我媽中左"人參粉"毒

作者: moominhin 發表于 2011-9-15 23:55:05
22087 65
最近, 媽媽經常飲用一d 用大量開水沖服的"人參粉"
我初以為係佢在萬寧, 藥房之類買的保健食品, 故不為意...

慢慢, 發現屋企多了幾罐, 媽媽仲不停大讚它的功效好, 遊說全家人食...
除左我, 其他屋企人都有試過..但唔見有乜特別功效

後來, 媽媽越來越sales 口吻, 見到邊個就sale"人參粉" , 連親戚都唔放過...
據我所知, 我媽已代幾個親戚買了...

上星期, 佢無喇喇約左d 朋友去買"人參粉" , 仲問我開俾佢張附屬卡可以look幾多..
好在我限左佢look "6000"者...否則佢look 4萬蚊

到左今日, 又話果闁所謂公司請佢地食飯, 食飯回來就不停同我地講, 介紹人入會有佣收喎...
跟住我就上網search, 搵左好多開於人參粉的資料...

叫我媽睇, 我就一邊講俾佢知, 係騙人的, 係層式推銷, 最終可能騙你幾十萬...到時渣都無.....
(希望經過今晚後, 佢會反醒...)
江江 發表於 2011-9-16 00:20:07 |顯示全部樓層
係咪 台灣出嗰只呀
當日朋友介紹  咪友情價要咗兩罐( $2,500.00)  單罐$1,500.00
飲咗感覺到 提神咗啲  

我果 2罐  飲吓 停吓......都唔知幾時才飲完
回復

KIMHO 發表於 2011-9-16 11:23:15 |顯示全部樓層
因為我鼻敏感都好利害下(開水喉)...本來呀媽去韓國玩...毛啦啦買返來..買了兩支紅色...現在留返小小...又來
鼻敏感我先食....之前日日食兩細匙...之後開始減食...因為怕食到純...而且小了鼻敏感米開始唔食..果時韓國買唔米好貴..好似4-5百蚊到...
回復

KIMHO 發表於 2011-9-16 00:59:58 |顯示全部樓層
因為我係病君...所以都有食過...但係是韓國...唔米紅參果隻...  我拿來醫我的鼻敏感..   可能只是我個人特別才好很多...=.=
回復

LLGG 發表於 2011-9-16 14:32:28 |顯示全部樓層
路過又搭吓汕先...
5-6年跟團去韓國都有去d咩國家經營既人參專賣店到買野, 我本身好易生飛滋, 於是乎買咗d人參粉返嚟沖水飲 (1pack5樽,金色盒紅色樽,記憶中價錢唔平,好似2千蚊咁上下). 之後keep住飲咗幾個月都唔覺有咩特別就停咗, 而家仲有成樽幾响樹...
回復

chingyi724 發表於 2011-9-17 20:22:25 |顯示全部樓層
我有個fd個老豆都有相同嘅情況出現
佢仲話聽人講1個月可以賺成萬蚊
oh my god
回復

moominhin 發表於 2011-9-16 10:55:25 |顯示全部樓層
江江 發表於 2011-9-16 00:20
係咪 台灣出嗰只呀
當日朋友介紹  咪友情價要咗兩罐( $2,500.00)  單罐$1,500.00
飲咗感覺到 提神咗啲  

可能呢隻product 係有小小功效, 但係佢地d sale 技巧係好有問題, 會令你花好多錢...

幫朋友買 大家開心咪算lu  發表於 2011-9-16 17:56
回復

moominhin 發表於 2011-9-16 10:56:36 |顯示全部樓層
KIMHO 發表於 2011-9-16 00:59
因為我係病君...所以都有食過...但係是韓國...唔米紅參果隻...  我拿來醫我的鼻敏感..   可能只是我個人特 ...

唔記得係咩國家...係心理作用好左買是真的有幫助呢?

其實係心理作用多啲 就像啲人穿上名牌衫一樣  發表於 2011-9-16 17:55
回復

owlcyr 發表於 2011-9-16 15:24:29 |顯示全部樓層
moominhin 發表於 2011-9-16 10:56
唔記得係咩國家...係心理作用好左買是真的有幫助呢?

幾年前比人回收果隻???

http://www.dh.gov.hk/tc_chi/press/2004/040524_1.html
http://www.info.gov.hk/gia/general/200405/24/0524239.htm
http://tw.nextmedia.com/applenew ... 15/IssueID/20040524

2004 .....7年前, 家吓冇禁了吧  發表於 2011-9-16 16:30
回復

claudiatang 發表於 2011-9-16 15:51:20 |顯示全部樓層
我都不停對我家99和老媽子洗腦。不要去參加些乜會物會。若有人介紹買藥和保健用品要讓我們知道。太多騙子了。

我收埋晒我媽d錢...佢又無咭...所以無咩錢比人呃....係無辦法中既辦法....  發表於 2011-9-16 18:18
回復

corina 發表於 2011-9-16 15:56:23 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-9-16 15:24
幾年前比人回收果隻???

http://www.dh.gov.hk/tc_chi/press/2004/040524_1.html

係呀,屋企還有一樽,而家仲有冇得回收?

你果時買o左? 沖落馬桶啦~  發表於 2011-9-16 16:05
回復

owlcyr 發表於 2011-9-16 16:04:10 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-9-16 15:51
我都不停對我家99和老媽子洗腦。不要去參加些乜會物會。若有人介紹買藥和保健用品要讓我們知道。太多騙子了 ...

而家越來越多呢o的o野,真係非常拆墮~

同隻狗講有咩作用?

哈哈,你還未明我們懶人的說法。99=奶奶(家姑).c9=師奶。  發表於 2011-9-16 17:48
回復

比得大帝 發表於 2011-9-16 15:34:57 |顯示全部樓層
哩d嘢唔好試呀, 那些奸商會加d唔知乜嘢興奮劑, 或其他藥物, 令你食咗覺得精神咗

我從來唔食任何營養劑之類的東西, 飲食均衡, 乜嘢營養都夠, 唔舒服就睇醫生
回復

比得大帝 發表於 2011-9-16 15:35:56 |顯示全部樓層
佢地幫你阿媽洗咗腦, 你地講乜佢都唔信
回復

corina 發表於 2011-9-16 14:48:20 |顯示全部樓層
幾年前爸爸日日都飲人參粉,我成日都叫佢唔好買,第一價錢唔平,第二根本唔知係咩嘢參,買合高麗參切片口含好過~

讚成...磨左粉,真係知裡面含量...想要食粉,情原去藥材舖睇住佢磨...香港又唔難買人參,仲有好多唔同值位可以揀...  發表於 2011-9-16 18:17
回復

比得大帝 發表於 2011-9-16 16:26:44 |顯示全部樓層
我外父都係咁傻, 成日認叻, 同我地講買咗支野生人參, 成皮嘢, (佢話好抵), 我叫佢俾我見識吓, 佢拎樽粉出嚟.

我一見到, 嚇到眼都跌埋出嚟, 唔係呀, 佢俾你睇果時就係野生人參, 佢幫你磨粉果時, 你話佢換唔換咗去吖嗱, 我話120%一定換, 唔係好地地一支野生參, 做乜嘢要磨粉.

警訊都有教啦, 而且佢重係一個退休差人.  

老人家的叻叻興致 都給你打得落花流水了  發表於 2011-9-16 17:44
回復

owlcyr 發表於 2011-9-16 17:22:31 |顯示全部樓層
to 江江,

你講得arm,當年有事,當然唔代表而家都有事,因為可能某一批次出問題都唔定,所以如果真係要食,就要打去衛生署問清楚lor
我只係想比佢睇下係咪呢隻, 係就小心o的.

原來07年又上多次報
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!SU ... g--/article?mid=250

其實人參唔係個個arm食, 唔識食亂咁食仲得不償失, 香港咁多中醫, 無理由唔信中醫信sale掛....
再者, 正常o黎講,除非佢呢2隻品牌真係有好特別o既地方, 非食佢不可, 否則,就算真係要食人參粉, 都唔一定要食隻成日出事又唔知乜頭乜路o既牌子掛.....

誰也信不過好了吧  發表於 2011-9-16 17:47
回復

江江 發表於 2011-9-16 17:40:23 |顯示全部樓層
人生難得幾回糊塗   笑看風雲就過吧

回復

KIMHO 發表於 2011-9-17 22:25:41 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-9-17 19:57
好多時食藥, 營養素 等, 係心理作用大過實際作用

我睇開中環個醫生, 最近個次去睇週身骨痛, 佢竟然同埋 ...

唔好道人迷信..有病要睇醫生.....睇唔好唔好話醫生唔得...西醫唔得可能中醫得...中醫唔得可能藏醫得.......一條草都係藥睇下有冇人識用呀

一笑致之  發表於 2011-9-18 16:15
回復

KIMHO 發表於 2011-9-17 19:33:44 |顯示全部樓層
LLGG 發表於 2011-9-16 14:32
路過又搭吓汕先...
5-6年跟團去韓國都有去d咩國家經營既人參專賣店到買野, 我本身好易生飛滋, 於是乎買咗d ...

生飛滋..食e d 冇用呀....你買個棷皇飲下..會好d 重有唔好夜訓..  食維他命b 雜有幫助..
回復

1234下一頁