騎呢英文名

作者: gtrnismo 發表于 2008-3-25 15:40:02
9500 74
vkzone2002 發表於 2008-3-26 00:06:34 |顯示全部樓層
我識人叫SECOND, 又有人叫BIRD. 算唔算騎呢?
回復

cuiyao 發表於 2008-3-26 00:21:38 |顯示全部樓層
hmm..我識一個大公司高層人士.叫christ. 我問佢叫chris定係christ..佢話隨我點叫..-_-'
識人叫request.女仔.
中年男人.卡片上面印0既英文名係 BB.
朋友叫anfernee..成日被新朋友誤叫做anthony..

有冇人睇過一則娛聞,話羅莽叫internet?? 如果佢真係叫internet.我覺得佢個藝名叫羅網會襯0的.
回復

Monse 發表於 2008-3-26 00:31:40 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-25 18:40 發表
我諗最經典係N年前,無記一個節目抽出的現場觀眾,個主持人讀出'廖直標'.

唔知係咪同一個人呢,早年公司請司機有個人來見工當佢交番張申請表時我睇到佢個名笑到謀左係度連眼淚都流埋,同事問我做物我當事笑到講唔到野,於是立即比份申請表佢睇,連佢都笑到謀左係度,好彩唔係我見佢嘖....如果唔係.....

仲有一個中國外勞佢果名叫勞練桃小姐 ,今次無咁好彩,忍住笑帶左佢成日,每次介紹佢比其他同事認識呢 ...都差點出事呀

回復

cuiyao 發表於 2008-3-26 01:24:36 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-25 22:32 發表

叫做 S MEN (定S MAN呢?)

總之就係ssssss man, 可能英國無問題, 但美國就搞野了

好彩佢唔姓何囉。

仲有RICHARD ENG. 伍詠薇個阿哥(定細佬?). 因為教英文就姓0左ENG.
識一個教授姓 BUT(畢). 我諗過.如果佢去外國交流. PROFESSOR BUT 0甘. 點算???(不幸中之大幸係.佢唔係姓BUTT)

聽聞入境處只限制中文名最長十七個字.任改.
睇過一則新聞.有人因為覺得自己好渺小,改自己姓「小」,名「小燕子」,即全名為「小小燕子」。
回復

八王爺 發表於 2008-3-26 06:39:27 |顯示全部樓層
都係講番英文名啦! 好搞笑,又無喱頭。

因為工作关係,大量接觸人名,有時都莫明奇妙,乜有咁o既名?

aims (佢話做乜都要有 aims 喎!)
butt (姓butt, 真係慘,佢仲係大学教授。我問过佢,佢只係笑笑口唔答!)
suzuya (??日文当英文,又唔知乜意思,佢老闆直叫佢 sushi )
回復

遙日 發表於 2008-3-26 12:41:11 |顯示全部樓層
八王爺
suzuya是日本女裝品牌名,寫做漢字是「鈴屋」
回復

八王爺 發表於 2008-3-26 13:23:05 |顯示全部樓層
咁都可以做名咩!
回復

遙日 發表於 2008-3-26 14:47:31 |顯示全部樓層
May be佢太鐘意SUZUYA D衫呢﹗
家陣勁多人用日本字來做英文名啦﹗咩SUKI、YUMIKO、AYUMI.....

以前我個英文MISS勁憎呢D名,一定唔准我地改呢D名(佢叫我地每人改一個英文名FOR英文堂用),連叫APPLE、WING等都唔得,一定要係傳統英文名

話時話我見過最騎呢的一個英文名,佢叫自己做SIN....
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-26 14:48:46 |顯示全部樓層

羅莽係我偶像

原帖由 cuiyao 於 2008-3-26 00:21 發表
hmm..我識一個大公司高層人士.叫christ. 我問佢叫chris定係christ..佢話隨我點叫..-_-'
識人叫request.女仔.
中年男人.卡片上面印0既英文名係 BB.
朋友叫anfernee..成日被新朋友誤叫做anthony..

有冇人睇過一則娛聞 ...

我好鐘意睇羅師傅

好搞笑
internet.....
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-26 14:57:40 |顯示全部樓層

其實改英文名係學生既自由

原帖由 遙日 於 2008-3-26 14:47 發表
May be佢太鐘意SUZUYA D衫呢﹗
家陣勁多人用日本字來做英文名啦﹗咩SUKI、YUMIKO、AYUMI.....

以前我個英文MISS勁憎呢D名,一定唔准我地改呢D名(佢叫我地每人改一個英文名FOR英文堂用),連叫APPLE、WING等都唔得,一定要係傳 ...

唔好有攻擊性或粗口就ok, 老師未免太嚴喇

老實講對中國人姓+日本羅馬字真係有D唔好印象

Atari Cheung
Ayumi Liu
Ayaka Wong
Kaera Ching

哎, 有條友叫自己做honda, 甚至toyota都聽過
honda cheung

囉個姓做名
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 18:47:10 |顯示全部樓層
有個朋友
佢叫自己做Chrischristophensonie

佢話意思係海豚之子
回復

cuiyao 發表於 2008-3-26 21:39:52 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-26 14:48 發表

我好鐘意睇羅師傅

好搞笑
internet.....

羅生真係一個經典. 有冇留意. 最近佢有單醉酒傷人 court case. 幫佢個大狀. 正是駱應淦. 駱應淦個阿哥. 又係藝員駱應鈞. 千絲萬縷. 耐人尋味.

梁小龍你又歡喜唔歡喜?

離題了sorry

回主題︰八王爺認識的 BUTT 教授,會不會就是我認識的那個畢教授? ...姓畢原來都幾麻煩. BUT 又唔係. BUTT 又唔係. BUG 都唔係. 真係難搞.
遙日個SIN 朋友,令我諗起姓SIN友人,半生奉獻倫理哲學,姓SIN,好似佢上天同佢開一個好大0既玩笑.好意味深詳.
西人0既姓有時都幾盞鬼。我隻佬父姓SMILES. 假設佢叫 DAVID. 0甘就係 DAVID SMILES. 有晒 TENSE 0甘. 好好玩!! 不過佢後來跟阿媽姓,否則我就變成「微笑太太」..

回復

比得大帝 發表於 2008-3-26 21:47:11 |顯示全部樓層
點解會講到梁小龍?  佢咪係火雲邪神囉
回復

cuiyao 發表於 2008-3-26 22:19:55 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-26 18:47 發表
有個朋友
佢叫自己做Chrischristophensonie

佢話意思係海豚之子

請問點讀? 重音0係邊???
回復

cuiyao 發表於 2008-3-26 22:23:13 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-26 21:47 發表
點解會講到梁小龍?  佢咪係火雲邪神囉

sorry 我九唔搭八0者. 羅葬同梁小龍都算一代武人.
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 23:59:51 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-26 22:19 發表

請問點讀? 重音0係邊???

我串錯左
係Chrischrisdolphinsonie

係個dol度@@
改個咁既名, 點解唔叫chris就算呢
回復

Exodus 發表於 2008-3-27 00:00:29 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-26 22:23 發表

sorry 我九唔搭八0者. 羅葬同梁小龍都算一代武人.

XD
回復

cuiyao 發表於 2008-3-27 00:07:28 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-26 23:59 發表

我串錯左
係Chrischrisdolphinsonie

係個dol度@@
改個咁既名, 點解唔叫chris就算呢

我投降!!!!!
回復

cuiyao 發表於 2008-3-27 00:12:22 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-27 00:00 發表

羅葬XD

回復

Exodus 發表於 2008-3-27 00:36:17 |顯示全部樓層
唔好打我

仲有個我好鍾意佢d 歌既音樂人梁基爵
個英文名叫Gaybird....想點

我貼左incisa條link喇
回復