返回列表 發新帖

終於都有一個愉快的分享

作者: new1 發表于 2011-9-29 08:15:29
4895 49
new1 發表於 2011-10-1 13:28:38 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk  我沒有刪除  發表於 半小時前
為何我找不到?  我記得是第8頁, 其中一個點評是我:new1  我點敢"話"你呀, 年青人! 你的心靈好像受了傷啊?! 那麼嬲, 我找專家幫你
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-10-1 13:30:08 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-1 13:28
wendy_choy_hk  我沒有刪除  發表於 半小時前
為何我找不到?  我記得是第8頁, 其中一個點評是我:new1  我 ...

我冇權delete 談天說地的點評/post
如果在分享版,這幾天我都冇delete過野.除左撞鬼delete左唔知之外
回復

new1 發表於 2011-10-1 13:40:10 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-10-1 13:30
我冇權delete 談天說地的點評/post
如果在分享版,這幾天我都冇delete過野.除左撞鬼delete左唔知之外 ...

http://hkplants.com/thread-83882-8-2.html
一定是在#149 之後, gunbuster363 又出了一個post, 那個post有一個點評是一個花友說他/她自己對號入座, 另一花友的點評差不多意思, 還有我的點評, 就是之前我說給你看的那一個

這個post我有權delete,但我冇甘做.  發表於 2011-10-1 13:43
回復

gunbuster363 發表於 2011-10-1 14:28:26 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-84043-1-1.html
呢度呀嘛
你就係講呢度?

邊度有攻擊你呀, 大家講下道理
回復

new1 發表於 2011-10-1 15:53:52 |顯示全部樓層
你講果個80後係講我嗎?

我只係80年代出世, d報紙就鍾意叫我地80後, 好似80年後出世就有罪咁
我自問次次都有早冇遲, 咁樣比你地屈法真係好唔公道
"80後"三個字就足以包括晒所以80年後出世的人啦, 你話80後唔好, 姐係話埋我

如果有人係81年出世, 佢都算80後, 但計落佢都30歲啦大佬

如果有80後, 咁應該都要有番70後 60後 50後 40後 30後.......係咪?
或者我地可以用另一個方向數 - 80前 70前 60前 50前 40前 30前.......
我唔知在坐咁多位係幾多年出世, 但我相信一定會搵到一個適合你的xx後或xx前
你地覺得咁樣將人分類很正確?

new1  我點敢"話"你呀, 年青人! 你的心靈好像受了傷啊?! 那麼嬲, 我找專家幫你!  發表於 3 天前
GMT+8  請不要隨便對號入座, 大家都只是在吹吹水罷了  發表於 3 天前
江江  你多心了我們在討論阿媽打仔的兵器而已  發表於 3 天前

1. 在這件事之前我沒有和你有任何瓜葛
2. 不知道你一向是早到/準時到/遲到(要其他花友才知, 我沒有約過你交收)
3. 本來的帖是我和我一些朋友對現在的年青人一般看法: 可能我沒有寫"有些"而令你以為我指所有80, 90, 00, 10後; 其實, 我的意思是某些真的是不守時, 無禮...有一位花友是他說自己是90後, 他曾經和我有交收, 他都有對我說不要將人分類成50, 60, 70, 80, 90, 00, 10...後, 但語氣上他是平和地道出他的意見, 而你是有少許激動吧! 其實, 大家都應該以行為來判斷, 不以什麼後來區分, 我同意這一點 (可能那段時間, ,巧合地, 都是年青人收本人的分享而她們都是那類要我變成"望夫石", 或其他令我失望, 有D嬲的情況, 已經令我X木的境地; 但一提起就火了)
但社會上, 為何不只我一個對80, 90, 00後會有這樣印象?  如果你不是這類自我中心到影響了別人(例如: 遲到, 老馮, 失蹤, 忘記約會, 或突然說: "我都是不要了"), 其實, 不用介懷; 別人看到你品行良好, 處事成熟, 學有花友話X: jetso 過其他同輩, 容易X立雞群
4. 我為了我寫漏了"某些/有些/某部分/有部份", 而令某些年青人以為我說全部年青人, 說聲"不好意思"
5. 以前, 我以為外國人為何要歧視華人是因為我們的skin colour, 後來我知道因為有些華人炒貴了當地樓價, 駕車又不守當地規距, 時常用種種方法(走法律X)去令樹死去(因風水問題)...當然, 有些外國人純粹因為skin colour而歧視有色人種, 也有實際的原因: 搶飯碗, 做生意叻過他們當地人...如果要我和他們相處, 我一定要以行動証明我不是那類在他們對我們壞印象的模樣, 而不是空口講白話
回復

Wallonce 發表於 2011-10-1 16:22:54 |顯示全部樓層
=3 幾多後都好啦, 社會做就人民, 要追溯追不了,
只要有信心, 大家做好自己去感染社會及世界,
用愛把植物栽好, 同埋用愛去把人培好, 我們的未來才有希望 =)
過去便都不重要了, 活於當下

agree  發表於 2011-10-1 20:58
回復

SSL200507 發表於 2011-10-1 16:48:10 |顯示全部樓層
"活於當下"

Agree x 3

Clam down.  Time will pass and live on your own way and your world peaceful is the most important thing.  

Don't let your anger hurt your health/love.  

I already calmed down days ago but I don't know some people whether they calm down or not  發表於 2011-10-1 21:00
回復

gunbuster363 發表於 2011-10-2 00:51:25 |顯示全部樓層
咁我邊度攻擊到你? 我真係以事論事姐
好似你激動d wor

你自己看回所有你自己的文章, 想一想寫時, 有沒有情緒波動?  發表於 2011-10-2 10:12
回復

caca8j 發表於 2011-10-2 01:01:09 |顯示全部樓層
作為旁觀者,都睇到係一場誤會,
根本無心以對方為攻擊目標,
而家大家都無嘢咪好囉

不打不相識 。 ^^  發表於 2011-10-2 06:44
回復

gunbuster363 發表於 2011-10-2 16:07:22 |顯示全部樓層
算...我無氣同你講

^_^  發表於 2011-10-2 16:21
回復