返回列表 發新帖

自家雜交迷岩 Sinn. AP's Hot Breeze 冇根側芽 ~

作者: strawberry 發表于 2011-10-3 10:57:44
2371 27
adakong 發表於 2011-10-4 17:00:28 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-10-4 16:42
可能我種得渣, 有幾棵種左年幾都未開過花, 生得唔好中途又要由球根種起  
我覺得正常情況應該半年至9個 ...

我都多手撈左D迷岩, 不過都係小苗階段, 距離開花, 都有一段時間!
同埋成日幫D迷岩授粉時, 驚會變左 Xself, 是否要把(母本花)花粉柱除去, 才再授粉呢?
回復

strawberry 發表於 2011-10-4 17:13:24 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-10-4 17:00
我都多手撈左D迷岩, 不過都係小苗階段, 距離開花, 都有一段時間!
同埋成日幫D迷岩授粉時, 驚會變左 Xsel ...

依家開始涼, 應該d 苗會生得好d .........
成個夏天我好多苗都熱到瓜晒, 唔瓜淨番果d 都生得好差下

我試過幾棵種到開花先知原來係 x self 左, 果時真係幾失望, 全部掉晒冇眼睇

睇過網上資料, 如果想避免佢自己 x self, 要朵花未開前就要剪左花粉柱, 都好合理 ~

仲有要留心見到雌蕊上面有毛毛開始分秘花蜜先授粉呀  發表於 2011-10-4 18:04
回復

adakong 發表於 2011-10-4 17:17:29 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-10-4 17:13
依家開始涼, 應該d 苗會生得好d .........
成個夏天我好多苗都熱到瓜晒, 唔瓜淨番果d 都生得好差下 :dizz ...

花未開就CUT花粉柱, 好有難度喎(以我個人技術)!
回復

strawberry 發表於 2011-10-4 17:19:38 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-10-4 17:17
花未開就CUT花粉柱, 好有難度喎(以我個人技術)!

熟能生巧 ~
回復

yeahyeah 發表於 2011-10-11 15:58:53 |顯示全部樓層
昨天己跟STRAWBERRY順利交收(一齊羅埋獅頭魚個份), 今日會交埋比獅頭魚, 多謝分享
回復

獅頭魚 發表於 2011-10-11 16:10:18 |顯示全部樓層

唔該晒yeahyeah

我是新手,想問吓self種出黎會有麥唔妥,是否葉邊是wavy或是花色會有出入?
回復

N-Blythe 發表於 2011-10-17 15:17:34 |顯示全部樓層
今天收到了,謝謝
吹氣墊發揮了大作用,安全抵步 th_day9a60778b8878_myspace.gif
回復

CandyChung 發表於 2011-10-17 18:09:52 |顯示全部樓層
侧芽插扦出来的苗花色应该比较稳定吧.
回復