在北愛爾蘭栽種的鬱金香

作者: aaronkyc 發表于 2008-3-26 07:46:05
2813 8
我而家係英國北愛爾蘭留學,呢度既氣候非常適合鬱金香呢類低溫植物生長。係香港種鬱金香花球往往都會因為唔夠凍而生長得唔太長,所以係十一月既時候買左批特別品種既鬱金香試下係呢度種會係點。經過四個月既時間終於開花了,真係比係香港種得好好多!其中我最愛既係Carnaval de Nice 同 Wirosa。見到佢地開花真係好開心,希望與大家一齊分享呢份喜悅!

Tulipa Happy Generation

Tulipa Wendy Love

Tulipa Zurel

Tulipa Dreaming Maid

Tulipa Gavota

Tulipa Wirosa

Tulipa Blue Heron

Tulipa Sherly

Tulipa Kings Blood

Tulipa Carnaval de Nice

仲有幾個品種未開花: Prinses Irene, American Eagle, Elegant Lady
第日開左花再貼上來~

*請勿轉載謝謝*

評分

查看全部評分

lammanfung 發表於 2008-3-26 10:29:04 |顯示全部樓層
嘩!「靚到爆燈」!
回復

tata 發表於 2008-3-26 12:57:19 |顯示全部樓層
好靚呀, 謝謝分享
回復

KUNO 發表於 2008-3-26 14:53:30 |顯示全部樓層
原帖由 aaronkyc 於 26/3/2008 07:46 發表
我而家係英國北愛爾蘭留學,呢度既氣候非常適合鬱金香呢類低溫植物生長。係香港種鬱金香花球往往都會因為唔夠凍而生長得唔太長,所以係十一月既時候買左批特別品種既鬱金香試下係呢度種會係點。經過四個月既時間終於開花 ...

Very good!
Thx!
回復

joey 發表於 2008-3-26 15:49:57 |顯示全部樓層
好靚ar!!!
不過得個恨字 如果俾我係香港種一定好快sayonara
回復

豔豔 發表於 2008-3-26 18:12:45 |顯示全部樓層
  多謝分享! 真係好靚..................................
回復

dick 發表於 2008-3-27 14:53:43 |顯示全部樓層
好靚
回復

Monse 發表於 2008-3-29 01:20:45 |顯示全部樓層
你令到我好想為種花去移民呀 !等我密啲去買六合彩至得
回復

hellokitty_971 發表於 2008-3-30 13:40:47 |顯示全部樓層
靚到不得了>>>>>>
回復