返回列表 發新帖

超潤防晒冬季用唇膏

作者: candyafr 發表于 2011-10-14 10:20:10
3427 22
enemy 發表於 2011-10-24 12:29:50 |顯示全部樓層

Ans1: 蜂場蜜蠟天然最raw,好香架,但好多雜質,要留意這點.材料行不要買內地製個d,又係唔知加左乜料.我自己用開德國或澳洲出個d,米米地色細細粒,好易用又易量,新手啱用.
咁如果買到raw係咪最好? 有雜質係咪最多冇咁靚,對效果同防腐有冇影響? 如果夠香係咪唔駛落Lavender essential oil?

Ans2: 做唇膏千萬別貪平,coconut oil 和sweet almond oil 要食用級.我平時用有機cold press 個隻coconut oil, 鍾意佢清香的椰子味,精製個d唔一定有味,但大多有陣炒野味,我唔鍾意.sweet almond oil 就無話食用級,但一般大行賣的都ok~
原來coconutoil 做皂時要用”精製”, 做唇膏要用cold press嗰隻..又學到嘢
另外, 我見係有食用的  almond oil但冇分係咪sweet almond, 係咪有好大分別?

Ans3 :小心油脂有不同質地和硬度,即係固體化後佢有幾硬,如果軟油多,就要下多些beewax, 刨下文你會發現多d架.
我常用的油,都知少少既,俾你參考:
coconut oil, 硬,又有少少glossy,滑.
sunflower oil, 軟,笠,但潤過coconut oil.
sweet almond oil, 軟,薄,易吸收,所以會比較快re apply.
jojoba oil, 軟,滑,glossy,保濕持久.
olive oil, 一般硬,extra virgin不同牌子不同味,可能有陣青草味,買時要留意.保濕.笠笠地.
shea butter,好硬,保濕持久.

shea butter係咪都係買初榨好啲呀??
我試過用手工皂的計算方法計過,如果我將coconut oil 同sweet almond oil都減5%, 然後加返10%shea butter, 個硬度同未加shea butter冇大分別...其實做唇膏係咪都係要咁計??

Ans4:  食得個d一般都ok~
買一樽肯定用唔晒,唯有外敷內用啦~
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-24 21:38:00 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2011-10-24 12:29
Ans1: 蜂場蜜蠟天然最raw,好香架,但好多雜質,要留意這點.材料行不要買內地製個d,又係唔知加左乜料. ...

嘩~~ enemy 你實在問得好仔細. 都唔知點答你好, 係咪最好, 因人而異, 各有各好喎, 或等高人答你啦~

Ans1: 蜂場蜜蠟天然最raw,好香架,但好多雜質,要留意這點.材料行不要買內地製個d,又係唔知加左乜料.我自己用開德國或澳洲出個d,米米地色細細粒,好易用又易量,新手啱用.
咁如果買到raw係咪最好? 有雜質係咪最多冇咁靚,對效果同防腐有冇影響? 如果夠香係咪唔駛落Lavender essential oil?
((最唔最好, 個人喜好, 唔識答你.
蜜蠟本身就是天然防腐劑, 蠟, 基本上唔會變壞.
落唔落香味, 都係個人喜好, 唔識答你))

Ans2: 做唇膏千萬別貪平,coconut oil 和sweet almond oil 要食用級.我平時用有機cold press 個隻coconut oil, 鍾意佢清香的椰子味,精製個d唔一定有味,但大多有陣炒野味,我唔鍾意.sweet almond oil 就無話食用級,但一般大行賣的都ok~原來coconutoil 做皂時要用”精製”, 做唇膏要用cold press嗰隻..又學到嘢
另外, 我見係有食用的  almond oil但冇分係咪sweet almond, 係咪有好大分別?
((杏仁和甜杏仁係2樣東西, 杏仁應該係用來做杏仁霜之類的甜品, 我無試過用來做潤唇膏))
((coconut oil 是否精製, 跟材料質量大於是否精製有關, 因為做潤唇膏要食入口, 所以我會用貴好多的食用cp coconut oil, 價錢比打皂用的椰子油貴幾倍, 至於打皂用的椰子油, 是否精製也要看材料質量, 不一定未精製的就不能用, 只係早排我用開那間批發d 初榨油有問題, 所以轉左用精製啫, 夠唔夠膽用來食呀.... 我唔敢試囉))

Ans3 :小心油脂有不同質地和硬度,即係固體化後佢有幾硬,如果軟油多,就要下多些beewax, 刨下文你會發現多d架.
我常用的油,都知少少既,俾你參考:
coconut oil, 硬,又有少少glossy,滑.
sunflower oil, 軟,笠,但潤過coconut oil.
sweet almond oil, 軟,薄,易吸收,所以會比較快re apply.
jojoba oil, 軟,滑,glossy,保濕持久.
olive oil, 一般硬,extra virgin不同牌子不同味,可能有陣青草味,買時要留意.保濕.笠笠地.
shea butter,好硬,保濕持久.
shea butter係咪都係買初榨好啲呀??
我試過用手工皂的計算方法計過,如果我將coconut oil 同sweet almond oil都減5%, 然後加返10%shea butter, 個硬度同未加shea butter冇大分別...其實做唇膏係咪都係要咁計??
((潤唇膏唔洗下鈉, 我估應該和打皂無關, 呢d 化學關係, 唔識答你))

Ans4:  食得個d一般都ok~
買一樽肯定用唔晒,唯有外敷內用啦~

thanks a lot!會盡快買齊料開壇~~  發表於 2011-10-24 22:35
我做唇膏好隨意,鐘意加什麼都ok  發表於 2011-10-24 21:45
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-24 21:57:49 |顯示全部樓層
candy 你已經係高階唇寶寶美人, 全靠自己個sense和經驗做唇膏, 旁人好難一下子學到你呢個level架~

邊係啊,我鐘意亂來~~  發表於 2011-10-24 22:01
回復