種種種!。。。。有野問!!

作者: siu車 發表于 2011-10-31 08:33:59
951 6

上星期5有同事送左pack種植杯俾我~~我星期6返工冇咩野做就播左種喇~~
星期一返工櫻桃蘿蔔就有芽喇!!!gd!!!

另外。。。上次打風。。。有棵盆栽飛左去我屋企花槽個度爛左。。。。。
之後冇耐就生左呢棵野。。。。我種蘆薈既盆栽就生左棵咁既野出黎。。。
仲有埋果實。。。仲要日頭大陽猛會好似枯就。。。夜晚反而冇事架wo。。。
大家知唔知係咩。。。可唔可以解答我呢。。。

BanbieChan 發表於 2011-10-31 08:37:32 |顯示全部樓層
好似係野草嚟喎~
回復

owlcyr 發表於 2011-10-31 09:49:54 |顯示全部樓層
龍葵............

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-10-31 10:06:03 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-10-31 09:49
龍葵............

原來唔係野草嚟架~仲係食得添架~~~

龍葵(學名:Solanum nigrum)

又稱烏籽菜、天茄子、牛酸漿、烏甜菜,是茄科茄屬植物。

形態

一年生草本植物,全草高30-120厘米;莖直立,多分枝;卵形或心型葉子互生,近全緣;夏季開白色小花,4-10朵成聚傘花序;球形漿果,成熟後為黑紫色。漿果和葉子均可食用,但葉子含有大量生物鹼,須經煮熟後方可解毒。

分佈

廣泛分布於亞歐大陸,荒地普遍野生,現亦已移植到美洲和澳大利亞。

異名

龍葵一名始見於《藥性論》,異名有苦菜(《唐本草》)、苦葵、老鴉眼睛草、天茄子(《本草圖經》)、天茄苗兒(《救荒本草》)、水茄、天泡草、老鴉酸漿草(《本草綱目》)、天泡果(《植物名實圖考》)等。

藥用

龍葵全草及根、種子可入藥。

藥理

龍葵提取物有抗炎作用。

性味

《唐本草》:味苦,寒,無毒。
《本草綱目》:苦微甘,滑,寒,無毒。

功用主治

清熱解毒,活血消腫。主治疔瘡、癰腫、跌打損傷等。現代有應用於癌症者。

資料來源:

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E ... 6%A4%8D%E7%89%A9%29

回復

siu車 發表於 2011-10-31 10:07:18 |顯示全部樓層
wow!!thz各位....@@!!!有藥用價值...haha!!
回復

zoeyuhk 發表於 2011-10-31 11:06:32 |顯示全部樓層
我屋企都有幾棵
回復

owlcyr 發表於 2011-10-31 12:38:05 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-10-31 10:06
原來唔係野草嚟架~仲係食得添架~~~

龍葵(學名:Solanum nigrum)

你arm啊,係常見雜草來的

通常我都會掉....

會引廿八星飄蟲同蚜蟲,見一棵殺一棵~

雖然有人會當野菜來炒,但個人不太喜歡佢個味,加上食得多會中毒的~~

果就唔好亂食了,生果時好多龍葵鹼,熟o左就少好多~~~
回復