午飯時間農夫 ~ 45minutes farmer~

作者: puffycream 發表于 2011-11-12 23:51:51
7018 66
miku 發表於 2011-11-15 17:38:09 |顯示全部樓層
miku 發表於 2011-11-15 10:27
咁幾時會再抽過田呀?

加油!下次你會抽倒塊靚田ka la.

而家先處理好無事果d植物先, 係咪會將佢地轉返盤種呀?
回復

cowcowpop 發表於 2011-11-22 21:22:40 |顯示全部樓層
This kind of field and soil happen some time.
It come out quick especially after heavy rain.
You need to spray the soil.
回復

puffycream 發表於 2011-11-24 00:24:20 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-11-22 21:22
This kind of field and soil happen some time.
It come out quick especially after heavy rain.
You nee ...

Thanks!  I spray the soil twice already, I visited the field this afternoon.... it "looks" back to normal now

cowcowpop  Don't pick the vegetable for 1-2 weeks la.

sure, I'll leave it at least 10 days.

Don't pick the vegetable for 1-2 weeks la.  發表於 2011-11-24 18:36
回復

蕃薯mo 發表於 2011-12-26 00:53:10 |顯示全部樓層
puffycream, merry christmas
回復

puffycream 發表於 2011-12-29 23:53:13 |顯示全部樓層
蕃薯mo 發表於 2011-12-26 00:53
puffycream, merry christmas

Thx 番薯 mo ^^   Happy New Year!!!   
我最近轉左工,公司上唔到網,加上要讀書,少左上黎,希望2月考完試可以多返時候上黎玩啦
(旺角啲菜無乜起色,種到無晒心機,剛入左紙抽獅子山,希望可以轉到個邊重頭再種過...)

嘩~咁快就轉走左喇~而家邊度出沒多呀~  發表於 2011-12-30 10:29
獅子山~~~~~~~~~~~~~~  發表於 2011-12-30 09:24
祝你抽到靚田  發表於 2011-12-30 00:11
咁好,祝你抽田成功.hehe...  發表於 2011-12-30 00:00
回復

puffycream 發表於 2012-1-2 13:39:31 |顯示全部樓層
babycherry  嘩~咁快就轉走左喇~而家邊度出沒多呀~  發表於 3 天前
momodoll  獅子山~~~~~~~~~~~~~~  發表於 3 天前
vivio  祝你抽到靚田  發表於 3 天前
蕃薯mo  咁好,祝你抽田成功.hehe...  發表於 3 天前

多謝咁多位!!! 希望抽到啦!
momo, 希望有緣在獅子見^^
Cherry, 依然係灣仔出沒阿~~~
回復

vivio 發表於 2012-1-2 22:09:16 |顯示全部樓層

今日去花墟路過園圃門口,看來真的不少田都給樹遮着

puffycream: 有無在灣仔種過?教灣仔的阿SIR話
個田都係好陰,好難種...

除左好陰,空氣也不太流通,好多園友都呻話係花墟種到無心機...  發表於 2012-1-31 23:48
我露台都係好陰,我唔理咁多,照種!  發表於 2012-1-2 23:34
回復

zoeyuhk 發表於 2012-1-2 23:55:29 |顯示全部樓層
坑口園圃陰嗰邊嗰行田唔開俾人種, 佢地話俾你都種得唔好

唔係個個園圃經理都咁有良心架  發表於 2012-1-31 23:50
佢地咁做又幾好喎  發表於 2012-1-3 01:53
回復

蕃薯mo 發表於 2012-1-23 01:28:40 |顯示全部樓層
恭喜發財,恭祝各位新年行好運,越種越有,滿載而回,心想事成...哈哈哈
回復

蕃薯mo 發表於 2012-1-23 01:29:27 |顯示全部樓層
恭喜發財,恭祝各位新年行好運,越種越有,滿載而回,心想事成...哈哈哈

蕃薯mo, 恭喜發財阿!!! 祝龍馬精神,心想事成,龍年大豐收!!!  發表於 2012-1-31 23:53
回復

puffycream 發表於 2012-1-31 23:44:45 |顯示全部樓層
前一陣子忙於返學,辛苦了好幾個月終於讀完了,以後可以多返啲時間種菜

話說......花虛就快收檔了,無心機+無眼睇,四個月既收成全部加埋都無一斤,唉......

不過,失敗乃成功之母,相信(其實係希望)下次一定會成功的,今期抽到獅子山阿^^   
今個星期六收田,獅子山 ))))))) I'm coming.....獅子山見!

新的一年,新的開始,祝大家身體健康,龍年大豐收!

但係....你要有心理準備, momo話嗰到勁多虫=.=""  發表於 2012-1-31 23:51
我同momo 都抽中左呀^o^~~~~我地可以一齊種種種wakakakakakaka  發表於 2012-1-31 23:48
回復

puffycream 發表於 2012-2-1 00:04:23 |顯示全部樓層

zoeyuhk  但係....你要有心理準備, momo話嗰到勁多虫=.=""  發表於 4 分鐘前
zoeyuhk  我同momo 都抽中左呀^o^~~~~我地可以一齊種種種wakakakakakaka  發表於 6 分鐘前

Yeah!  太好啦,可以同你地一齊種, 又可以向你地偷下師!  

冬天都勁多虫?  咁要焗田啦,我今個星期五去花墟買定花生夫焗焗佢

momodoll  20, no ar...先下花生夫同骨粉做個基肥入5-6寸呢入面, 埋好, 之後面加熟石灰粉, 再用黑色膠袋com好..等4日左右~  yes, thanks momo^^

2020  難度你之前d田都係一樣?!(((o(*゚▽゚*)o)))     
唔明,一樣咩阿?勁多虫?  其實花墟係我第二次種,第一塊田係天水圍,大熱天氣(7-10月)加上我新手亂咁種都種得好好....雖然都有蟲但落茶子粉控制到,一定係花墟風水唔好,唔係我既錯....一定係

2020  花生夫.......係做基肥喎,你想育蟲?ψ(`∇´)ψ 請問.....嘜唔係先用熟石灰焗田,之後先做基肥咩?我未落過田唔識,請教?
Hi 20, 就係好似momo 咁講,用花生夫+骨粉+石灰焗,不過應認該主要係花生夫分解同石灰加水都會發熱,其實成效都唔係好知,我見焗完啲丘蚓都無死到(好彩),其他蟲卵有無死就唔知,不過我覺得焗下安心啲。

20, no ar...先下花生夫同骨粉做個基肥入5-6寸呢入面, 埋好, 之後面加熟石灰粉, 再用黑色膠袋com好..等4日左右~  發表於 2012-2-1 08:55
難度你之前d田都係一樣?!(((o(*゚▽゚*)o)))  發表於 2012-2-1 00:52
花生夫.......係做基肥喎,你想育蟲?ψ(`∇´)ψ 請問.....嘜唔係先用熟石灰焗田,之後先做基肥咩?我未落過田唔識,請教?  發表於 2012-2-1 00:51
回復

vivio 發表於 2012-2-1 00:47:08 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2012-2-1 00:04
zoeyuhk  但係....你要有心理準備, momo話嗰到勁多虫=.=""  發表於 4 分鐘前
zoeyuhk  我同momo 都抽中左 ...

記得買熟石灰,仲有人話可以下少少菜籽粉, 一手握份量

多謝vivio提醒,呢兩樣我都會準備定,而且我打算唔種十字花科避開啲蟲  發表於 2012-2-1 22:59
回復

babycherry 發表於 2012-2-1 11:04:52 |顯示全部樓層
屎喇.....我又調亂左 puffycream 同 puplelove 添 -_-~~

我係上次同你一齊食好好味既朱扒米線果個阿!哈哈!  發表於 2012-2-1 23:03
回復

Citystream 發表於 2012-2-1 22:51:58 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2011-11-14 11:18
原本打算尋日去處理它,但........想起之前舊園圃(天水圍)個邊導師曾經講話石灰+硫磺可以殺菌,我問殺蟲可 ...

呢D應該唔係發霉,是菌絲,可能是附近樹木的共生菌,也可能是對樹木有害的菰菌的菌絲o石硫磺合劑一般用於破殞樹木木質層防腐作用。如果你用來種菜我個人建議唔好噴瀟在泥土上,已防中毒o小心小心!

因為我投訴完,佢地換左另一塊無發毛既田比我,但都係無 太陽既位,啲菜種好耐,好耐,再好耐...都會唔大既田><  發表於 2012-2-1 23:14
其實係導師話可以落硫磺的,不過我一次都未落過,成支仲放係田邊  發表於 2012-2-1 23:12
回復

vivio 發表於 2012-2-1 23:16:07 |顯示全部樓層
puffycream: 因為我投訴完,佢地換左另一塊無發毛既田比我,但都係無 太陽既位,啲菜種好耐,好耐,再好耐...都會唔大既田><

無太陽真係好高難度...

我露台冬天都無太陽:(,要揀嘢嚟種。加油啊!  發表於 2012-2-1 23:42
回復

puffycream 發表於 2012-2-1 23:26:00 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2012-2-1 23:16
puffycream: 因為我投訴完,佢地換左另一塊無發毛既田比我,但都係無 太陽既位,啲菜種好耐,好耐,再好耐. ...

得個"種" 字,仲有"捉"字,已經種唔大再加上好多蟲,捉左好多蟲,玩到無晒癮,啲番茄係種足4個月 + 開田1個月陪定苗,  臨收田而家先黎開始開花,咁耐一粒都未食過......

Springonions  真係好慘,5個月蕃茄先至開花 算啦,從頭來過,有種未為晚也!

所以見到你啲克茄好羨慕阿!  流晒口水....

真係好慘,5個月蕃茄先至開花:( 算啦,從頭來過,有種未為晚也!  發表於 2012-2-1 23:40
回復

puffycream 發表於 2012-2-2 00:12:42 |顯示全部樓層
培苗中

今日有一粒發芽,但我唔記得呢粒係乜

今年種的水仙,遲開

唔好灰心,今次我地一齊種^•^~~~  發表於 2012-2-2 02:02
回復

babycherry 發表於 2012-2-2 10:15:34 |顯示全部樓層
puffycream  我係上次同你一齊食好好味既朱扒米線果個阿!哈哈!  發表於 昨天 23:03

呵呵~~我會用有限記憶去記住架~~~

多謝!  發表於 2012-2-3 00:37
回復

puffycream 發表於 2012-2-3 00:38:06 |顯示全部樓層

zoeyuhk  唔好灰心,今次我地一齊種^•^~~~  

Thx Zoe!  一齊勞力! ^^
另外,我今次想種之前從你手上分享的黃色四季豆(培苗中), 請問種四季豆要唔要搭膨㗎?

zoeyuhk  呢隻要矮棚^^或者你用幾支竹撐起塊網俾佢都得

收到, Thx! ^^

呢隻要矮棚^^或者你用幾支竹撐起塊網俾佢都得  發表於 2012-2-3 00:40
回復