日本 鷺草/羽蝶蘭/小阿仁千鳥 (*完結*)(已貼捐款入數紙)

作者: rickycat930 發表于 2011-11-14 12:25:16
23429 260
kenneth 發表於 2011-11-23 23:21:15 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-11-23 23:19
羽蝶蘭 夢千鳥 Mixed (混色) x1 ---> OK

thanks~
回復

cf0 發表於 2011-11-23 23:22:21 |顯示全部樓層
羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝 X 1
羽蝶蘭 岩千鳥 宝の誉 X 1 
可以嗎?
回復

rickycat930 發表於 2011-11-23 23:22:56 |顯示全部樓層
win 發表於 2011-11-23 13:56
如重有多出,以下三種各加一球:
羽蝶蘭 アワチドリ Mixed (混色)
羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed (混色)

羽蝶蘭 アワチドリ Mixed (混色)     ---> OK
羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed (混色)  ---> OK
羽蝶蘭 夢千鳥 Mixed (混色)            ---> 冇餘貨了
回復

rickycat930 發表於 2011-11-23 23:25:13 |顯示全部樓層
Alaska 發表於 2011-11-23 20:27
麻煩加以下的球:  

羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝 x 1

羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝 x 1 ---> OK

thank you~! :)  發表於 2011-11-24 20:03
回復

rickycat930 發表於 2011-11-23 23:40:34 |顯示全部樓層
cf0 發表於 2011-11-23 23:22
羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝 X 1
羽蝶蘭 岩千鳥 宝の誉 X 1 
可以嗎?

出購入調查時已說明花友們可對有興趣的品種在截數日期前登記,
截數後會作訂購處理。

這購入調查算是預訂, 大家要付5%給園藝館作捐款的。

羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝 X 1    ---> OK
羽蝶蘭 岩千鳥 宝の誉 X 1 ---> 沒有餘貨
回復

win 發表於 2011-11-23 23:40:59 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-11-23 23:22
羽蝶蘭 アワチドリ Mixed (混色)     ---> OK
羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed (混色)  ---> OK
羽蝶蘭 夢千鳥 ...

唔該各改要兩粒,其實這兩種有乜嘢大分別!
羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed (混色)
回復

karenclc1 發表於 2011-11-23 23:45:50 |顯示全部樓層
E, 甘我的加單球球OK嗎??
回復

karenclc1 發表於 2011-11-23 23:46:44 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-11-23 23:07
你本來已訂了一球 布袋小阿仁千鳥, 是否想訂多一球, 共2球?

YES, TOTAL 2PCS
唔該哂你
回復

rickycat930 發表於 2011-11-23 23:58:02 |顯示全部樓層
win 發表於 2011-11-23 23:40
唔該各改要兩粒,其實這兩種有乜嘢大分別!
羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed ...

イワチドリ是Amitostigma屬.
ウチョウラン是Orchis屬.

ウチョウラン跟你4月時買的特別色是同一屬。

而夢千鳥是アワチドリ・サツマチドリ・ウチョウラン的改良交配種。

羽蝶蘭 アワチドリ Mixed (混色)    ---> 各改要兩粒 OK
羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed (混色) ---> 各改要兩粒 OK
回復

rickycat930 發表於 2011-11-24 00:00:32 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-11-23 23:46
YES, TOTAL 2PCS
唔該哂你

唔駛擔心, 已經先替你預訂了

羽蝶蘭 夢千鳥 Mixed (混色) X1                 ---> OK
布袋小阿仁千鳥(ホテコアニチドリ)X1 ---> OK
回復

karenclc1 發表於 2011-11-24 00:02:01 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-11-24 00:00
唔駛擔心, 已經先替你預訂了

羽蝶蘭 夢千鳥 Mixed (混色) X1                 ---> OK

太好了, 唔該哂你
回復

rickycat930 發表於 2011-11-24 00:03:50 |顯示全部樓層
以下為更新了的餘數可供選購:-

* 羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝 1球
* 羽蝶蘭 アワチドリ Mixed (混色) 2 球
* 羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed (混色) 1球
* 白覆輪小阿仁千鳥 1球
回復

desmond 發表於 2011-11-24 00:09:23 |顯示全部樓層
真要多謝Ricky 統籌訂貨及發貨,由於我是新手,對種出靚花信心不大, 唔知往後會否開帖發表各位種植心得.  如有可能希望往後有機會觀賞大家種出嘅成果.

回復

win 發表於 2011-11-24 00:18:49 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-11-23 23:58
イワチドリ是Amitostigma屬.
ウチョウラン是Orchis屬.

之前種嘅羽蝶蘭都唔知做乜,種咗大半年都係得一,
兩條葉仔,仲先後死埋,今次要再接再厲種過!
回復

cf0 發表於 2011-11-24 00:22:06 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-11-23 23:40
出購入調查時已說明花友們可對有興趣的品種在截數日期前登記,
截數後會作訂購處理。

羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝 X 1    ---> OK
羽蝶蘭 岩千鳥 宝の誉 X 1 ---> 沒有餘貨

麻煩晒師兄了,如果到時,有人真的唔要羽蝶蘭 岩千鳥 宝の誉, 預我一粒。

謝謝啦。

回復

kenneth 發表於 2011-11-24 09:11:38 |顯示全部樓層
kenneth 發表於 2011-11-22 10:51
我覺得赤玉土+蘭石穩陣d, 無咁容易爛球

赤玉土係花墟搵到,  順X園藝 (公廁對面) 或 上X (油站對面) 有售
回復

ernestng 發表於 2011-11-24 09:25:34 |顯示全部樓層
想問幾時要入數比你?
回復

rickycat930 發表於 2011-11-24 14:33:56 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-24 09:25
想問幾時要入數比你?

貨未到, 貨到後計埋郵費才pm你們入數。

但由於向幾個不同 supplier 訂貨,
而各 supplier 預算到貨時間不同,
以及不欲存放球根過久, 而引至球根健康變質,
所以會作分段發貨安排, 先到先寄處理:-

預算12月頭:
* 小阿仁千鳥 紅一點
* 布袋小阿仁千鳥
* オオ小阿仁千鳥
* 白覆輪小阿仁千鳥
* 羽蝶蘭 岩千鳥

預算12月中
* 鷺草 青葉
* 鷺草 飛翔
* 鷺草 玉竜花
* 羽蝶蘭 岩千鳥 宝の誉
* 羽蝶蘭 岩千鳥 紫宝
* 羽蝶蘭 アワチドリ Mixed (混色)
* 羽蝶蘭 ウチョウラン Mixed (混色)
* 羽蝶蘭 夢千鳥 Mixed (混色)

預算12月尾
* 鷺草 銀河

過往經驗, 郵費一般為$2.20~$3.00,
當然部份花友訂了數量多的話, 郵費可能會超過$3.00
回復

ernestng 發表於 2011-11-24 14:54:03 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-11-24 14:33
貨未到, 貨到後計埋郵費才pm你們入數。

但由於向幾個不同 supplier 訂貨,

有勞Ricky~
回復

zoeyuhk 發表於 2011-11-24 16:08:34 |顯示全部樓層
麻煩晒^o^~

zoey 我爬近文種鷺草, 我真係好意佢個型  發表於 2011-11-24 17:34
回復