作者: new1 發表于 2011-9-27 22:47:11
6106 64
cklife 發表於 2011-10-1 09:35:51 |顯示全部樓層
我分享植物都盡量係屋企附近,盡量一次約多個人,集中處理。

我到左未夠鐘都會call對方,通知順便問下佢位置,我只會等15分鐘,遲到就唔再等。
有特別理由我都最多只等30分鐘。

上次分享大部份農友都好準時,只有二個無左影,打電話都聯絡唔到,上黎點名都無出現....

自己都分享過人家唔少植物(自己都好多時唔記得左轉 )。
遇到無左影既人,我會諗番自己分人家野既情況.....

人家分享比我既過程當中,都會遇到無左影既人,佢依然繼續分享,咁我先有苗種野....

咁個心會舒服好多.....

Any excuse for LATE = POOR attitude.  發表於 2011-10-10 21:19
回復

GOODluck20x 發表於 2011-10-1 10:18:47 |顯示全部樓層

任何年紀都會有問題
只系"80後"90後"系較多ed問題,如禮貌欠奉,吾守時 .
我個人較偏坦就職人仕,處事成熟. 遲到有.但大多遇早有 message 單聲將會遲到.
但個別 90 後系冇禮貌之餘老奉.所以家庭教育系好重要.

totally agree  發表於 2011-10-1 21:30

評分

查看全部評分

回復

acmc 發表於 2011-10-1 12:50:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-10-1 09:35
我分享植物都盡量係屋企附近,盡量一次約多個人,集中處理。

我到左未夠鐘都會call對方,通知順便問下佢位 ...

出售, 公開或非公開的分享我都有唔少, 可以說每次都是愉快的, 跟你差不多, 15-20分嘅遲到我是接受的, 佢遲到唔call我, 我都會 call佢, 會明白預錯時間或小事故發生都會有的, 出發前亦會confirm吓有無任何變改及約在自己附近的地方, no show 就唔會出現, 講個笑, 那個被人插咗8頁的post, 裏面在批評人嘅, 跟我交收時, 我也記得佢有遲到,  只不過我無為佢開post啫 .在我來說, 分享是我自願的, 對方有無說多謝我真的不太在意,   反正對方有跟我有問有答有對話就ok啦,  

有一次約了個要返學的, 約我4點半, 我4點3打俾佢, 佢e e or or 唔知講咩話仲係屋企, 我問佢咁你出唔出來取呀? 佢話出, 我話你e +即刻出啦, 要幾點到? 佢話4點9, 我4點9打比佢問, 你係邊個站? 佢好驚咁話仲有兩個站, 佢到時, 我見佢攞住個水桶咁大嘅嘢來載我棵小苗仔(好攪笑), 佢問我, "咁樣點?", 我說出可以點處理時,  佢一邊頭點點, 一邊說哦哦哦, 個樣似好純品的中三四學生, 佢都無講唔好意思呀多謝嘅說話, 我無嬲, 仲覺得佢好小朋友feel, 每一個人嘅能力都唔同, 我見過有啲大年紀人仕都會好內向, 說話都唔多句, 俾人誤會都唔會去解釋, 想起有些舊同事平時多謝唔該都唔講句, 但為人正義助人佢有份, 平日風度有禮, 說話討好的偏是個小人, 遲到的也不是為你而遲到, 是本性吧, 我有些朋友個“格”都係咁,但到了有些重要嘅事情上,佢哋會比親人更幫得上, 嚟啲小事就嬲都無謂啦!

我都明白的確有此類人...但我老了, 可不可以不用我等到腳痛/浪費時間?  發表於 2011-10-1 21:33
回復

gunbuster363 發表於 2011-10-1 12:51:59 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-10-1 12:50
出售, 公開或非公開的分享我都有唔少, 可以說每次都是愉快的, 跟你差不多, 15-20嘅遲到我是接受的, 佢遲 ...

咁得意ge~
回復

031504 發表於 2011-10-1 15:11:51 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-1 07:34
到時, 受不了氣的, 家裏不等他們開飯的, 就一定不做工, 繼續做家中的寶貝
幸好, 本人的家長一向夠恨, 又 ...

我以前讀書時都見過哩種人,,,雖然佢又唔係話特別無禮
但只係覺得佢好蠢囉,,,,,果時佢20幾歲,,好似讀完經濟然後讀整西餅,之後黎讀設計,,,,
d設計功課做到成舊屎咁,,畫畫又唔比心機畫,,,,

之後有次畫畫果陣傾開,,,佢話佢啊媽唔想佢咁快出黎做野,所以比佢繼續讀書
佢父母真其實真係幾自私下,,,諗ge方向完全錯哂,,覺得唔駛佢辛苦就對於愛佢x_x

ps:佢講野真係好九唔塔八到極點,,成個人就係九唔塔八

讀書讀一世? 我都知道有家長有錢, 叫子女不要出來做工, 一路讀下去  發表於 2011-10-1 21:36
回復