作者: new1 發表于 2011-9-27 22:47:11
6107 64
Apple818 發表於 2011-9-28 17:09:46 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-27 23:15
近來, 太多事件不能盡錄...遲到, 忘記了, 突然說"都是不要了"

她們就是老馮要人就, 還要有些人為她們說 ...

樓主唔好嬲~~~ 正所為經一事長一智 (不過你已經經歷過好幾次了). 以後都要在有條件下 (如要準時, 限定交收地點等) 才分享俾人!

new1 你真當黑, 遇人不淑 !!!  發表於 2011-9-28 20:35
之前已經限定交收地點, 都是這樣(守時是基本禮貌, 要註明嗎?)  發表於 2011-9-28 18:20
回復

適少少 發表於 2011-9-28 17:17:17 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-9-28 15:25
適少少  做唔出即係唔錫自己 !!!

係唔係即係女仔唔識講NO, 即係唔錫自己.

曳曳嘅野當然 say NO
蝕底架
回復

適少少 發表於 2011-9-28 17:34:23 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-9-28 16:11
你d乜野呢?  =..=

大帝想問 [曳曳] 架

eeeeeeeeee =..=  發表於 2011-9-28 20:32
回復

new1 發表於 2011-9-28 21:28:54 |顯示全部樓層
有人在分享版中那個l火紅火熱的post中, 有人扮好人囉, 抽水仲大義凜然; 然後還比人讚!  最後, 比我"話"他/她, 就扮弱者, 簡直高章!!!......現實中, 從花友口中, 他/她都不是什麼好東西, 排了隊, 人家分享植物給他/她, 遲遲都沒有取走
回復

適少少 發表於 2011-9-28 21:41:39 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-28 21:28
有人在分享版中那個l火紅火熱的post中, 有人扮好人囉, 抽水仲大義凜然; 然後還比人讚!  最後, 比我"話"他/ ...

算啦
當遇人不淑囉~
要改得到他...她...它...除非兩個你
回復

new1 發表於 2011-9-28 23:13:33 |顯示全部樓層
有1個自認80後的人, 以為我說他...我只是說近來遇到很多遲到大王, 不知什麼叫做禮貌的年青人; 但有人要為那些人說好話, 然後又要寃枉好人, 不懂黑白是非...真的很有80後的特徵!
回復

孖吉 發表於 2011-9-28 23:26:33 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-28 21:28
有人在分享版中那個l火紅火熱的post中, 有人扮好人囉, 抽水仲大義凜然; 然後還比人讚!  最後, 比我"話"他/ ...

大家的着眼點唔同啫,你諗多咗喇~

就算俾你鋤到 97 要禁言又點呢?其實個 post 都俾人插咗8版啦,版主都話要俾機會佢,加上 97 己經跟據阿 ben 要求做咗嘢補救,順哂大家要求 ... 既然要做的事己經做哂,我覺得都係時候俾個下台階大家,回復正常生活 ... 再紏纏落水只會沒完沒了。

我覺得 "好人" 佢冇做錯啵,佢幫個中三o既同學仔有一個贖罪的機會,係好正面的一件事。而且我唔覺得佢冇乜嘢抽水啵,錢佢真金白銀攞出黎,啲分係我地自發俾佢o既,佢冇問過我地囉乜嘢着數,佢又唔係要選舉,又點可以話佢抽水呢?反而另一位就週圍問人攞分,我都冇所謂啦,佢都有份捐錢咖,咪派吓分等大家都開心囉,使乜計較咁多啫?!其實為什麼我唔可以讚 "好人" 呢?我得你對 "好人" 的指控過咗火啵~

我明白你唔可以响果個帖講分享的 bad experiences,覺得唔夠喉,你隨時都可以响呢個 post 講吖。"敵人" 的 "朋友" 唔一定係你的敵人啵,咁諗會唔會開心啲呢?

p.s.
我都唔係好人黎咖,我都有遲到咖,我都有時卦住睇分享唔記得講多謝咖 (冇講就假o既,講得好 "行",或者細聲咗隨時會有),我都好多時好抱歉,因為好似老馮咁。所以我唔敢用對聖人的要求放响別人身上,因為我自己隨時都做唔到。所以請大家唔好對我要求太高

事後的補償行為, 當然, 有做好過什麼都沒有做; 真心做慈善是美事, 我都同意要給97一個機會, 聽其言, 觀其行  發表於 2011-9-29 07:33
你誤會了, 我不是指97呀!  發表於 2011-9-29 07:01
回復

適少少 發表於 2011-9-29 06:50:32 |顯示全部樓層

總的而言, 希望日後所有分享都在愉快情況下完成好了
回復

new1 發表於 2011-9-29 07:29:27 |顯示全部樓層
原來有人認為: 守時+有禮貌 去接受別人的送贈 是聖人行為!  那麼, 我相信有很多人都是有這類聖人行為! (除了之前發生的那類遲到大王, 老馮大小姐外)

這些都是待人接物的基本禮貌, 是不是學校/家庭忘記了教導? 還是那些人日常生活中, 多數是別人服侍他們, 很少機會要言謝/約人守時, 有機會時, 沒有做時, 沒有人指正他們; 園繞他們的, 多數都是順從他們, 有些甚至不敢"話"他們, 所以他們以為其他外面所有人都是要遷就他們

為何我會這樣說? 因為我每天都見到很多這類新一代, 有些父母真的是怪獸家長; 甚少新一代是能夠做到他們自己年紀要懂的事, 這些都是我近年觀察到!

同意這不是聖人行為,而是基本要求  發表於 2011-9-29 10:45
回復

new1 發表於 2011-9-29 11:08:08 |顯示全部樓層
Monk's  同意這不是聖人行為,而是基本要求  發表於 12 秒前

我看到的:

有很多小孩, 我給他們東西, 不會自己叫多謝; 要大人開口要他們說出來, 有些甚至不肯說
有很多兒童, 甚至10多歲, 都不懂綁鞋X, 不懂照顧自己的儀表, 什麼都叫家長/工人拿, 像個XY兒童
當然, 有些家長叫他們的10多歲兒女, 叫做BB(真的很呵護地叫, 不是乳名) - 很嘔!!!
有些青少年甚至連火柴, 芒果...是什麼樣子都未見過!!!  他們見到的是一粒粒生果! (已被家長/工人切了粒粒)
有些人事部的人說: 有些見工的年青人, 竟然和媽媽一同來, 媽媽幫他/她拿公文袋...等; 初時以為經理認識他/她的媽媽, 原來是那位年青人需要媽媽壯膽, 提點

如果還想小朋友/青少年/年青人在社會上, 有競爭力的話, 請他們學懂放手, 讓他們學懂照顧自己, 學懂他們年紀要學的東西, 學懂獨立, 阿們!
回復

Apple818 發表於 2011-9-29 13:28:33 |顯示全部樓層

RE: new1  之前已經限定交收地點, 都是這樣(守時是基本禮貌, 要註明嗎?)  發表於 昨天 18:20

我不是80後, 在交收時(買或賣, 分享或接受分享時)都試過遲到5~15分鐘(但一定會盡快打電話通知對方), 又或發生烏龍事(如去錯地方, 交錯/寄錯植物給人等), 所以我都唔敢話人!! 但我一定會向對方道歉同覺得唔好意思.......

在我所見, 有些人太害羞了, 連講多謝同唔該都怕醜, 俾左錢攞左野便急急地走了. 我唔會覺得嬲囉, 我只係會覺得佢地如果咁怕醜, 我返而會有一殺那擔心他們平時(或第時大個)與人相處時會有問題.

好似平時星期三或星期六賣祺的日子, 看到好多學生怕怕醜醜咁, 企埋一邊都唔敢叫人買祺, 我係唔會幫佢買囉. 我最鍾意個D滿面笑容, 同我講 "早晨,(唔該)幫我買枝祺呀?" 我諗好多人都會樂意幫佢買的.

其實我想講: new1你唔洗咁嬲o架, 亦唔需要為唔守時, 老馮及無禮貌的人謹謹於懷. 因為長遠來講, 他們一定會因這種態度而受到一些結果. 你想想, 如果你因為他人而影響心情以致健康, 咁咪好唔底?!

人地既行為及態度, 我地改變唔到, 但我們可以改變自己的心情, 係咪?!

那段時間, 太多遲到/老馮/失蹤/突然約會不久(半小時之內)前說:"我都是不要了" - 本來已X木了, 但一提起就火了  發表於 2011-9-29 14:08
回復

031504 發表於 2011-9-29 13:32:36 |顯示全部樓層

其實我真係好唔鐘意人標籤咩"80後"90後"

講真點解要搞到好似分哂界線咁
我自己都係90後~面交時都有遲過,早到過
其實有時d人剩係遲2,3個字係咪真係要咁大標題呢?
係,佢地遲係唔岩,唔到就更過份~但係咪真係次次都遲好耐,次次都唔到?
係咪會嬲得濟有d誇大左自己都唔知?

我只能說,每個年代都有好人衰人 ,所以唔好再係到標籤80後90後
我同樓主你都分享過~都傾左陣~~相信樓主都清楚我係d咩人
所以唔好再太過標籤每一個年齡層,咁只會搞到大家愈來愈有距離

遲到,無到,無心的人,,,希望你地會自我反省吧
唔好一未老鳳態度

沒有誇大: 真的有人說地鐵塞車, 要我等差不多2小時; 15分鐘以下, 我已經當她不是遲到; 但當然不太好, 是嗎? 我比東西別人, 還要等 - 是什麼道理?  發表於 2011-10-1 21:13
you're a nice guy; I won't label generations, I only label some bad behaviours, ok?  發表於 2011-9-29 16:33
回復

031504 發表於 2011-9-29 13:34:00 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-9-29 13:28
RE: new1  之前已經限定交收地點, 都是這樣(守時是基本禮貌, 要註明嗎?)  發表於 昨天 18:20

我不是80後, ...

是啊~有些人真係太怕羞,一拎左野就即刻走~~諗著吹陣水都唔得
不過之後都有係到PM唔該我

pm講番唔該或多謝....我都好高興架...  發表於 2011-10-1 10:01
回復

alexander 發表於 2011-9-29 13:45:52 |顯示全部樓層
守時好重要, 亦好影響到我到佢的觀點.

早幾年同花友交收, 花友都係有早到冇遲到, 我早到15分鐘, 原來花友一樣係早到, 大家都好重視, 所以大家都好開心, 交收地點由油尖旺或者中環我都會去, 依家如果我分享的只會係油麻地MTR. 當中原因唔使講啦.

所以, 我現在要分享植物比人, 我不會再心軟, 不會再走出別區比人, 費時失事  發表於 2011-10-1 21:25
understood  發表於 2011-9-29 16:34
回復

Apple818 發表於 2011-9-29 13:49:51 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-9-29 13:34
是啊~有些人真係太怕羞,一拎左野就即刻走~~諗著吹陣水都唔得
不過之後都有係到PM唔該我  ...

我細個o個時都好怕羞, 見到人唔敢叫人, 攪到人地以為我無禮貌同無家教(呢個便是我受到的果了).

為左唔好令到人地以為我媽我爸唔識教女, 所以我便同自己講"我要改變, 唔好怕羞! 加油!!!努力" 自己鼓勵自己.哈哈哈!!
回復

031504 發表於 2011-9-29 13:54:07 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-9-29 13:49
我細個o個時都好怕羞, 見到人唔敢叫人, 攪到人地以為我無禮貌同無家教(呢個便是我受到的果了).

為左唔好 ...

我細個果時又無唔敢講野好怕羞,,,,,d親戚仲以為我有自閉=_=,,,,
上到初中都無咩朋友,,,去到高中好少少但都無咩朋友,,,,不過讀完對上果間個人就唔同哂@@,,,可能人夾人,,,
現在我連街邊d人都唔放過,,,都要加把口

哈哈, 變成吹水大王了!  發表於 2011-9-29 14:00
回復

Apple818 發表於 2011-9-29 14:26:07 |顯示全部樓層
new1  那段時間, 太多遲到/老馮/失蹤/突然約會不久(半小時之內)前說:"我都是不要了" - 本來已X木了, 但一提起就火了  發表於 2 分鐘前

new1: 如果"一提起就火了", 就唔好再在腦內重覆諗咁多. 經過這幾天的討論, 大家都會有所警惕了. 今日8號仔, 不如諗下D開心野做下? 或者你可以好似BEN咁, 一次過買6棵AV來洩忿呀! 哈哈!

破產:(  發表於 2011-9-29 16:34
回復

new1 發表於 2011-9-29 14:31:27 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-9-29 13:28

我不是80後, ...

其實, 15分鐘內的遲到, 我跟本不會放在心; 但那段時間, 有些人不打電話來說要遲一點到, 要我到了約定時間打去問他們到了嗎?  有些甚至老馮要我等1個半, 差不多2個鐘 (理由難以確信:事後新聞沒有佈道) - 我等到尿急!!!

我沒有誇大, 全部是真事, 發生在我身上, 所以題目是當黑

當然, 15分鐘內的遲到: 不算是守時吧!  (我和很多公司標準); 當然, 我遇過一些好老板 - 5分鐘內不算遲到...但實施電腦紀錄後, 就沒有再說算不算了

小時候, 同學/朋友遲到, 我們會一同"話"遲到者要請食東西, 後來有人遲到半小時/1個小時以上, 我們就以後都將實際約會時間說早一些

你說得對, 我不會當面勞氣遲到/老馮/失蹤/突然不要的人, 教他們的責任不在我, 而是學校/家長/他們的上司

但是, 既然有人提起他自己的經歷, 順便說說我自己的所見所聞吧!
回復

031504 發表於 2011-10-1 04:01:00 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-29 14:31
其實, 15分鐘內的遲到, 我跟本不會放在心; 但那段時間, 有些人不打電話來說要遲一點到, 要我到了約定時間 ...

其實有時分享都係比身邊D熟人
或者係園藝館有一定資歷ge會員會安全d~

有些人就是不喜歡你話佢,,,就算係佢唔岩都好,佢就係唔鐘意比你話
因為果d人細細個就比屋企種慣,,,自然有一種"啊爸啊媽都咪郁手,邊輪到你"ge態度
哩種人出到黎社會好快比人玩死~

agree  發表於 2011-10-1 21:27
回復

new1 發表於 2011-10-1 07:34:23 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-10-1 04:01
其實有時分享都係比身邊D熟人
或者係園藝館有一定資歷ge會員會安全d~

到時, 受不了氣的, 家裏不等他們開飯的, 就一定不做工, 繼續做家中的寶貝
幸好, 本人的家長一向夠恨, 又窮, 已經一早對我說: 如果讀不到書, 便要即時找工作做; 如不工作, 請你即時找人結婚養你!
本人的家長最勁的是: 他們一早由我自小就講定 - 將來我出糧問我要比多少? 我小時候答: 全部; 父答: 那又不用, 一半夠了!
結果, 出來做事後, 我真的比一半; 後來有了自己家庭後, 有了其他家庭成員分擔, 沒有一半了; 但我時常問夠不夠用, 夠就可以了

我有個朋友是單親媽媽,她就是用你家長的那套方法教子女。她說這是培養摃任感,不能心軟。  發表於 2011-10-1 10:07
回復