開心到暈

作者: 狸貓 發表于 2008-3-26 15:44:59
2162 8
今日睇d莧菜種籽己經發咗芽﹗好多謝各位比咗好多意見令仔仔出世。
但有野想請敎,因為呢幾日天氣唔係咁定。老公敎落少少燒烤完既炭灰,咁就會保持到濕度。佢話佢老頭子以前種花都係咁。但就無種過菜。咁請問呢個方法用向菜到得唔得架呢?呢個方法有無野要特別注意呢?
heiheimama 發表於 2008-3-26 16:01:39 |顯示全部樓層
加炭落泥有助減慢泥土變酸,但如果你用的是新泥,就不用加炭.加炭時也要很小心,因為落得太多會使泥土過鹼,得不償失.~
回復

狸貓 發表於 2008-3-26 23:30:04 |顯示全部樓層
明白,但請問我點樣可以知佢酸鹼度呢
回復

GMT+8 發表於 2008-3-27 00:06:59 |顯示全部樓層
花虛有d一片片既小標籤賣,個樣好似寫名個d牌仔咁的, 插落泥就可以幫你check 到酸鹼值的了.
回復

yuwaiman 發表於 2008-3-27 10:21:06 |顯示全部樓層
請問果d試紙大槪幾錢呀
回復

heiheimama 發表於 2008-3-27 10:47:34 |顯示全部樓層
原帖由 狸貓 於 2008-3-26 23:30 發表
明白,但請問我點樣可以知佢酸鹼度呢

其實我覺得憑經驗判斷已足夠.例如新泥一般不會太酸.但如果黃泥較多,就會較酸.又例如種了兩三輪的泥會很酸,就要加番骨粉甚至石灰中和.夏天雨水多,亦會令泥土變酸,而不同植物對泥土酸鹼度要求亦有不同.如果下下用試紙,就如煮餸跟足菜譜落調味一樣,沒有視乎現實環境作出調整,缺乏彈性.正如以海蝦和河蝦煮餸,落鹽份量都會不同,不可一概而論.~
回復

cvcvcv6 發表於 2008-3-27 14:26:19 |顯示全部樓層
D泥酸同鹼,,種出來既野會點?
回復

狸貓 發表於 2008-3-28 01:24:46 |顯示全部樓層
唔該晒希希媽媽
回復

狸貓 發表於 2008-3-28 14:39:46 |顯示全部樓層

莧菜bb

莧菜bb

莧菜bb

莧菜bb
大家睇吓
回復