新手入門

作者: 狸貓 發表于 2008-3-17 21:01:23
1781 8
今日買咗草莓種籽、甜椒種籽、菜芯種籽、紅莧菜種籽。
其實我係唔識種架,但係有人介紹入來話有問題响到問。不過我睇咗好多貼都無我想知既料﹗(可能係專用名稱我唔識)
咁我見到好多貼話要用水浸種籽一晩先。但又唔知以上品種係唔係全都要咁做喎?
草莓個包裝話放响細蛇木屑.....請問咩來架?
好多野包裝上無講,好想知第一步至發芽我應該點做呢?
EddieOR 發表於 2008-3-17 23:41:44 |顯示全部樓層
其實我係唔識種架,但係有人介紹入來話有問題响到問。
不過我睇咗好多貼都無我想知既料﹗(可能係專用名稱我唔識)

如有任何的問題,歡迎發問,相信我們能夠解答到你的問題

咁我見到好多貼話要用水浸種籽一晩先。但又唔知以上品種係唔係全都要咁做喎?

其實建議你不用了,首先草莓種子很細小,浸水後容易游走了,發芽期為 7 - 14日
而其他種子都很快會發芽,不過如果浸半日都可以……

草莓個包裝話放响細蛇木屑.....請問咩來架?

蛇木屑是植料的一種,蘭花用得比較多
包裝只係建議,就算係用哂有機泥都可以種到草莓出黎

好多野包裝上無講,好想知第一步至發芽我應該點做呢?

問題不清楚
回復

狸貓 發表於 2008-3-18 11:11:35 |顯示全部樓層
唔該晒你, 我浸咗D種籽。不過今晩會移去有機泥。請問泥要蓋過種籽嗎?發芽前每天要澆多少水?(我响天台種的。)
可能今次種唔出,但我諗有你地幇我解決問題。屋企人會知咩係粒粒皆辛苦。懂得惜福。

回復

EddieOR 發表於 2008-3-18 14:24:47 |顯示全部樓層
用手指尾插一個窿,大約到手指尾既第一節位,放種子,埋返佢
種子唔好浸太耐,半日到就好喇!我唔係太清楚你既種子可浸水情況
有 D 可能會浸死,不過唔係種種都係
發芽前保持泥土濕潤就可以了。
發芽期有 D 要成兩星期,唔好以為冇野出死左
同咪最好每粒種子同種子之間分開 D 位俾佢地生長
如果唔係大個個時,D 根找哂一齊,比較難分開
回復

狸貓 發表於 2008-3-18 22:20:29 |顯示全部樓層
唔該晒。己經將種籽放响泥到。睇吓佢點發展先,有問題再請敎
回復

EddieOR 發表於 2008-3-18 22:22:49 |顯示全部樓層
祝你種得快快樂樂
如在種植上有問題也可以 Post 相片給大家一起討論
回復

heiheimama 發表於 2008-3-18 22:31:42 |顯示全部樓層
草莓,應該入秋才下種會比較好.現在種怕它捱不過夏天.
回復

EddieOR 發表於 2008-3-19 13:31:40 |顯示全部樓層
對呀對呀,同咪呢個三四月都應該係草莓分株既好時機
回復

狸貓 發表於 2008-3-20 00:33:35 |顯示全部樓層
吓,咁我而家種咪好笨
回復