士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
105831 741
一丁 發表於 2011-12-4 17:53:50 |顯示全部樓層
magichand 剛覆話太濕??

我差不多三至四日先淋水囉...

又會唔會係肥傷呢? 你有冇落過肥, 肥傷都會出現枯萎現象~  發表於 2011-12-4 18:10
嗯~ 通風好緊要  發表於 2011-12-4 18:00
乾了才淋嗎? 通風嗎?  發表於 2011-12-4 17:57
回復

一丁 發表於 2011-12-4 18:12:10 |顯示全部樓層
gmfw  嗯~ 通風好緊要
magichand  乾了才淋嗎? 通風嗎?

通風嫁,放在窗台,開咗五個大窗
個盆輕身就淋水
佢同"次子"放埋一齊,一齊淋水,"次子"冇事喎....
我會幫佢換泥,用 AV 泥,應夠疏水呱....
回復

一丁 發表於 2011-12-4 18:15:38 |顯示全部樓層

gmfw  又會唔會係肥傷呢? 你有冇落過肥, 肥傷都會出現枯萎現象

之前換盆,响泥底加咗小小古早肥..
今次再換泥,吾加古早肥喇....小心為上
依一兩日再睇情況,到時再報告你聽...

如果只係落少少肥, 咁就唔係肥傷, 不過我睇佢嘅情況真係唔多樂觀, 如果真係感染病菌, 唔知噴苦楝油得唔得, 因為說明書有寫佢係殺菌劑.  發表於 2011-12-4 23:34
回復

2020 發表於 2011-12-4 23:56:52 |顯示全部樓層

gmfw, 我update左la, page 13 #243

gmfw  哦~ 你又係返#243 update, 你唔講真係好易睇唔到咖^^
======================================
學呀雞老豆咁,同一post出,一次過睇佢點既樣

知道喇, 以後我識得耐唔耐去睇下#243喇^^  發表於 2011-12-5 00:27
哦~ 你又係返#243 update, 你唔講真係好易睇唔到咖^^  發表於 2011-12-5 00:02
回復

土豆貓 發表於 2011-12-5 11:38:45 |顯示全部樓層
係時侯UPDATE下我既苗仔啦.....12月5日....苗仔40日大......幫佢地換左盆.....因為公司無咩位, 吳可以一次過同佢地換大屋....唯有慢慢黎啦....
Mignonette
P1070755 (Small).JPG
White Soul 仍然係大得快d個隻......
P1070756 (Small).JPG

長得唔錯呀^^ 我見到有複葉啦!  發表於 2011-12-6 02:57
回復

Joe0101 發表於 2011-12-5 11:40:41 |顯示全部樓層

到我報告啦! 可能種子種起, 生長比較慢. 28/10 下種子 :

- Alpine Strawberry 'Mignonette' 種子20粒 (15粒出苗)
- Garden Strawberry 'Temptation' 種子5粒  (3粒出苗)

全部苗大合照 : 照片 766 (Small).jpg

'Temptation' 1 號: 照片 787 (Small).jpg ' ) 照片 769 (Small).jpg 近照

'Temptation' 2 號: 照片 788 (Small).jpg 照片 770 (Small).jpg 2號 近照

'Mignonette' 其中4棵住獨立屋: 照片 771 (Small).jpg 另一棵住獨立屋: 照片 789 (Small).jpg 無咁多盆, 8棵要住大房 照片 767 (Small).jpg 最右手面中間係大得好慢嘅 " Temptation ".  近照 照片 791 (Small).jpg

住大房中 "Mignonette" 近照 : 照片 792 (Small).jpg

最後加上 - Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我

照片 785 (Small).jpg 照片 786 (Small).jpg

真係種得唔錯^^ 毋忘我D葉仔好靚^^  發表於 2011-12-6 02:56
種得好靚,好健康.  發表於 2011-12-5 13:14
你d Forget-me-not種得好靚噃, 有咩心得....我果d上星期放克假番黎又c左...  發表於 2011-12-5 12:17
回復

Joe0101 發表於 2011-12-5 12:29:04 |顯示全部樓層
Joe0101 發表於 2011-12-5 11:40
到我報告啦! 可能種子種起, 生長比較慢. 28/10 下種子 :

- Alpine Strawberry 'Mignonette' 種子20粒 (15 ...
土豆貓  你d Forget-me-not種得好靚噃, 有咩心得....我果d上星期放克假番黎又c左...  

我係新手嚟架!  都唔係好識, 只係每日淋 d 水, 呢排d苗大咗小小先比佢晒耐 d 太陽. 我都係求求其其架

你都有追20個POST架, 一定學到好嘢負面知識, 唔做的話,你已經成功咗一半  發表於 2011-12-5 13:23
回復

Joe0101 發表於 2011-12-5 13:19:57 |顯示全部樓層

- Alpine Strawberry 'Mignonette' 種子20粒 (15 ...
riwibe  種得好靚,好健康.

謝謝! 都係亂打亂撞咋.
回復

Joe0101 發表於 2011-12-5 13:32:01 |顯示全部樓層
Joe0101 發表於 2011-12-5 12:29
我係新手嚟架!  都唔係好識, 只係每日淋 d 水, 呢排d苗大咗小小先比佢晒耐 d 太陽. 我都係求求其其架 ...
hempseed  你都有追20個POST架, 一定學到好嘢負面知識, 唔做的話,你已經成功咗一半

話時話 2020 佢嘅貢獻真係好大架!

你地好攪笑^^  發表於 2011-12-6 02:58
回復

doko 發表於 2011-12-5 14:12:17 |顯示全部樓層

報告吓先
T仔, 仲未發芽
18/11/2011 接番黎k仔同JJ:

2weeks 3/12/2011  K仔 新葉

JJ 新葉

k+j合照

Temptation無發過芽??? 快D同呢兩棵苗換盆啦, 換盆同落肥後會大得快D^^  發表於 2011-12-6 02:55

評分

查看全部評分

回復

riwibe 發表於 2011-12-5 22:53:24 |顯示全部樓層
staw 我想問D隻德國土英文叫咩野?  
Let's see the photo.

gmfw  你嗰D真係種得唔錯, 係咪全盆都係用呢隻德國土, 還是只係面嗰層? 另外你落乜肥, 呢隻土睇起來好似不含肥料, 藍色嗰盆裏面白色一粒粒係咪紅牛鉀肥?
Yes, I use the red soil only. I know there is no fertilizer in the soil. I am using the fertilizer from Japan. I am afraid that the fertilizer is not good enough.  Any suggestion?

我係Post#326都有提過呢隻肥, 另外我之前都有分享過http://hkplants.com/thread-75204-1-21.html  發表於 2011-12-6 02:52
呢隻肥我都有, 我覺得OK呀, 不過佢係化學有機混合肥料, 如果只想種有機, 呢隻就唔o岩用~  發表於 2011-12-6 02:51
多謝你POST 埋相啊...相信我D邊冇D隻野賣  發表於 2011-12-5 23:36
回復

Joe0101 發表於 2011-12-6 09:41:04 |顯示全部樓層

gmfw  真係種得唔錯^^ 毋忘我D葉仔好靚^^

謝謝! 我驚住種得太密, 開頭d苗好幼, 依家 ok 啦! 希望可以種到佢地開花. "毋忘我" 呢個名就聽咗好耐, 花就真係未見過, 好多謝你嘅種子!

不用謝^^ 不過呢隻毋忘我花很小, 我要用放大鏡來睇...@@  發表於 2011-12-10 23:05
回復

riwibe 發表於 2011-12-6 09:57:47 |顯示全部樓層
staw  多謝你POST 埋相啊...相信我D邊冇D隻野賣
I know that there are few wholesalers around the world.  England, Canada, Japan and Germany.  Please check its website.
回復

riwibe 發表於 2011-12-6 10:01:34 |顯示全部樓層
gmfw  我係Post#326都有提過呢隻肥, 另外我之前都有分享過http://hkplants.com/thread-75204-1-21.html  

gmfw  呢隻肥我都有, 我覺得OK呀, 不過佢係化學有機混合肥料, 如果只想種有機, 呢隻就唔o岩用~
Thanks for your advice.
回復

magichand 發表於 2011-12-6 10:53:45 |顯示全部樓層

Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子5粒:
2011年11月06日見到D苗仔
種子5粒只發1粒, 一直只有兩片葉仔, 11月24日死了

由自留Strawberry頂上
2011年10月24日下種
2011年11月04日見到D苗仔
2011年11月25日4片真葉 (1棵)
2011年12月06日8片真葉 (1棵)  (好似唔似"士多啤梨")

Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒:
2011年11月25日, 3片真葉 (7棵+3BB)
2011年12月06日, 5片真葉 (7大+3小)

Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒:
2011年11月25日, 2片真葉 (4棵+2BB)
2011年12月06日, 4片真葉 (4大+2小+1BB) (又出新苗)

果棵真係唔係士多啤梨喎~  發表於 2011-12-8 12:17
我想睇下唔似果棵點樣唔似法:p  發表於 2011-12-6 12:31
無相,唔算數>_<  發表於 2011-12-6 11:44

評分

查看全部評分

回復

一丁 發表於 2011-12-6 16:52:47 |顯示全部樓層

gmfw  如果只係落少少肥, 咁就唔係肥傷, 不過我睇佢嘅情況真係唔多樂觀, 如果真係感染病菌, 唔知噴苦楝油得唔得, 因為說明書有寫佢係殺菌劑.

我今日去咗花墟買苦楝油喇
1:100 今日第一次噴藥
吾知幾時噴第二次喱???
佢中心位又有新葉要走出黎啦....
要吾要剪咗有問題嗰啲葉呀....

苦楝油可以一星期用一次。但記著將來有果時,下藥後要14天才可收割 若軟掉或黑爛枯萎的葉可剪去  發表於 2011-12-6 20:54
回復

hempseed 發表於 2011-12-6 19:08:32 |顯示全部樓層
交功課
韓國仔新葉已大晒
露女新葉仲青青地
M仔,依家得番15棵,12棵係苗格
3棵住獨立屋
T仔3棵都好似麻麻地

全部都算生長正常, 我D Temptation都係麻麻地:(  發表於 2011-12-6 19:29
回復

gmfw 發表於 2011-12-6 19:26:20 |顯示全部樓層
一丁 發表於 2011-12-6 16:52
gmfw  如果只係落少少肥, 咁就唔係肥傷, 不過我睇佢嘅情況真係唔多樂觀, 如果真係感染病菌, 唔知噴苦楝油得 ...

如果中間仲有新葉出, 咁即係未死得晒.
咁枯萎程度有冇惡化?? 如果冇繼續惡化落去, 咁可能仲有得救.
苦楝油可以再稀釋多D, 因為我怕太濃佢會受唔住, 隔7-10天噴一次.
先剪o左最外圍已經枯萎的葉, 最少剩返3片葉左右, 有時剪葉剪得太多都好易死, 但係如果真係有菌, 唔剪又唔得, 所以都要睇情況, 最重要留意中心點生長情況.
因為唔係好清楚佢枯葉的真正原因, 所以都好難對症下藥

呢個post係講植物病毒(唔係病菌), 給你參考一下:
http://hkplants.com/thread-22613-1-1.html

回復

一丁 發表於 2011-12-6 20:19:29 |顯示全部樓層
聽日就去買"乳酪"嗜嗜
吾知"益力多"得吾得喱??
希望吾好引來太多蚊滋喇....
回復

ckathy29 發表於 2011-12-7 14:41:18 |顯示全部樓層
又出o左新葉了
Picture 1371 (Small).jpg
Picture 1372 (Small).jpg

生長良好^^  發表於 2011-12-8 11:51
回復