好氣頂的交換經驗!(火)

作者: ben_pang 發表于 2011-9-23 21:32:02
20746 146
mono 發表於 2011-9-25 01:49:10 |顯示全部樓層
其實淨係交收,佢真係用咗好多時間。為乜呢?

哈哈....  發表於 2011-9-25 15:41
回復

mono 發表於 2011-9-25 02:01:54 |顯示全部樓層
cyto1997 係呀!講你呀!
好似 eve3313 講:你現真係應該好好花時間在課本上, 閒來種植, 怡情養性。
暫時真係無謂用讀書時間去搞分享, 出售。
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-25 02:18:23 |顯示全部樓層
我回郵寄失一次之後, 以後都唔信郵差........
回復

avery 發表於 2011-9-25 02:19:57 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-9-25 02:01
cyto1997 係呀!講你呀!
好似 eve3313 講:你現真係應該好好花時間在課本上, 閒來種植, 怡情養性。
暫時真 ...

係搞鬼同呃水至真呀~~

一矢中的 ^^  發表於 2011-9-25 15:43
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-25 02:21:11 |顯示全部樓層
我思前想後, 唔知點講好
我覺得做人唔需要咁樣斤斤計較, 會比較舒服

唔好再同佢交換啦, 佢小朋友........

如果時時刻刻諗住係咪等價交換, 唔開心係必然的
或者你試下share比人, 會開心好多的
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-25 02:35:21 |顯示全部樓層
cyto1997  我都有分享比人架  

冇人迫你分享......我同緊ben_pang講姐

你溫好d書佢, 唔好掛住種花啦
我到依家都好後悔冇讀好d書
回復

win 發表於 2011-9-25 03:03:40 |顯示全部樓層
cheap人見得多,咁嘅cheap人第一次見!
回復

031504 發表於 2011-9-25 03:11:50 |顯示全部樓層

其實事出必有因,唔會空穴來風~係咪?
有時一,兩次可能真係誤會啦~~但發生過咁多次,又唔同GE人黎指證,,,
咁CYTO你真係要檢討下喔,,,,,(但前題是你是否有心去改.......
回復

new1 發表於 2011-9-25 07:56:28 |顯示全部樓層
我都試過不只一次, 想分享一些植物給別人; 但竟然被爽約: 理由是不記得; 有時在家等人家電話(到了call我); 有時到那天打電話, 那人接電話(好像在瞓覺中)說: 不記得, 你比別人吧!
可憐的我, 在家等, 被人浪費時間; 我以後都不會這樣豬; 一早打電話問清楚, 那些人還記得嗎?
雖然心裏不快, 但本人不想令自己更不開心, 所以通常答他們(有男有女)說: 算啦! 下次看看有沒有機會!

放心! 我不開名! 但只想提一提那些大頭蝦: 約了人, 要記住呀!
回復

avery 發表於 2011-9-25 09:05:31 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-25 07:56
我都試過不只一次, 想分享一些植物給別人; 但竟然被爽約: 理由是不記得; 有時在家等人家電話(到了call我);  ...

所以我即使有多,仲要有多好多,除左相熟既朋友之外,都完全冇諗過所謂分享 ~

一來好多人見係贈品係唔係都話要,既無諗過自己種唔種到,亦唔識珍惜,約左你梗似可以放飛機啦 ~ 係你自己要派街坊咋嘛 ~

我都試過冇條件比左盆迷岩你喎!  發表於 2011-9-25 19:19
贊 !!! 我冇條件一定唔要。  發表於 2011-9-25 15:48
回復

ben_pang 發表於 2011-9-25 10:24:15 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-9-25 02:19
係搞鬼同呃水至真呀~~

係搞到一鑊"竹"
回復

eve3313 發表於 2011-9-25 10:59:02 |顯示全部樓層
問題喺有, 但我亦見CYTO不斷解釋及回應, 為什佢還要這樣做呢? 畢竟佢都喺一個學生, 好多事情未必識得處理好, 包括守時, 包裝植物... 等; 我哋做大人, 又同樣好容易將一些假設性設問題, 設立為否定式, 向着負面方面諗, 把某些事情框得好緊好實; 若我吔可以跳出這個框框一些, 假設去想CYTO住的大廈, 可能有一個專偷人吔大件信件的小偷, 又假設佢住該地區, 郵遞服務或郵差出現問題, 咁樣諗會否好過D呢? 我在當中也得到體檢及反省!     
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-9-25 13:38:45 |顯示全部樓層
eve3313 發表於 2011-9-25 10:59
問題喺有, 但我亦見CYTO不斷解釋及回應, 為什佢還要這樣做呢? 畢竟佢都喺一個學生, 好多事情未必識得處理好 ...

你唔覺得佢太貪心咩...? 一棵野一開二同兩個人換幾樣野...
哇...咁都得...我羅一棵迷岩出黎一開二賣俾你地,你地會唔會剷爆我?

我覺得你無可能過到自已個關羅一棵迷岩出黎一開二賣俾人 XD  發表於 2011-9-25 15:54
喺! 咪就當佢細路仔唔識得處理囉!  發表於 2011-9-25 13:47
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-9-25 14:14:42 |顯示全部樓層
cyto1997  我 一棵野一開二 x2 同兩個人換兩樣野 , 剪頂芽也是一開二 , 有分別嗎 ??? -.-  發表於 2 分鐘前

你話無分別...?哩隻係我見過最細既頂芽囉...雖然佢死唔去~
我剪頂,但係下面果PART我唔會羅出分享/交換/出售...咁肉酸...
俾人篤爆,真係尷尬死......
人家大大棵同你換,你羅半棵出黎...下次無人同你再換野...
你都係俾心機讀書,留心上德育課~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-9-25 14:30:45 |顯示全部樓層
cyto1997  是側芽 , 不是頂芽  發表於 53 秒前

係側芽定頂芽...真相係咩你自己先知囉~
8仔哥無左個頂果隻,唔知叫咩芽呢???
回復

mono 發表於 2011-9-25 14:37:20 |顯示全部樓層
仲可以堅持落去,我都好佩服。
回復

chingyi724 發表於 2011-9-25 14:51:08 |顯示全部樓層
雖然件事上面佢係有唔岩
唔係咁識去處理件事
但係你地都識講,佢係1997(而我係1995)
我亦都係到受過花友嘅分享,
我都試過遲到,
仲係要遲接近半小時
我亦都同1997試過面交
但係我同佢係面交過程中睇得出其實佢都好重視(不斷打電話比我)
而我諗我同佢嘅分別只係在於我比佢時間分配更成熟,
其實冇必要話到佢咁
叫佢專心讀書唔好再搞D咁嘅野,
我都會係課餘時間出黎交收
佢亦都係

cyto1997
如果課後面交,不妨將時間推後小小
如果你嗰邊郵寄有問題,不妨選擇郵寄掛號(會安全D)

但係呢件事上面佢亦有不斷作出補救,相信佢亦會有所反思
各位成年人相信亦唔會咁小氣,
唔比機會佢,
就咁就認定左你地對佢嘅印象
比個機會佢作出補救,
你地又有新BB,
佢又可以更成長1點

您好有大姐姐feel == ,我系1996wor,呢度有齊1995,1996,1997^^  發表於 2011-9-25 19:42
佢犯得太多,似乎唔關我地比唔比機會,而係佢有無心姐:(  發表於 2011-9-25 17:23
新人唔知佢疊案底有幾厚,我唔會怪你咁力撐佢...佢d惡行仲有好多未數出黎~不過我廢事講喇~咪又話我唱佢="=佢係真心會改就好,咪得個講字  發表於 2011-9-25 16:10
佢重視既係自己會收到既野, 但比人d野既死活就根本不在乎  發表於 2011-9-25 15:51
下次叫佢比個大D嘅側芽 , 唔得就封佢ac  發表於 2011-9-25 15:38
回復

avery 發表於 2011-9-25 16:59:52 |顯示全部樓層

我都係果句, 有 D Social Norm 係由細到大都 apply 既, 唔應該因為佢細而迫自己調節道德標準, 甚至揾藉口去遷就佢, 何況機會其實已經俾得太多

而家 D 細路精過鬼, 我好似佢咁既年紀識鬼賣野換野, 更遑論揾縮數, 一個細路唔通就可以是非顛倒為所欲為咩 ?! 幾時得黎大 ?! 講得唔好聽應該要同佢老豆老母收補習費添呀 ~

其實我都覺得自己有d,有d為所欲為,但系我地大大下就無野ga la,我回想一下都覺得自己細個好任性,但系宜家該都未遲呀^^  發表於 2011-9-25 19:47
E+ D 細路, 諗野幾恐怖架 ><"  發表於 2011-9-25 19:09
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-9-25 17:10:21 |顯示全部樓層
大家比d意見

1. 先出warning, 如果再犯,永久禁言 (我唔想即禁言,我習慣比次機會比人先)
/
2. 出個post在分享版, 話比分享者留意是否願意再與黑名單的人士分享. 如果分享者/交換者再分享比佢,就自己承擔後果
or
3. 有乜好意見

讚成1同2。有個黑名單睇下都好。  發表於 2011-9-25 19:57
1.同2.我都讚成,但如果有人惡意仲傷咁點先,咪無端端做左黑名單的人士?  發表於 2011-9-25 19:04
回復

ben_pang 發表於 2011-9-25 19:08:10 |顯示全部樓層
ben_pang 發表於 2011-9-23 22:41
息息地架啦(買左6盆AV)

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=6#pid1144306
回復