求救,請問邊到DE粉買?我家有虱.

作者: msfion 發表于 2011-11-8 08:30:50
48791 23

已同虱搏鬥左十幾日,煙霧旦,殺蟲劑,最後只要求與虱同眠,在床,床單噴薰衣草都失敗了,床單袋每日勁熱水浸洗再用乾衣機烘,都是唔得,
總不能日日噴殺蟲劑自殺.
在網上看到DE粉安全,但不知邊到買到DE粉買到?我住新界北區謝謝
owlcyr 發表於 2011-11-8 09:43:54 |顯示全部樓層
會唔會係佢個竇o係另一個地方?
你可能要檢查清楚o的,再唔係搵人攪一次滅蟲

嗯.終極都係搵人攪滅蟲,我都想一次成功  發表於 2011-11-9 00:28
回復

適少少 發表於 2011-11-8 12:30:19 |顯示全部樓層

有冇相睇呀
煙霧彈好少唔得架, 係你冇關緊D門窗定係家有寵物 ?
回復

msfion 發表於 2011-11-8 21:33:59 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2011-11-8 12:30
有冇相睇呀

矽藻土, 海洋生物的硬殼(Diatomaceous Earth, DE)

矽藻土可以協助消滅體內及體外寄生蟲,並強化狗兒的免疫系統。

矽藻土的原理是機械式的,不是化學的,

它可應用在殺蟲方面上,因為矽藻土的微粉雖小但有突刺結構,

當動物服用矽藻土粉後,體內的寄生蟲如蛔蟲,

接觸到含有突刺的矽藻土,就會產生碾磨的機械作用,

因此不需用藥就可使蟲死亡,也可達到清腸效果。

常矽藻土也可用來驅除跳蚤、壁蝨,

可將矽藻土粉灑在狗兒皮毛上,或牠的睡床,

也可以在餐與餐的中間給予小量的食用級矽藻土給狗兒服用

(不可以用過濾用的工業級矽藻土,因具毒性),

要選擇有EPA,USDA以及FDA核可的食用級矽藻土產品。

天然的DE粉, 放大後可見刺狀, 割破體外昆蟲:蝨, 牛蜱,及體內寄生蟲~蛔蟲

DE粉是一種天然物質, 把海洋生物的硬殼磨成粉,

作為天然防蟲/殺蟲药已有過千年歷史.

利用尖銳的邊把硬殼類昆虫的殼及血管割破.

最後因乾涸而死. 而人同狗是哺乳類動物,

身體水份達80%, DE粉對哺乳類動物绝對安全.

如發現家裡有蝨/牛蜱出現,

可把適量DE粉灑在布面傢俬或地毡上.

當蝨/牛蜱沾上DE粉後便會慢慢被DE粉抽乾所有水份乾涸而死.

因為DE粉不是什麼化學物質. 蝨/牛蜱不會即時死亡.

視乎個别情况, 一般需要數天オ完全死亡.

DE粉 可分成兩種等级, Food grade 同 Pool grade.
將1/4茶匙DE粉放進餐單中

Food grade DE粉放進食物中, 不但可以做到防蟲效果,

DE粉在消化過程中更可以把體內寄生蟲殺滅.

回復

馬修 發表於 2011-11-8 23:16:24 |顯示全部樓層
如果是動物身上的蝨 何不用 frontline , 最有效動物滅蝨藥 又殺埋牛蜱 有效1-3個月(睇情況

係虱咬人啊,好慘的  發表於 2011-11-9 00:14
回復

msfion 發表於 2011-11-9 00:07:31 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2011-11-8 12:30
有冇相睇呀

關左窗,之前加埋殺蟲水炸了2次,今日死唔服,未找到de粉前,買了4隻煙霧彈,1間房1隻,廳2隻,明天上班前炸多次
已做好準備換床墊,
回復

msfion 發表於 2011-11-9 00:25:57 |顯示全部樓層
今晚落迷迭香在床單,試一試,能否趕走它們
回復

馬修 發表於 2011-11-9 00:27:51 |顯示全部樓層
咁記住 家居同隻寵物都要做 你殺哂屋果d  但隻寵物果d 未殺  又帶返屋企.
之後又互相感染~ 沒完沒了

謝謝提點,家只夠銀養兩隻化骨龍  發表於 2011-11-9 00:38
回復

msfion 發表於 2011-11-9 07:58:43 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-11-9 00:37
His/her home must have wood floor.

Fleas will get deep in and laid eggs.

懷疑是bed bug,現在好驚
回復

faylo 發表於 2011-11-9 09:16:48 |顯示全部樓層

我狗狗於三年前俾牛蜱上身,花園,屋企都有
1.全園及屋內用漂白水消毒兩次,離地三呎的牆都用1:50洗,再噴frontline spray,用了兩大支
2.狗狗用殺蚤水洗白白
3.再噴frontline spray
4.狗狗祇留在室內,每天檢查有冇牛蜱,搞了三日,

成功了
回復

faylo 發表於 2011-11-9 09:21:33 |顯示全部樓層
另外,艾草也可驅虫,燃點艾草,d煙有殺虫作用,艾草磨碎,可驅虫.用艾草安全過用煙霧彈 ah

唔知艾條得唔得呢?  發表於 2011-11-9 19:49
回復

owlcyr 發表於 2011-11-9 10:55:10 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-11-9 00:07
關左窗,之前加埋殺蟲水炸了2次,今日死唔服,未找到de粉前,買了4隻煙霧彈,1間房1隻,廳2隻,明天上班前炸多次 ...

搵一次biokill做滅蟲啦,應該全屋攪一次$700-$900左右(睇下你果度幾大)
起碼佢地係用生物藥(對熱血的人畜無害),比起炸炸安全,同埋較為長效,你買幾個炸炸都要幾舊水啦~~~

滅虱旦,加加埋埋用左半打,找滅虫上門幾百蚊真有交易?  發表於 2011-11-9 19:47
我有同事用過煙霧彈, 全屋d櫃要打開, 屋企就要密封, 用完後, 就一隻隻c 咗出來, 但佢d食虫植物亦跟著焗瓜咗, 你話這些煙霧彈威力有幾勁la!  發表於 2011-11-9 13:48
我好驚d炸炸污染全屋,末入伙用都話ok,有傢俬制吾過  發表於 2011-11-9 11:01
回復

faylo 發表於 2011-11-9 22:33:13 |顯示全部樓層

msfion  唔知艾條得唔得呢?  ............一試無防,起碼冇毒

不過我都會試用  發表於 2011-11-10 00:08
好大陣味,老板聞到以為我是吸煙的女人,@@  發表於 2011-11-9 23:19
回復

msfion 發表於 2011-11-9 23:45:26 |顯示全部樓層
今日放工,第一時間開窗,有理冇理食個飯盒食飽個肚先算,跟住將早上3機熱水浸未乾透衣服開乾衣機烘乾,同步抺屋,
將乾了熱辣辣的衣服用膠袋包好,唔好比虱惹.現在唯有一步一步慢慢來.
回復

小白 發表於 2011-11-9 23:50:19 |顯示全部樓層

小白 ,就係出這新聞前幾日出事,才知嚴重  發表於 2011-11-10 00:35
gender,我家不是木地板  發表於 2011-11-10 00:20
懷疑1,家人公司惹返來,因上新工後半個月出事,2,家人往東南亞自由行住的旅舍惹回來  發表於 2011-11-10 00:14
回復

小白 發表於 2011-11-10 00:32:39 |顯示全部樓層
因之前美國亦有些是係酒店惹來惹去

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20101104/00410_099.html
回復

msfion 發表於 2011-11-10 00:42:55 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-11-10 00:32
因之前美國亦有些是係酒店惹來惹去

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20101104/00410_099.html ...

希望這裡的網友們,唔好似我咁黑仔
回復

faylo 發表於 2011-11-10 10:01:05 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-11-10 00:42

只糸上網,應該惹吾到蚤gar..
回復

適少少 發表於 2011-11-10 10:48:32 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-11-10 00:42

睇嚟應該係木蝨 最近係咪响大型傢俬連鎖店買過家具 ?
真係要搵滅蟲公司幫手至得囉
回復

msfion 發表於 2011-11-10 12:05:03 |顯示全部樓層

剛有人上來屋企睇.佢話我剛炸完間屋,d衰嘢呢埋左,又掉左枕頭&源頭房床裖,找唔到佢地真身,睇吓落咩藥,佢話虱都有好幾種,但都會過幾日來做嘢.
回復

12下一頁