返回列表 發新帖

請抵制超級市場

作者: 比得大帝 發表于 2011-11-9 16:52:52
4496 47
monstergary 發表於 2011-11-15 21:45:08 |顯示全部樓層
小的工作歷史上都直接或間接阿+X哥旗下公司同奶奶公司有交手過。

先講奶奶公司,佢會壓價,數期係有,不過夠期一個仙都唔會俾少俾你
+X哥旗下公司,佢會壓價,數期係有,不過夠期就用盡所有方法一個仙都唔會俾你。(小的舊東家傳聞俾佢告,結果仲要係食埋)

基本上俾度平我就去邊度買o野,通常都係吉吉島超市最平,奶奶公司有時都會平,+X哥既基本上係唔會入去(入去都唔自在),但係我去屋企附近既藥房買o野最多。

+X哥既樓d質素好差,千祈唔好買,起緊樓時見到有問題佢係唔會出聲叫判頭執,係起完先用呢d問題o黎扣判頭錢。結果隨時係千瘡百孔既。(仲要肥唔係肥落+X哥度,係旗下班高層度)
回復

fyc 發表於 2011-11-17 12:44:24 |顯示全部樓層
支持小店
對抗集團
回復

比得大帝 發表於 2011-11-21 11:34:30 |顯示全部樓層
我們以行動支持去少咗超市, 但鮮奶這些易變質的還是擺脫不了超市, 但我們不會再在超市撻, 買完所需的就走.

肉類, 蔬菜會幫襯街市, 衛生清潔用品會幫襯藥房.

回復

jellyfishy 發表於 2011-12-1 12:19:40 |顯示全部樓層

謝謝, 我join咗嘞  發表於 2011-12-5 10:03
回復

金盞花 發表於 2011-12-1 17:45:49 |顯示全部樓層
十分支持

不過買包大米/雞蛋都會到超市!  另外. 當有coupon都要入去使咗佢
回復

cklife 發表於 2011-12-9 18:36:54 |顯示全部樓層
我發覺我真係去少左超市。。。。

年紀越大越少入去。。。連老公都去少左。。。(佢戒左汽水,凍飲咩)
我對數目字矇矇下。。。(食米唔知米貴)。。。
不過,老公就出左指引,厠紙要去藥房買。。。

diy之後。。無再買清潔用品,所以一般 人基本既漂白水、洗潔精等等。。。我無買過。。
依家仲改左買本地有機菜,更加無去超市。。。
雞蛋都去點點x買。。。米。。食十穀米。。。又無幫襯超市。。。
好似真係無乜需要入去囉。。。

多d人唔去超市買野戈好丫。。。咁我就無咁另類囉。。。呵。。呵。。

========

另外我發覺同一隻牌子既雞蛋,係惠X買係細隻D架...而且..佢D貨管理得唔好,之前試過買番黎,個蛋痴住左個膠盒,拎唔到出黎,因為有D蛋液做左強力膠,個感覺幾污糟...

係點點X買,個收銀會打開個盒,每隻蛋睇清楚無事先收錢...好好多喔....

評分

查看全部評分

回復

yukyo 發表於 2011-12-12 17:57:40 |顯示全部樓層
真係唔想抵制都唔得,搵唔到理由點解要去幫儭佢地。菜唔靚,肉唔鮮,家居用品貴過人。但都支持抵制超級市場。去街市買野重有一個好處,就係可以直接同老板交易,遇到誠實的可以成為佢旣熟客。

評分

查看全部評分

回復

vistaboy 發表於 2011-12-20 18:55:11 |顯示全部樓層
買送既話...我一有機會就會幫襯街市!
買其他生活百貨... 香港好似已經冇幾多間士多啦wor....
回復