仙人掌會吸輻射?

作者: gunbuster363 發表于 2011-10-18 15:22:31
2365 17

網上面好多都係咁講
話佢公司放d仙人掌可以吸輻射

我就唔信

因為有多少常識都知輻射係直線前進的
電腦/電器或多或少都有輻射, 但未致於係核爆果種輻射, 傷害細好多
呢d輻射,由電腦直線前進穿過使用電腦的人

如果放盆仙人掌響旁邊就吸到, 唔通盆仙人掌會令到原來向用家飛的輻射轉彎?
那不是仙人掌了, 是黑洞........

評分

查看全部評分

比得大帝 發表於 2011-10-18 15:36:07 |顯示全部樓層
網上話仙人掌可以吸輻射, 都錯唔哂.  乜嘢都會吸輻射.  人都會吸輻射.

不過我都唔信有咁大吸引力可以扯到D輻射埋佢度.
回復

八王爺 發表於 2011-10-18 16:15:02 |顯示全部樓層
要吸輻射,不如放石屎牆,石屎牆先最勁!

烏克蘭核漏都喺加石屎封死!

鉛牆先係最勁呀~  發表於 2011-10-18 18:04
回復

owlcyr 發表於 2011-10-18 16:26:06 |顯示全部樓層
又係八卦的時候~
根本好多人連幅射係咩都攪清楚......
簡單o的講,
電腦(其實成日講幅射o既係個mon發出的,仲要係以前CRT果o的(crt會emit小部份x-ray),後生o的o既已經無咩機會接觸到,LCD已經果隻唔會有)係屬於Electromagnetic fields (EMFs)入面的extremely low frequency (ELF),根本對人體係無影響.

其實正如大帝所講,只要o係能照射到o既範圍,乜嘢都會吸輻射,而且無時無刻都有大把由唔同電器產生的輻射,呢類輻射就算係極高level(我唔知點樣可以令到有極高level),呢種吸收(absorption)最多只會轉化為微不足道熱能
回復

比得大帝 發表於 2011-10-18 16:37:24 |顯示全部樓層
其實我係捉字蚤

網上話吸幅射個吸字, 係指 attract.  我講嘅吸係 absorb.
回復

比得大帝 發表於 2011-10-18 16:38:55 |顯示全部樓層
其實我係玩緊捉字蚤

網上話吸幅射個吸字, 係指 attract.  我講嘅吸係 absorb.
回復

chingyi724 發表於 2011-10-18 19:45:49 |顯示全部樓層
幅射係高能量粒子,射中生物會影響生物嘅DNA
將仙人掌放係高濃度幅射到,過1排睇下佢有冇變到嚴重K形
米知佢吸左幾多囉

(亂咁up)

幅射有好多種,唔一定係高能量的  發表於 2011-10-19 10:02
回復

比得大帝 發表於 2011-10-18 20:58:02 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-10-18 19:45
幅射係高能量粒子,射中生物會影響生物嘅DNA
將仙人掌放係高濃度幅射到,過1排睇下佢有冇變到嚴重K形
米知佢 ...

果然係好學生, 有求證精神

不過點樣搵到高濃度幅射呢?
回復

chingyi724 發表於 2011-10-18 21:35:28 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-10-18 20:58
果然係好學生, 有求證精神

不過點樣搵到高濃度幅射呢?

未諗到.......
回復

chingyi724 發表於 2011-10-19 13:13:58 |顯示全部樓層
owlcyr  幅射有好多種,唔一定係高能量的  
如果你話電腦,電話發出黎嗰D,只係微波(mircowave)
幅射係粒子,而wave只係能量
......
(去問問老師先)
回復

owlcyr 發表於 2011-10-19 14:14:14 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-10-19 13:13
owlcyr  幅射有好多種,唔一定係高能量的  
如果你話電腦,電話發出黎嗰D,只係微波(mircowave)
幅射係粒子,而 ...

幅射係粒子,而wave只係能量????

我physics好差的~

簡單o的講

wave can be described as a disturbance that travels through a medium from one location to another location.

Radiation分ionizing and non-ionizing

上網搵大把,唔駛問老師都可以

咁樣叫差...............我以前都唔知讀出乜,呀sir堂堂同班學生鬥咀,唔肥都掩住半邊咀笑>o<  發表於 2011-10-19 14:32
回復

比得大帝 發表於 2011-10-19 14:53:58 |顯示全部樓層
wave 都係粒子, 是嗎?  There must be something in travel to create a wave.
回復

owlcyr 發表於 2011-10-19 15:28:32 |顯示全部樓層
prodorothyhkg:

我中五之後就無讀physics了....我考得最衰就係a.maths同physics....同埋我其實都唔知讀乜,淨係死計爛計,寫一大版o野得幾分....

大帝:
以我中五的level我覺得係
from wiki
Waves travel and the wave motion transfers energy from one point to another, often with no permanent displacement of the particles of the medium—that is, with little or no associated mass transport. They consist, instead, of oscillations or vibrations around almost fixed locations. For example, a cork on rippling water will bob up and down, staying in about the same place while the wave itself moves onwards.

particles講下講下就會去到quantum physics...Wave–particle duality .......完全一頭霧水...投降

我都係最差physics,不過都可以笑一餐~之後都冇機會再接觸啦~  發表於 2011-10-19 15:43
回復

比得大帝 發表於 2011-10-19 16:24:07 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-10-19 15:28
prodorothyhkg:

我中五之後就無讀physics了....我考得最衰就係a.maths同physics....同埋我其實都唔知讀乜 ...

死啦, 我都唔係好記得

例如, 點解在光下面我哋睇到張紙係黃色, 因為太陽的光子射到張紙上面, 張紙改變了光子的波長, 由白光變為黃光.

點解冇光就睇唔到張紙, 因為冇光子射上去張紙上面.

我記得光子應該係particle, 光子可以在真空中travel.  

唔記得哂嘞, 都係叫 chingyi 問吓老師啦.

回復

chingyi724 發表於 2011-10-19 19:06:09 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-10-19 14:14
幅射係粒子,而wave只係能量????

我physics好差的~

呢幅係electromagnetic spectrum黎
由右至左,frequency increase緊
(岩岩學完冇幾耐 )
回復

chingyi724 發表於 2011-10-19 19:13:36 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-10-19 16:24
死啦, 我都唔係好記得

例如, 點解在光下面我哋睇到張紙係黃色, 因為太陽的光子射到張紙上面, 張紙改變了 ...

點解會見到黃色係因為白光射落去,但係張紙剩係冇吸到黃光,會反射黃色light wave
唔同顏色嘅光會有唔同嘅波長(wavelength)
而黃光嘅wavelength大該係580nm(580*10^(-9)m)
所以就會見到黃色啦

而呢個亦都可以解釋埋點解黑色咁吸熱,
因為黑色會吸曬所有顏色嘅light wave,
所以冇色反射出黎,
亦即係吸曬所有visible light嘅energy,energy不斷上升,
就會熱啦

將之前教過嘅physics做左個conclusion

評分

查看全部評分

回復

chingyi724 發表於 2011-10-19 19:16:29 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-10-19 14:53
wave 都係粒子, 是嗎?  There must be something in travel to create a wave.

wave係energy,好似water wave,sound wave咁,不過佢地會令到粒子震動,亦即係1定要透過medium先傳播到
但係light wave比較特別,因為佢可以係真空(vacuum)中傳播
回復

chingyi724 發表於 2011-10-19 19:16:52 |顯示全部樓層
睇下我上堂幾留心聽書
回復