種植場設有巨型太陽燈作廿四小時照射,加速大麻草生長

作者: ernestng 發表于 2013-6-5 13:30:03
3010 8
警憑一包肥田料,搗大麻種植場。一名醒目警長日前於深水埗截查可疑男子,在其手推車上發現卅公斤肥田料,由於重量超出一般家庭栽種花草用量,成分亦與市面售賣有別,似經特別配製,加上該男子有毒品案底,警長認為有可疑,於是將有關資料轉交刑事情報科跟進,揭發有毒販於鴨寮街一單位闢設大麻種植場,探員前晚採取行動,拘捕兩名越南女子,檢獲近一百六十七株大麻草,可製成五點五公斤大麻,總值五十二萬元,種植場設備先進,安裝有太陽燈及灑水系統,相信已活躍半年。

原文: http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130322/00176_013.html

我勁想要個支燈
Cora 發表於 2013-6-6 09:05:17 |顯示全部樓層
多謝報料
回復

孖吉 發表於 2013-6-6 10:04:53 |顯示全部樓層
"成分亦與市面售賣有別"!?

乜差人叔叔咁叻嘅?其實成分有乜嘢唔同咖?

大家啲古靈精怪堆肥唔好拎出街呀!隨時差人搜屋咖~
回復

孖吉 發表於 2013-6-6 14:32:09 |顯示全部樓層
... 種植場設有巨型太陽燈作廿四小時照射,加速 XXX 生長。 ...

大家唔好學,植物係要訓咖 ~
回復

ernestng 發表於 2013-6-6 14:49:35 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-6-6 10:04

我都真係好想知係咩成"分"
回復

ernestng 發表於 2013-6-6 14:54:38 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-6-6 14:32
... 種植場設有巨型太陽燈作廿四小時照射,加速 XXX 生長。 ...

大家唔好學,植物係要訓咖 ~  ...

佢地只係想UVB 谷大佢, 大麻係愈多UVB 就會出愈多大麻酚, 唔訓都沒所謂, 但自己D寶貝植物就唔好了
回復

jellyfishy 發表於 2013-6-7 09:13:34 |顯示全部樓層
我想知個位警官係咪我地d花友呢? 可能都係館內友好~

"成分亦與市面售賣有別,似經特別配製..警長認為有可疑" 可能係都5出奇XDD  發表於 2013-6-7 15:41
回復

週日農夫 發表於 2013-6-19 07:21:10 |顯示全部樓層
警長叔叔可能係園藝大師級人馬
回復

2020 發表於 2013-6-20 17:56:07 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-6-6 10:04

我諗個警察只係覺得: 個死白粉友點會咁好死學種野呀,除非種大麻啫! 有可疑

咪就係咁,就破案囉!

佢鬼知成份咩!

回復