超潤防晒冬季用唇膏

作者: candyafr 發表于 2011-10-14 10:20:10
3426 22
呢個唇膏係為我一個將去Canada的好朋友做的,佢個咀唇特特乾,所以今次特別用咗好多油和有少少防晒成份

有機蜜蠟
乳木果脂
榛果油
堅果油
胡桃油
祖祖巴油
辣木籽油
vit e油
Otto eo

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2011-10-14 10:20:55 |顯示全部樓層

oh~~~~ otto eo~~~~~ my beloved eo!!!!
回復

Sylvia 發表於 2011-10-14 15:49:52 |顯示全部樓層
嘩, 正亞!

thanks, 下次上課送枝給你  發表於 2011-10-15 21:33
回復

chingyi724 發表於 2011-10-14 23:19:35 |顯示全部樓層
我都想試自製呀

試下啦,好玩架  發表於 2011-10-15 21:33
回復

mirry 發表於 2011-10-14 23:34:22 |顯示全部樓層
你地真係好叻叻呀!!!!

好好奇, 其實造既過程大約係點??? 要唔要好耐????

好快架,磅好份量,double boiler隔水坐溶,勿>60C,待冷加入精油,倒入唇膏筒,15-20 分鐘ok  發表於 2011-10-15 21:35
回復

八王爺 發表於 2011-10-15 01:05:10 |顯示全部樓層
唇膏喺最易做架,人人都得,主要靠蜜蠟控制質感。

哩個方有乳木果脂,潤到痺。

thanks, 都好潤  發表於 2011-10-15 21:36
回復

cherrylwy 發表於 2011-10-15 08:24:42 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-10-14 23:34
你地真係好叻叻呀!!!!

好好奇, 其實造既過程大約係點??? 要唔要好耐????

對我新手來講, 半個鐘內攪掂~

agree  發表於 2011-10-15 21:36
回復

msfion 發表於 2011-10-15 18:50:01 |顯示全部樓層

早兩日仲回緊南,我下月先開工.

今日開始吹東北風啦  發表於 2011-10-15 21:37
回復

cklife 發表於 2011-10-15 19:23:52 |顯示全部樓層
我前兩日又攪左一堆紫雲膏....

建議大家做時,一次唔好做太多,因為天然油脂(尤其好多營養成份高既)易氧化。

我主要用椰子油就係怕氧化。

另外大家可以加少量篦麻油...搽上嘴會有光澤D...有少少唇彩效果...而且,篦麻油本身會封住皮膚...水份無咁易散失。不過會有d黏...

防治爆拆配方可以加少少紫雲油...效果唔錯,但調香要下多d功夫..因為紫雲油有陣臭祙味...

我的紫雲膏沒有落冰片,晚上直情當潤唇膏用,日頭個D就只係用浸左紫草的油品來做潤唇膏都十分好用  發表於 2011-10-16 11:19
hehe,我怕椰子油味,所以冇加椰子油  發表於 2011-10-15 21:38
回復

candyafr 發表於 2011-10-15 21:32:35 |顯示全部樓層
多謝各位俊男美女加分
回復

Sylvia 發表於 2011-10-15 22:34:15 |顯示全部樓層
多謝糖糖

u are welcome  發表於 2011-10-15 23:47
回復

cklife 發表於 2011-10-16 10:11:38 |顯示全部樓層
回覆︰[candyafr  hehe,我怕椰子油味,所以冇加椰子油]

椰子油唔一定有味,視乎你買邊種..

精制的就沒有味。反而百多元一罐的可食用純椰子油就有椰油香味。  發表於 2011-10-16 14:16
我都係怕架,所以手頭上一直冇入貨  發表於 2011-10-16 11:48
回復

cherrylwy 發表於 2011-10-16 10:41:26 |顯示全部樓層
我上次整溶左d蜜蠟之後,一倒其他油脂落去d蜜蠟就即刻硬番,點算?

係要一齊溶,蜜蠟可切細塊薄d易溶d  發表於 2011-10-16 11:47
將所有野一齊隔水溶就得,注意溫度唔好高過60-70度  發表於 2011-10-16 11:17
回復

cherrylwy 發表於 2011-10-16 12:25:23 |顯示全部樓層
明白,謝謝﹗
回復

cklife 發表於 2011-10-16 20:13:03 |顯示全部樓層
回覆︰[joelai  我的紫雲膏沒有落冰片,晚上直情當潤唇膏用,日頭個D就只係用浸左紫草的油品來做潤唇膏都十分好用]

我老公晚上都拿紫雲膏當潤唇膏用...佢有壞習慣,用手搣唇皮,用牙咬唇...佢極易爆拆...

佢話紫雲膏好用過街外藥性潤唇膏....(缺點係有顏色...)
回復

chutou 發表於 2011-10-19 15:12:27 |顯示全部樓層
請問咩叫 Otto ?

奧圖玫瑰  發表於 2011-10-19 15:37
回復

031504 發表於 2011-10-24 00:44:41 |顯示全部樓層
我想問有無教學@@"!?

我把嘴都係長時間都甩皮,,,,,

你用搜尋器搵..DIY潤唇膏就得架喇...有D地方有套裝賣,己經配好份量..只要將所有材料放埋一齊隔水加熱,溶就倒入唇膏筒就得,有D仲有埋說明書添.  發表於 2011-10-24 08:16
回復

joelai 發表於 2011-10-24 07:35:18 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-10-16 20:13
回覆︰[joelai  我的紫雲膏沒有落冰片,晚上直情當潤唇膏用,日頭個D就只係用浸左紫草的油品來做潤唇膏都十 ...

我老公都係咁講,好過外面個D,但同你老公一樣,好唔鐘意有色,雖然只係得少少色,有時唔小心整落D衫到,真係要浸一浸先洗
回復

enemy 發表於 2011-10-24 11:36:48 |顯示全部樓層
我又中埋毒喇!!!我呢個新手新到啲皂都未用得,而家又想開工整唇膏
我應該會跟jellyfishy 的配方:

beewax 10g
coconut oil 20ml
sweet almond oil 20ml
Vit. E -  5 drops
Lavender essential oil - 3 drops

請問:
Q1: 蜜蠟在材料行同蜂場的氣味同形狀各有不同,用材料行的好還是蜂場的比較好??
Q2:  coconut oil同almond oil係咪指在 ”城市超級” 買可食用嗰啲? coconut oil買精製係咪較初榨會好啲?
Q3:  如果想潤啲係咪加入乳木果脂? 可以加幾多g? 減coconut oil定sweet almond oil?
Q4:  Vit. E係咪買softgel嗰啲藥丸呀? 如果係藥丸,唔同牌子的”IU Per Serving”都唔同, 買高啲好定低啲好?
Q5:  “待冷加入精油” 其實係指冷到咩程度??
Q6: 跟呢個配方要買幾多個唇膏筒呀?

謝謝~
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-24 11:51:40 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2011-10-24 11:36
我又中埋毒喇!!!我呢個新手新到啲皂都未用得,而家又想開工整唇膏
我應該會跟jellyfishy 的配方:

enemy 咁乖有刨文呀~ 十個讚~~
等我試下答先:

Q1: 蜜蠟在材料行同蜂場的氣味同形狀各有不同,用材料行的好還是蜂場的比較好??
Ans: 蜂場蜜蠟天然最raw,好香架,但好多雜質,要留意這點.材料行不要買內地製個d,又係唔知加左乜料.我自己用開德國或澳洲出個d,米米地色細細粒,好易用又易量,新手啱用.

Q2:  coconut oil同almond oil係咪指在 ”城市超級” 買可食用嗰啲? coconut oil買精製係咪較初榨會好啲?
做唇膏千萬別貪平,coconut oil 和sweet almond oil 要食用級.我平時用有機cold press 個隻coconut oil, 鍾意佢清香的椰子味,精製個d唔一定有味,但大多有陣炒野味,我唔鍾意.sweet almond oil 就無話食用級,但一般大行賣的都ok~

Q3:  如果想潤啲係咪加入乳木果脂? 可以加幾多g? 減coconut oil定sweet almond oil?
小心油脂有不同質地和硬度,即係固體化後佢有幾硬,如果軟油多,就要下多些beewax, 刨下文你會發現多d架.
我常用的油,都知少少既,俾你參考:
coconut oil, 硬,又有少少glossy,滑.
sunflower oil, 軟,笠,但潤過coconut oil.
sweet almond oil, 軟,薄,易吸收,所以會比較快re apply.
jojoba oil, 軟,滑,glossy,保濕持久.
olive oil, 一般硬,extra virgin不同牌子不同味,可能有陣青草味,買時要留意.保濕.笠笠地.
shea butter,好硬,保濕持久.

Q4:  Vit. E係咪買softgel嗰啲藥丸呀? 如果係藥丸,唔同牌子的”IU Per Serving”都唔同, 買高啲好定低啲好?
食得個d一般都ok~

Q5:  “待冷加入精油” 其實係指冷到咩程度??
其實好難待冷,因為一冷就會固體化.我一般會離火就下精油,免得一下精油就揮發掉.

Q6: 跟呢個配方要買幾多個唇膏筒呀?
第一次做,唔好做太少,因為好易量錯和好難做少量架,最少都廿支啦,你會發現廿支都好快無晒,因為個個親友都鍾意麻~

每次都係做4枝  發表於 2011-10-24 19:12
...整一半份量都己經好多支...但係又冇理由買1kg蜂臘只係用5g, 買一樽shea butter只係用2ml...學jellyfishy話,整多份量易控制啲...點取捨呀~~~~~  發表於 2011-10-24 12:48
係喎~我又冇唸過做咁多點用喎, 我唸我啲親友都唔係咁夠膽用我整嘅嘢:>  發表於 2011-10-24 12:44
做廿枝?? 一個冬天最多一個人用2-3枝,怎可能用得晒廿枝?  發表於 2011-10-24 12:21
回復

12下一頁