好氣頂的交換經驗!(火)

作者: ben_pang 發表于 2011-9-23 21:32:02
20834 159
N-Blythe 發表於 2011-9-26 15:52:19 |顯示全部樓層
梅菜我都有 1 棵 + 4 片斷下來的葉子,收到時與樓主的第二張相片相同,cy1997 當時亦有知會我它缺水乾了!
收到後便將它們全浸在水中一整晚,翌日將它們插入珠石入溫室,今天它們已穩定下來

早前與cy1997 亦有過不愉快的分享、交換的經歷,隨後的兩個月也有與他交換、分享經驗的時間。外型瘦削,個子不高大,細小年紀的,我也佩服他有種植的熱誠,也用過心去照料它們!

吸取失敗的教訓
無可置疑,前種種的壞習,相信以上各人都或多或少都感受過,cy1997 今次亦是你的大大教訓了,
事情發生後,取得「教訓」經驗,假若你沒有細心去理解、去想,到頭來還是一樣什麼也沒有學會,下次又會犯錯。

『相信人人皆有缺點,但每一個人卻有他可愛美麗的一面。』
今次你勇敢的站出來,樓主的善意捐獻,惡姨的善心,又是一個完結了!

努力、努力 改善自己缺點...!、珍惜時間,就快要應付考試了!

* 種植是為了樂趣,如果弄得不快樂,那就不值得了!

ps 最近亦有兩次面交,遲來了,在此感謝樓主及花友的見諒   021.gif

大家多點正面看事情,大家會愉快d。  發表於 2011-9-26 20:38
回復

heiheimama 發表於 2011-9-26 17:43:37 |顯示全部樓層
咩而家d分享攪成咁. 我以前一次約20個人交收冇一個人遲到. 最多有d人唔該冇句, 但起碼守時. 噢, 有一個no show, 又係年青人.

嘩, 連晞媽都出埋來  發表於 2011-9-26 19:20
回復

new1 發表於 2011-9-26 19:11:57 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2011-9-26 17:43
咩而家d分享攪成咁. 我以前一次約20個人交收冇一個人遲到. 最多有d人唔該冇句, 但起碼守時. 噢, 有一個no s ...

現在的年青人, 被親人X壞了, 似乎要被現實的社會教訓一下, 才學懂什麼叫守時, 有禮, 應允別人的事要做得到
我才不會勞氣, 幫別人教仔女; 因我不是義工, 我也不想被年青人叫我做老人家(雖然開始有D老 )
有時, 想起將來要靠80, 90, 00, 10後去撐起社會, 都很驚 ...(雖然現在都覺得香港已變了質)
有些不同公司的人事部的人都說: 聘個像樣的年青人, 真的很困難!

對不起, 離了題

各位花友(尤其是分享者無條件送給你):
面交是表現了閣下的人格的時候!  好像是去見工面試, 給人第一印象的時候, 你認為什麼表現才是別人不會扣印象分?

我很贊成有一個花友所說: 有時, 對植物好過對人; 有些人真的...唉, 算了!
回復

蕙蕙 發表於 2011-9-26 22:31:13 |顯示全部樓層
ben_pang 發表於 2011-9-23 23:05
己經去到,就當送比佢啦!

呢次就當豪俾佢羅, 如果救唔番, 可以話佢知, 睇下佢會唔會再俾過你啦……
但咁就益你有藉口一次過買左6棵AV, 睇怕呢種滿足都可以平息左大部份怒火啦

算吧啦~ 一把10兩嘅稱, 永遠都是10兩 ^^  發表於 2011-9-27 22:40
阿ben已揀過 6 盆心頭好, 再唔係原先分享了, 又冇必要再見你 cyto1997 喇, 你又想歪理 ???  發表於 2011-9-27 09:51
揀左成粒種,6盆苗5盆有花冧"正"  發表於 2011-9-27 08:51
回復

ben_pang 發表於 2011-9-27 09:29:17 |顯示全部樓層

己入數啦!

的確有口齒播, 抵讚! ^^  發表於 2011-9-27 12:56
cyto1997 要好好學習做人了  發表於 2011-9-27 09:53
講得出做得到, 男子漢大丈夫是也  發表於 2011-9-27 09:37

評分

查看全部評分

回復

ben_pang 發表於 2011-9-27 09:45:02 |顯示全部樓層
ben_pang 發表於 2011-9-27 09:29
己入數啦!

有冇分加先!

好啦加比你喇 +1+2+3+4+5+6+7+8+9..........唔涼淨在加埋 +10 比你 ^皿^  發表於 2011-9-27 09:57
回復

ben_pang 發表於 2011-9-27 09:58:02 |顯示全部樓層
ben_pang 發表於 2011-9-27 09:29
己入數啦!

多謝!多謝!多謝!
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-27 10:07:17 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-26 19:11
現在的年青人, 被親人X壞了, 似乎要被現實的社會教訓一下, 才學懂什麼叫守時, 有禮, 應允別人的事要做得 ...

我覺得件事完左就應該算啦
佢都義賣左啦
仲要比你地話呢樣唔好果樣唔好, 唔好聽講句, "小"足8頁
花就賣左(雖然未交收)
讚美就去晒你地度
人地知錯能改, 善莫大焉
教人, 唔係淨係用"丙"就得架, roadshow都有教啦, 教仔一定要慢慢溝通架

外話, 竟然有人順便話埋80,90,00後, 根本完全離晒題, 要講呢d野可以另外開個post
我地再慢慢討論80,90,00後
我自己都係80後, 我一向都守時, 上次比株苗人地, 我都等多左人地10分鐘
唔係所有80,90,00後都係不負責任的
希望唔好再有人輕易講出一竹杆打一船人的話啦

忘了心理學家說現在的"小朋友"心靈脆弱, 不可以"話", sorry!  發表於 2011-9-27 22:19
如果你是我, 差不多10次中有8次都是這樣, 會點? 我沒有針對任何人, 和不是說全部80,90,00,10後都是那麼差; 可能只是我運氣差, 時常我免費比東西人要我等  發表於 2011-9-27 21:50
唔係想插人, just telling a truth story.  發表於 2011-9-27 18:00
me too, I buy 2nd book from S3 student, I come from Tsing Yi to Nam Tin, and wait over hour, and the girl just say I'm coming, ask me to wait.  發表於 2011-9-27 17:57
recently nearly everytime I've to wait some young people for at least 15 mins to 1 hour XX mins; I don't mean all youngsters are bad  發表於 2011-9-27 13:51
回復

適少少 發表於 2011-9-27 10:22:23 |顯示全部樓層
講到尾, 你唔錯...我唔錯, 邊有人得閒話丫
細時唔教, 大時冇得救  e+太多巴士阿乜 , 都係d自私精
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-27 10:31:18 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2011-9-27 10:22
講到尾, 你唔錯...我唔錯, 邊有人得閒話丫
細時唔教, 大時冇得救  e+太多巴士阿乜 , 都係d自私精 ...

人地亞媽教唔掂, 人地老師教唔掂, 唔通上網3唔識7教得掂?

我覺得似高登果d圍觀, 落井下石多d

agree with Monk's  發表於 2011-9-27 22:04
教唔教得掂,睇個細路造化,我個女在街上曳,路人出聲她都會收歛;相反見到街上小童行為不當我都會出聲...  發表於 2011-9-27 13:57
回復

蕙蕙 發表於 2011-9-27 13:13:16 |顯示全部樓層
6盆苗5盆有花冧, 咁都俾你揀到呀, 你就好啦
回復

惡姨 發表於 2011-9-27 13:47:13 |顯示全部樓層

Well...我諗到目前為止, 應該要平息一吓........無論幾多十都好, 都唔好再"义論住"人, 花已賣左, 錢也捐埋, 交收與否都祇係我哋嘅事, 以後再作分享, 都係我自己話事, 教唔教仔, 係人地家事, 唔關我哋呢D長輩事......

Please 唔好再攪大件事

這裏不是說家事  發表於 2011-9-27 23:08

評分

查看全部評分

回復

ben_pang 發表於 2011-9-27 20:10:05 |顯示全部樓層

大家應該到此為止啦!最初我只係頂住道氣,所以出黎講吓!估唔到攪到咁大鑊!So sorry!我知道上得黎呢度,大多數都係好人,因為我由細到大都有一個信念,鍾意種花唔懷得去邊!我冧今次大家都學到功課架啦!唔好再攪大件事,大家係呢個大家庭要和諧D,大家都開心D,唔想再見到有第9頁啦!多謝各位!

大家了解下姐! 不需要不開心‥‥‥‥  發表於 2011-9-29 14:17
回復

一丁 發表於 2011-9-27 20:16:42 |顯示全部樓層
好囉,終於雨過天晴囉
各位大哥大姐,細佬細妹就原諒佢啦
cyto1997 你要珍惜機會,將功補過
做多d分享,做多d義賣
等大家對你改觀,知道嗎

gmfw 講得好 !!! 比個 Good^^  發表於 2011-9-28 09:56
真係唔想見到一件事平息左, 另一個誤會又產生, 幾無謂呢!  發表於 2011-9-28 00:30
gunbuster, 你誤會左Ben啦, 佢意思係如果日後再有機會同cyto交換植物時, 到時再留意cyto處理方法及態度有否改進, 而非你所說的用有冇好野來衡量.   發表於 2011-9-28 00:30
有些年青人什麼叫誠意地表示歉意都不清楚, 勁!  發表於 2011-9-27 23:06
希望真的有令人改觀的時刻~  發表於 2011-9-27 23:05
回復

ben_pang 發表於 2011-9-29 12:14:24 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-9-29 12:03
"draft" 比d意見

施比受更為有福, 分享是一件開心的事情, 接受分享者亦從中享受到樂意分享的善美. 但如若 ...

我讚成! 但應該開個新帖子,好讓更多花友可以比多D意見!
回復

比得大帝 發表於 2011-9-29 12:18:24 |顯示全部樓層

(我估你會出一個黑名單主題, right?)

施比受更為有福, 分享是一件開心的事情, 接受分享者亦從中享受到樂意分享的善美. 但如若有花友不懂珍惜分享者心意或做出令人反感的行為, 會令樂事變成苦事.

為花友能斷續分享美德,不為單一個別不守約或破壞分子影響而續後打消掉樂施善心分享, 分享版現成立一黑名單帖子, 如若於分享過程中有不愉快經驗, 可以於帖子內詳述申報.

黑名單帖子運作如下:

如分享者於分享過程中, 及分享之後遇到以下不愉快事情, 可以此進行申訴:
-        遲到
-        no show
-        不清楚交代原委還要分享者致催促
-        未經同意, 出售分享回來之物品

交換物件, 以上例子加以下事項
-        建議先以上傳相互相接受
-        如未能上傳相, 而面交時認為不願接受, 應當面交收時說明不接受原因

被列為黑名者如若覺得事件不符, 可以於本主題回帖解釋, 如解釋合理會被接受, 並不會列入黑名單列, 如若沒有合理解釋, 或於本主題被投訴後3天內沒有回帖
-        先被禁言 7天, 並列入黑名單列
-        再犯者, 除入列黑名單份子外將被永久禁言

花友分享時, 請先參閱本主題內之分享黑名單, 以決定是否接受有關人仕之申請, , 後果請自行承擔

讚成  發表於 2011-9-29 19:11
係開新帖的,只係想改好左.先開 謝比得大帝  發表於 2011-9-29 15:14
同意ben_pang的點評  發表於 2011-9-29 14:53
我讚成! 但應該開個新帖子,好讓更多花友可以比多D意見!  發表於 2011-9-29 12:21

評分

查看全部評分

回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-9-29 12:03:36 |顯示全部樓層
"draft" 比d意見

施比受更為有福, 分享是一件開心的事情, 接受分享者亦從中享受到樂意分享的善美. 但如若有花友不懂珍惜分享者心意或做出令人反感的行為, 會令樂事變成苦事.

為花友能斷續分享美德,不為單一個別不守約或破壞分子影響而續後打消掉樂施善心分享, 分享版現成立一黑名單帖子, 如若於分享過程中有不愉快經驗, 可以於帖子內詳述申報.

黑名單帖子運作如下:

如分享者於分享過程中遇到以下不愉快事情, 可以此進行申訴:
-        遲到
-        no show
-        不清楚交代原委還要分享者致催促

交換物件, 以上例子加以下事項
-        建議先以上傳相互相接受
-        如未能上傳相, 應當面交收時說明不接受原因

被列為黑名者如若覺得事件不符, 可以於帖中回應自辯, 如有合理解釋而被接受, 並不會列入黑名單列, 如若沒有合理解釋
-        先被禁言 7天, 並列入黑名單列
-        再犯者, 除入列黑名單份子外將被永久禁言

致花友如若分享時遇著已定性為黑名單份子, 請如若花友於分享期間遇上黑名單份子, 請自行厘定分享與否, 並一切後果請自行承擔

先多謝這位花友幫手draft
回復

ben_pang 發表於 2011-9-28 09:32:13 |顯示全部樓層
一丁 發表於 2011-9-27 20:16
好囉,終於雨過天晴囉
各位大哥大姐,細佬細妹就原諒佢啦
cyto1997 你要珍惜機會,將功補過

途人誰能明白我 今天眼睛多雪亮 人是各有各理想 奔向目標不退讓...................

我明白你, 你太好人了! 所以...  發表於 2011-9-29 10:05
回復

acmc 發表於 2011-9-28 11:09:46 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-9-25 00:03
我第一次寄盒子比人回郵
已經寄失
郵局。

我好好彩, 寄咗兩三年, 寄回郵來的或我寄出去的, 一次都無寄失過, 全無寄失記錄.
不過我諗有時都關地區問題事!
回復

惡姨 發表於 2011-9-28 12:24:50 |顯示全部樓層

Sorry, 我唔想再評論呢件事, 亦都唔好再評擊我 ...........唔該

很可憐  發表於 2011-9-29 10:32
回復