水種喜蔭開花之Chocolate Cream篇

作者: tsoiyiu1009 發表于 2011-11-13 12:05:56
3567 17

介紹水種Ep. Blue Moon前先來長相相似既Ep. Blue Heaven,
係bunbun買翻黎,因為懶,所以無換到泥~
喜蔭Blue Heaven_02.JPG
喜蔭Blue Heaven_01.JPG
再來養在水中既Ep. Blue Moon,出水芙蓉~
開出黎確實又同Blue Heaven係有d唔同,我覺得花形靚d~
喜蔭Blue Moon_03.JPG
喜蔭Blue Moon_02.JPG
喜蔭Blue Moon_01.JPG
喜蔭Blue Moon_04.JPG
喜蔭Blue Moon_05.JPG
喜蔭Blue Moon_06.JPG
edward 發表於 2011-11-13 14:28:01 |顯示全部樓層
沒有什麼大的分別,
証明水喜蔭成功的...
回復

yanfung 發表於 2011-11-13 16:55:57 |顯示全部樓層

Ep. Blue Heaven 呢個bunbun賣緊
Ep. Blue Moon好靚呀  但係bunbun冇得賣....... ,知唔知邊度有得賣

你買返黎種左幾耐開花呀????
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-11-13 19:19:13 |顯示全部樓層
yanfung 發表於 2011-11-13 16:55
Ep. Blue Heaven 呢個bunbun賣緊
Ep. Blue Moon好靚呀  但係bunbun冇得賣....... ,知唔知邊度有得賣

Ep. Blue Moon係上年9月響bunbun買入~
上年用泥種種得唔好無開到花,似乎係冬天太凍既關係~喜蔭超怕凍...
過左冬天,到春天忍唔住剪落黎浸水~
浸到而家開花~
你想要你得閒入開元朗黎羅埋走,
事關我有兩杯水種Blue Moon(未開花~Blue Moon圖1果杯)~  
Ep. Blue Heaven係今年唔記得係八月定九月同8仔哥(咁岩撞到)一齊行bunbun買~
可能比較壯,好快有花開,生出黎既走莖都好快有花lum~
回復

keung 發表於 2011-11-13 20:10:58 |顯示全部樓層
犀利。又學多一樣
回復

mono 發表於 2011-11-13 20:58:15 |顯示全部樓層
真係靚過買返嚟個陣喎。
回復

yanfung 發表於 2011-11-13 22:05:48 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-11-13 19:19
Ep. Blue Moon係上年9月響bunbun買入~
上年用泥種種得唔好無開到花,似乎係冬天太凍既關係~喜蔭超怕凍... ...

等我又試下水種先。。Blue Moon我要啊 瑤媽記得留比我 多謝瑤媽先,走莖都可以
你要唔要18安士杯,我留d比你

Ep. Blue Heaven種3個幾月 咁快就開花既,好西利!!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-11-14 13:11:24 |顯示全部樓層
yanfung 發表於 2011-11-13 22:05
等我又試下水種先。。Blue Moon我要啊 瑤媽記得留比我 多謝瑤媽先,走莖都可以
你要唔 ...

杯杯~我要丫~
隻Blue Heaven本身bunbun已經種到佢牛龜咁大隻~
帶佢翻屋企晒下太陽,飲下水施下肥,要有花lum應該唔難~

水種Ep. Blue Moon,杯內有咩植料?thx  發表於 2012-2-13 01:10
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-5 23:04:24 |顯示全部樓層
bigpig603  水種Ep. Blue Moon,杯內有咩植料?thx  發表於 2012-2-13 01:10:38

唔好意思~而家先留意到你既發問~
杯入面咩植料都無,100%純水,無添加肥料~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-5 23:08:18 |顯示全部樓層
第二杯水種喜蔭~Chocolate Cream~開花啦~
不過實物係鮮紅色~影相卻拍出橙紅色......

喜蔭Chocolate Cream_01.JPG
回復

Kassidy 發表於 2012-5-5 23:32:22 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-5-5 23:04
bigpig603  水種Ep. Blue Moon,杯內有咩植料?thx  發表於 2012-2-13 01:10:38

唔好意思~而家先留意到你既 ...

水種都咁靚, 仲開花, 真的好好!
完全純水?? 會不會定期施肥??
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-5 23:45:51 |顯示全部樓層
Kassidy 發表於 2012-5-5 23:32
水種都咁靚, 仲開花, 真的好好!
完全純水?? 會不會定期施肥??

我太懶啦~
完全無施過肥...水都無換過...無乜水先再加水囉~
回復

貓貓兔 發表於 2012-5-5 23:48:47 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-5-5 23:08
第二杯水種喜蔭~Chocolate Cream~開花啦~
不過實物係鮮紅色~影相卻拍出橙紅色......

點解你可以種到咁靚?我水種種極都係得8塊葉...
有冇心得分享吓? 同埋想問你有冇入溫室?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 00:03:23 |顯示全部樓層
貓貓兔 發表於 2012-5-5 23:48
點解你可以種到咁靚?我水種種極都係得8塊葉...
有冇心得分享吓? 同埋想問你有冇入溫室?  ...

我都係不停同佢地轉位~比較下邊個位佢地會比較喜歡~
現時放窗邊無入溫室,窗外面都係高過我家既村屋,遮擋左唔少陽光~
如果種花貓,會變晒做長頸貓,而且好難開花...
似乎喜蔭如其名,比較喜歡陰暗既環境生長~不需要太光~愛喝水~(以我觀察)

p.s. 我果棵得7塊葉咋~你仲多過我一塊~
回復

貓貓兔 發表於 2012-5-6 14:30:18 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 00:03
我都係不停同佢地轉位~比較下邊個位佢地會比較喜歡~
現時放窗邊無入溫室,窗外面都係高過我家既村屋,遮 ...

我種咗兩年啦,走莖都係出過一次,仲要未大就死咗
p.s.我用塊葉換朶花得唔得
回復

sandylam 發表於 2012-5-6 14:45:41 |顯示全部樓層
唔怪得我二盆喜蔭咁怪啦,原來佢唔需要咁光。
等我移走佢地先。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-7 14:07:25 |顯示全部樓層
貓貓兔 發表於 2012-5-6 14:30
我種咗兩年啦,走莖都係出過一次,仲要未大就死咗
p.s.我用塊葉換朶花得唔得  ...

係咪冬天既時候,你放置喜蔭既地方太凍?
佢地好怕凍,太凍會好快上西天~
冬天既時候,我都要將佢地從窗邊移走~

p.s. 你淨係要朵花咋~ 我剪落黎,你過黎羅啦~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-7 14:13:50 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-5-6 14:45
唔怪得我二盆喜蔭咁怪啦,原來佢唔需要咁光。
等我移走佢地先。

好耐無見~sandy~
其實光猛d,對喜蔭應該都無問題~
我試過初秋既時候,將佢地同室外既花貓放埋一齊~
都無問題,反而會開多d花~
不過天氣一開始凍,就要搬走佢地入室內~
回復