EM堆肥桶 + 蚯蚓

作者: ernestng 發表于 2011-9-19 12:53:46
1915 3
自己整左一個堆肥桶, 用米飯發+小小EM粉發左白色種, 冇臭味

最近又想試蚯蚓堆肥, 突然想到如果放蚯蚓入EM堆肥桶會點?

有幾個問題:

1, EM堆肥桶作用時會發熱, 有機會去到60度, 蚯蚓會唔會受傷害呢?
2, EM 是厭氧堆肥, 而蚯蚓要空氣, 會唔會害死蚯蚓呢?

如果1,2 成立, 蚯蚓會死
咁正常蚯蚓工作的生態, 都會有厭氧同發熱, 蚯蚓係唔係選擇行開D就冇野呢? 但佢地係食個D野,

真係好想知, 但我唔想害死蚯蚓先知答案, 唔知有冇朋友試過呢?
孖吉 發表於 2011-9-19 13:24:54 |顯示全部樓層
唔可以放埋一齊,二氧化碳 + 熱力 + 酸性 都對蚯蚓不利。

但係可以小量地將堆肥餵蚯蚓,但係要有蚯蚓養殖經驗先好做。

而且你咁做為乜先?如果自己都答唔到,便是多此一舉。

基於上面3個原因,所以唔建議你試。
回復

msfion 發表於 2011-9-19 16:16:11 |顯示全部樓層
呢個貼嘅一問一答好攪笑
回復

ernestng 發表於 2011-9-19 16:17:05 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-19 13:24
唔可以放埋一齊,二氧化碳 + 熱力 + 酸性 都對蚯蚓不利。

但係可以小量地將堆肥餵蚯蚓,但係要有蚯蚓養殖 ...

你對,

Google 一下, 其實應該分開, 因為蚯蚓係要有氧,

放在一起只係想試個效果, 但係會害死蚯蚓就唔好了, 都係分開試野, 最後睇下邊個會快D 同 肥D
但我估蚯蚓肥係會肥D
回復