作者: gunbuster363 發表于 2011-11-9 11:00:43
3314 21
你地對d老人家朝朝響度排報紙有咩睇法?

平時我朝早番工經過派報紙的地方, 都有老人家排緊隊拿報紙
通常同時有幾份報紙派緊, 所以總有一份係冇人排的, 我就拿果份

但都會有時全部報紙都有人排緊隊, 仲好鬼長
結果我就會被迫放棄, 入地鐵拿都市日報

然後我同我gf講話拿不到報紙, 佢話我不用理佢地, 打尖拿, 因為我要番工
結果我第2日響am730度試下, 結果個派報大姐用隻手擋住我隻手話叫我排隊.....真係心都灰晒
唔睇擺就....迫我睇第2份姐

如是這,一個都會有兩三次拿不到報紙

今日離遠見到有個易位架廣告話有免費nes cafe咖啡派
我心諗, 正wor, 拿番包先
結果去到又有一條隊
好, 放棄
jellyfishy 發表於 2011-11-9 11:03:56 |顯示全部樓層

金錢買到時間,真係想睇報紙的話,可以買番份報紙睇~
"打尖"點都唔啱,老人家似老賣老成日打尖,後生又咁,香港會變得通街”無禮”架~
回復

gunbuster363 發表於 2011-11-9 11:10:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-9 11:03
金錢買到時間,真係想睇報紙的話,可以買番份報紙睇~
"打尖"點都唔啱,老人家似老賣老成日打尖,後生又咁 ...

老實講
依家d報紙越來越冇野睇
日日都係報死人塌樓跳樓二奶三奶斬人撞車通漲加價垃圾會呢d野

睇又唔係唔睇又唔係, 仲點會比5蚊買份報紙wor
我每日只係想睇d專欄作家講呢樣講果樣咋~
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-9 11:13:09 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-11-9 11:10
老實講
依家d報紙越來越冇野睇
日日都係報死人塌樓跳樓二奶三奶斬人撞車通漲加價垃圾會呢d野

5蚊個d,你唔睇主版,就唔會見到"死人塌樓跳樓二奶三奶斬人撞車通漲加價垃圾會"~
俾錢個d報紙,副刊多好多野睇架~ 我最鍾意撈埋飲食篇,有時教d食療,仲有旅遊版,幾good~
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-9 11:13:54 |顯示全部樓層
我一般會看都市日報,無咁多負面新聞,當然無爽報個d咁精彩~ 
回復

比得大帝 發表於 2011-11-9 11:28:36 |顯示全部樓層

我好唔主張免費報紙, 係世界上最唔環保的產品, 我從來唔攞, 有時食早餐, 見有人放低, 才會拿上來看.

應該取締

叫人沖涼鏗點水, 不如叫人唔好睇免費報紙
回復

KKKK 發表於 2011-11-9 11:30:57 |顯示全部樓層

啲隊可以長到成30~40米架﹗仲成日檔住行人嘅去路。

我依家已經小攞喇﹗除非當日要坐比較耐嘅車,想係車度有啲野做,如果唔係,免費報係可以上網睇嘅﹗我都鐘意睇部份嘅專欄。

不過如果想睇,都唔應該打尖嘅﹗

分享下依個,可能好多人都睇過﹗但大部份情況都好啱嘅:

No free lunch ma  發表於 2011-11-9 11:45
What does it mean by pick any two? Why no "FAST service GOOD won't be CHEAP"?  發表於 2011-11-9 11:35
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-9 11:33:28 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-9 11:28
我好唔主張免費報紙, 係世界上最唔環保的產品

應該取締

都市日報,話晒要俾錢入地鐵個閘, 才可以拿一份,其他免費報,阻住行人通道派報紙,不時見到老人家當街搶報紙,離晒大譜,應該取締!!!
回復

KKKK 發表於 2011-11-9 11:37:27 |顯示全部樓層
比得大帝  What does it mean by pick any two? Why no "FAST service GOOD won't be CHEAP"?

所以我話大部份情況都啱﹗但世時無話 100% 嘅,可能都會搵到啲3樣都有嘅野﹗

FAST service GOOD won't be CHEAP

should be equal (or close) to the 2nd statement.
回復

vivi 發表於 2011-11-9 11:38:59 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-9 11:28
我好唔主張免費報紙, 係世界上最唔環保的產品, 我從來唔攞, 有時食早餐, 見有人放低, 才會拿上來看.

應該 ...

係啦, 真係用好多紙呀
我都好少囉免費報紙LU
份份都差唔多嘅
上網睇新聞都幾好呀

至於排隊呢, 我都覺得如果有需要囉報紙或者一D贈品係應該排隊嘅, 咁個個都要趕返工 咖喎,
講真吖, 俾你見到一D人打你尖, 你都火啦, 係咪
個個都打尖, 到最後又咪=排隊
回復

gunbuster363 發表於 2011-11-9 11:39:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-9 11:33
都市日報,話晒要俾錢入地鐵個閘, 才可以拿一份,其他免費報,阻住行人通道派報紙,不時見到老人家當街搶 ...

最大問題係有一部份人(我當然唔知有幾多)完全係打算拿去賣的
所以排完又排
回復

vivi 發表於 2011-11-9 11:44:50 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-11-9 11:39
所以排完又排 ...

呢D根本係社會的問題囉

D老人家冇錢, 咪想搵多幾個錢囉,
政府又冇咩福利, 唉, 樣樣野都貴, 我見到佢地好心酸
邊個唔想安享晚年呀

如果政府將果幾千憶盈餘撥少少出嚟, 攪多D長者屋呀, 果D野
老人家就唔洗日晒雨淋去同D後生搶, 重要咁重囉去賣啦, 去飲吓早茶唔好咩 T^T

評分

查看全部評分

回復

Tony 發表於 2011-11-9 11:46:01 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-11-9 11:39
所以排完又排 ...

有d呀姐會唔派比排完又排嗰d~但通常佢地都賴死唔走~堆晒喺個呀姐度阻住條路
回復

比得大帝 發表於 2011-11-9 11:49:15 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-11-9 11:37
所以我話大部份情況都啱﹗但世時無話 100% 嘅,可能都會搵到啲3樣都有嘅野﹗ ...

我唔係話佢講得合唔合符情況, 係問點解可以選兩個serivces.  我以為大部份情況都係只可選一個service.

冇理由一個人想搵間餐廳: 要好服務, 平, 但慢的, 又要好服務, 貴的, 但要快  (即係要乜?)

如果可以選兩個服務, 點解又唔可以選齊三個服務?

同意, the second statement is closed to "FAST service, GOOD, won't be CHEAP."

三個服務都有嘅,都會有嘅,但比較少囉﹗當然亦有時只得一個 Service。  發表於 2011-11-9 12:23
好服務, 貴的, 但要快 = "GOOD service, FAST, won't be CHEAP"  發表於 2011-11-9 12:18
好服務, 平, 但慢的 = "GOOD service, CHEAP, won't be FAST"  發表於 2011-11-9 12:18
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-9 11:59:07 |顯示全部樓層
今日個話題和大家d對答有點似十八樓C座的節目內容~~
回復

比得大帝 發表於 2011-11-9 12:10:23 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-11-9 11:30
啲隊可以長到成30~40米架﹗仲成日檔住行人嘅去路。

我依家已經小攞喇﹗除非當日要坐比較耐嘅車,想係車度 ...

我終於睇得明佢講乜嘢嘞

我們有三個服務 : 平, 快, 好

你可以在這三個服務中選兩個

即係有三個組合:
好 + 快 -> 不會平
好 + 平 -> 不會快
快 + 平 -> 不會好

佢話三選二, 係指在[平, 快, 好]中選兩個
唔係話在列出的三個組合選兩個

佢講得冇錯, 係我誤解咗佢啫 (即係佢講得唔清唔楚啫)

哈哈﹗  發表於 2011-11-9 12:24
回復

比得大帝 發表於 2011-11-9 12:23:31 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-11-9 11:30
KKKK  好服務, 貴的, 但要快 = "GOOD service, FAST, won't be CHEAP"  發表於 3 分鐘前
KKKK  好服務, 平, 但慢的 = "GOOD service, CHEAP, won't be FAST"  發表於 3 分鐘前

我識英文咖

我知呀﹗只係你將啲中文對換嚟講... 所以搞到有小小混亂啫﹗  發表於 2011-11-9 12:25
回復

gunbuster363 發表於 2011-11-9 12:34:55 |顯示全部樓層
我覺得呢d都係我地的責任
香港人對政治太冷漠啦
為民爭取的立法會議員得不到市民的支持
建議派在立法會中佔大多數

如果大家有心, 下次立法會選舉應該有心選一個好的議員, 例如吳靄儀, 何秀蘭, 葉劉, 陳淑莊, 長毛等等

我只係數到呢幾個, 其他都係xx, 特別係民建聯果班人, 劉江華, 譚x宗, 陳鑑林等等, 都係正衰人
回復

vivi 發表於 2011-11-9 13:07:07 |顯示全部樓層
http://www.youtube.com/watch?v=LU5glwvtx2s&feature=related

唉.....打尖重要大聲過人, 咩事呀

回復

jellyfishy 發表於 2011-11-9 13:34:14 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-11-9 12:34
我覺得呢d都係我地的責任
香港人對政治太冷漠啦
為民爭取的立法會議員得不到市民的支持

葉劉,我唔會選,佢成日抹黑左d人,有d專業團體要佢澄清,佢就扮唔知,唔回覆.

講有心做野的人,其實仲有好多既,我個區胡志偉多年來黙黙工作,做唔做立會,佢照樣幫市民,我個區人口老化,胡生照肯留响度幫街坊,真係唔話得.佢係白鴿人,今次區選拿了四千多票,順利連任,另一位候選人用人海戰術加褀海,只能拿九百多票.
回復

12下一頁