購買白蘭樹需知?

關閉 [複製鏈接]
作者: jfung 發表于 2008-3-25 17:14:55
1562 6
今日見有3株, 請問各位高手如何選擇?
(1-2株)但見葉上有班點(啡色), 葉色黃但巳開花.
(3株)但見葉上無/少班點(啡色), 葉色綠但巳無花.
alextang 發表於 2008-3-25 18:20:00 |顯示全部樓層
1.選我健康良好。
2.選擇自已喜歡的樹形。
3.白蘭會大得好快,小心。
回復

planner2003 發表於 2008-3-25 18:53:17 |顯示全部樓層
小弟唔係高手, 不過家有兩盆白蘭,可以交流一下. 第一, 留意葉色, 樹齡低係淺綠色, 反之係深綠色, 且主枝會較粗, 選擇後者比較好, 因為病害相對較小. 第二要留意樹形及葉嘅形態, 睇下健唔健康, 如果光照充足及泥土濕度恰當, 外觀上應覺得活潑, 尤其係呢段時間, 應該見不少新葉標出黎. 最後就梗係睇價錢啦
回復

planner2003 發表於 2008-3-25 18:55:45 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-3-25 17:14 發表
今日見有3株, 請問各位高手如何選擇?
(1-2株)但見葉上有班點(啡色), 葉色黃但巳開花.
(3株)但見葉上無/少班點(啡色), 葉色綠但巳無花.

我會棟3.
回復

jfung 發表於 2008-3-25 21:26:39 |顯示全部樓層
多謝各位前輩!  
無錯深綠色果株樹的主枝的確粗的, 有好多新葉出, 但有少量葉有d啡色班點, 及有幾片葉的中間薄咗, 係咪病呢?
你地講白蘭會大得好快, 係咪應該好快有花架?  我睇果d白蘭有4呎幾高賣80元ok嗎?
回復

planner2003 發表於 2008-3-26 00:38:16 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-3-25 21:26 發表
多謝各位前輩!  
無錯深綠色果株樹的主枝的確粗的, 有好多新葉出, 但有少量葉有d啡色班點, 及有幾片葉的中間薄咗, 係咪病呢?
你地講白蘭會大得好快, 係咪應該好快有花架?  我睇果d白蘭有4呎幾高賣80元ok嗎? ...

應該唔係病, 最有可能係D飛蟲光顧過. 亦有可能係光照不足(要有6小時以上陽光)及要保持泥土濕潤(多水會爛根).我自己唔覺得白蘭大得快, 花都算出得快, 個價錢算ok啦.
回復

alextang 發表於 2008-3-26 08:28:42 |顯示全部樓層
少量葉有d啡色班點,你只要分清是唔是生虫或入菌。
其實是大問題沒咩大問題健康就得啦。
樹大有枯枯,實是正常事。

回家後最好"格離",唔好野到全家植物都有事。
價錢我唔比意見啦。(貨比3間最實際)
回復