,但無論你用咩對付佢都係仲有 ( eg. 漂白水、蒜頭水、neem oil、有機美、煙絲水、肥皂水), 傳染得好快!比 leo 睇佢又唔知係乜蟲,只係話唔係綿花蟲!我係因為養猫先唔可以用毒藥,但我相信用帝仙窿應該 ok。
佢產 egg 極多,我相信初期係唔需耍棄球,但我嗰啲已經係末期..............

見到都傷心C! 幸好人間有情, 加油!  發表於 2011-11-21 15:57
回復

惡姨 發表於 2011-11-21 15:57:22 |顯示全部樓層
終於得到解決方法, 我都"鄧"你開心, 好快又有靚花睇喇......congratulation
回復

hecate 發表於 2011-11-21 16:23:57 |顯示全部樓層
D害蟲咁可怕攪到差唔多全軍復沒,種出黎既心機就咁白白送掉,
S. Freckles未死得即係仍有希望
回復

jo_jo 發表於 2011-11-21 17:59:53 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2011-11-21 16:23
D害蟲咁可怕攪到差唔多全軍復沒,種出黎既心機就咁白白送掉,
S. Freckles未死得即係仍有希望 ...

哦...............咁又冇差唔多全軍復沒,仍有 over 100 隻生還者!而家啲蟲經死哂 la...................
回復

jo_jo 發表於 2011-11-21 18:03:01 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-21 15:11
聞者傷心, 聽者流淚
心傷、心疼、心悸,卻心未泯~~
稍以時日,你的花兒欣然盛放,必定更勝從前……………

唔駛咁傷心,花死花還在,我只不過死哂啲苗咋,绝大部份種都仲喺度.................
回復

jo_jo 發表於 2011-12-20 23:24:08 |顯示全部樓層
S. White Sprite
S. White Sprite - a.jpg
S. White Sprite - c.jpg
S. White Sprite - b.jpg
回復

maywong918 發表於 2011-12-21 11:23:08 來自手機 |顯示全部樓層
哇哇!好靚呀!

旁邊有花花果個杯…xp

of course................hahahaha..................  發表於 2011-12-21 17:55
回復

jo_jo 發表於 2012-1-4 21:16:28 |顯示全部樓層

S. Jey's Newly Brewed
S. Jays\'s Newly Brewed-b.jpg
S. Jays\'s Newly Brewed-a.jpg
S. Jays\'s Newly Brewed-c.jpg

S. Snowflake
S. Snowflake-a.jpg
S. Snowflake-c.jpg
S. Snowflake-b.jpg
回復

maywong918 發表於 2012-1-7 19:42:50 來自手機 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2012-1-4 21:16
S. Jay's Newly Brewed

我家雪片都開了,不過電腦壞左,用手機影唔識Post上來=.=!
回復

jo_jo 發表於 2012-1-13 00:41:41 |顯示全部樓層
S. Nora's Cheerful Rose
S. Nora\'s Cheerful Rose-a.jpg
S. Nora\'s Cheerful Rose-c.jpg
S. Nora\'s Cheerful Rose-b.jpg

S. Nora's Orange Blossom
S. Nora\'s Orange Blossom-a.jpg
S. Nora\'s Orange Blossom-b.jpg
S. Nora\'s Orange Blossom-c.jpg
回復

jo_jo 發表於 2012-1-19 01:14:35 |顯示全部樓層
S. Star Eyes
S. Star Eyes-b.jpg
S. Star Eyes-d.jpg
S. Star Eyes-c.jpg

S. Snowflake
S. Snowflake-d.jpg
S. Snowflake-e.jpg
S. Snowflake-f.jpg

S. Nora's Snow White
S. Nora\'s Snow White-a.jpg
S. Nora\'s Snow White-c.jpg
S. Nora\'s Snow White-b.jpg

S. Miriam G
S. Miriam G-d.jpg
S. Miriam G-e.jpg
S. Miriam G-f.jpg

送比朋友's S. White Sprite
S. White Sprite (jar).jpg

呢朵 Nora's Snow White 開得好特別好靚!!  發表於 2012-1-30 13:24

評分

查看全部評分

回復