自家雜交迷岩 Sinn. AP's Hot Breeze 冇根側芽 ~

作者: strawberry 發表于 2011-10-3 10:57:44
2370 27

分享自家雜交迷岩 Sinn. 'AP's Hot Breeze' 冇根側芽 ~  

** 名字沒有正式登錄注冊, 花色亦有機會出現不穩定情況, 如追求正名的迷岩收藏者, 請考慮清楚先登記 **

母株花照:

分享名單公佈(今次分享給以下4位有種植迷岩經驗的花友):
獅頭魚
yeahyeah
N-Blythe
sukimike

請pm我商量交收事宜 ~

條件: 歡迎有興趣的花友登記, 登記先後次序不會影響分享結果, 曾與本人交換迷岩或幫我買過迷岩優先 ~

數量: 兩大兩細冇根側芽
截止登記: 4/10 (Tue) 9:00am
交收方法: 面交 (細側芽可選擇寄回郵)
交收地點: 1) 九龍塘至上水MTR (星期一至五)
                 2) 九龍灣MTR (星期五 7:00pm)
                 3) 太子MTR (4/10/11 星期二6:30pm-7:00pm 或另約其他日子)

注意:
- 每人只限登記一次
- 本人不承擔任何郵寄風險
- 收到後請在此帖回覆確認

多謝惡姨, GMT+8 & wendy_choy 加分!!

評分

查看全部評分

獅頭魚 發表於 2011-10-3 11:04:18 |顯示全部樓層
1) 獅頭魚 (跟你買過種子)
回復

一丁 發表於 2011-10-3 11:11:23 |顯示全部樓層
2) 一丁 (未種過迷岩,想試吓,吾知有冇幾會呢)
回復

anhiwan 發表於 2011-10-3 11:18:23 |顯示全部樓層
3) anhiwan(我希望郵寄,謝謝!)
回復

yeahyeah 發表於 2011-10-3 11:29:06 |顯示全部樓層
4) YEAHYEAH (TKS)
回復

N-Blythe 發表於 2011-10-3 11:29:51 |顯示全部樓層
4) N-Blythe  ( 顏色很美,I love it ) thanks ^^
回復

Karine 發表於 2011-10-3 11:35:32 |顯示全部樓層

4) N-Blythe  ( 顏色很美,I love it ) thanks ^^
5) Karine (無田種菜, 想學種花) thanks
回復

JENWU 發表於 2011-10-3 12:49:05 |顯示全部樓層
6) Jenwu (對新品種充滿期待,好奇...) thanks
回復

Wallonce 發表於 2011-10-3 13:04:16 |顯示全部樓層
6) Jenwu (對新品種充滿期待,好奇...) thanks
7) wallonce (未種過呢類型既野, 想試一下, 萬分感謝)
回復

sukimike 發表於 2011-10-3 13:14:54 |顯示全部樓層
5) N-Blythe  ( 顏色很美,I love it ) thanks ^^
6) Karine (無田種菜, 想學種花) thanks
7) Jenwu (對新品種充滿期待,好奇...) thanks
8) wallonce (未種過呢類型既野, 想試一下, 萬分感謝)
9) sukimike (3S之一, AP自家出品更要一份)
回復

惡姨 發表於 2011-10-3 13:57:03 |顯示全部樓層
5) N-Blythe  ( 顏色很美,I love it ) thanks ^^
6) Karine (無田種菜, 想學種花) thanks
7) Jenwu (對新品種充滿期待,好奇...) thanks
8) wallonce (未種過呢類型既野, 想試一下, 萬分感謝)
9) sukimike (3S之一, AP自家出品更要一份)
10) 惡死EE (我都想玩吓新嘢)
回復

adakong 發表於 2011-10-3 15:29:45 |顯示全部樓層

Andrew 出品, 真係好搶手!
可唔可以多事加多句, 願意出POST跟進生長情況優先!
看看花色會否同母株不同

support~ support~  發表於 2011-10-4 13:12
種到開花當然要 post 出嚟交功課啦~~  發表於 2011-10-3 17:50
No problem, 舉惡腳贊成  發表於 2011-10-3 16:48
出post 我最like,但種死鬧唔鬧?我超新手~担心ing~  發表於 2011-10-3 15:45
Great, support ^^  發表於 2011-10-3 15:37
回復

adakong 發表於 2011-10-3 15:36:48 |顯示全部樓層

想八卦下她的父母是誰? 由那兩隻迷岩雜交而成!
回復

avery 發表於 2011-10-3 15:44:26 |顯示全部樓層
雜交迷岩 ~

Sinn. 'AP's Hot Breeze' 係母本, 咁父本呢 ??
回復

strawberry 發表於 2011-10-4 11:09:56 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-10-3 15:29
看看花色會否同母株不同

多謝Ada 提點
講得啱, 要提醒被分享者post 花相, 跟進花色會唔會穩定或走色得好緊要 ~
你要唔要番棵呀?

唔好阻住你分享比花友MA! 遲D再有側芽先醒番棵比私我丫!  發表於 2011-10-4 12:08
回復

strawberry 發表於 2011-10-4 11:15:22 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-10-3 15:36
想八卦下她的父母是誰? 由那兩隻迷岩雜交而成!

"avery 發表於 2011-10-3 15:44
雜交迷岩 ~

Sinn. 'AP's Hot Breeze' 係母本, 咁父本呢 ??"

母本: Sinn. 'Lisa'
父本: Sinn. 'Fantasy Tau'

呢d 雜交迷岩都係玩玩下, 每次都有像等開獎的期待, 希望開到靚花就好了!!!   

想問下由種子發芽到開花, 需時幾耐?  發表於 2011-10-4 15:47
最正係可以攪好個風氣, 等多d人一齊參與本地雜交迷岩  發表於 2011-10-4 13:13
回復

Wallonce 發表於 2011-10-4 11:55:23 |顯示全部樓層
>.<無份....
回復

yeahyeah 發表於 2011-10-4 13:27:30 |顯示全部樓層
thank you so much (already PM to u)
回復

strawberry 發表於 2011-10-4 16:42:59 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-10-3 15:29
看看花色會否同母株不同

可能我種得渣, 有幾棵種左年幾都未開過花, 生得唔好中途又要由球根種起
我覺得正常情況應該半年至9個月已經可以開第一次花 ~
你都快d 玩下啦!! 支持本地雜交迷岩嘛 ~

最好就秋播, 第二年春多數都有花開, 我都有d年幾未開過花既......掉又唔捨得, 留係度又望到頸都長  發表於 2011-10-4 18:01
回復

strawberry 發表於 2011-10-4 16:47:47 |顯示全部樓層
"GMT+8  最正係可以攪好個風氣, 等多d人一齊參與本地雜交迷岩  發表於 3 小時前"

係呀, 又唔係難, 只係要花時間由種子種起 ~
多d 人參與, 討論先有進步, 花色靚唔靚好難完全控制到, 但嘗試先會有機會!!
最近你果d 自家野點呀? 唔見你post ~

d 自家野好唔穩定呀, 有d直頭母株同側芽開唔同樣, 而家篩選攪到一頭煙  發表於 2011-10-4 18:00
回復

12下一頁